THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PHNOM PENH
-- Phnom Penh
-- Phnom Penh Bus
-- Phnom Penh Casino
-- Phnom Penh Map
-- Phnom Penh Markten
-- Phnom P. Markt Central
-- Phnom P. Markt Kandal
-- Phnom P. Markt Russian
-- Phnom P. Water Park
-- Phnom P. Genocide M.
-- Phnom P. Guesthouses
-- Phnom P. Hotels
-- Phnom P. Kids City
-- Phnom P. Killing Fields
-- Phnom P. Kon. Paleis
-- Phnom P. Monument
-- Phnom P. Nightlife
-- Phnom P. Pavilion
-- Phnom P. Sorya
-- Phnom P. Sovanna
-- Phnom P. Trein Station
-- Phnom P. Wat Botum
-- Phnom P. Wat Ounalom
-- Phnom P. Wat Phnom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Wat Phnom

"De dag daarop ga ik naar Wat Phnom, een pagode op een kleine heuvel in het noorden van de stad. Het is er druk omdat een groot aantal Chinezen hier hun Nieuwjaar viert. Dit doen zij door het vereren van hun goden met het brengen van offers en religieuze dansen met een draak, die gevormd wordt door een hele rij kinderen. Het geheel krijgt ook van de Cambodjanen veel bekijks."

Wat Phnom

Zo is Phom Penh ontstaan:

Mevrouw Ping was de eerste vestigde op plek, waar nu Phnom Penh ligt. Ze was van Chinese afkomst en haar naam verbasterde in de loop der jaren tot Penh.
Volgens de overlevering ging het zo:

Penh was een rijke, Chinese dame, die aan de rand woonde van een dorp, waar nu het huidige Phnom Penh ligt. Op een dag zag ze een kokiboom inde rivier drijven. De holle boom spoelde aan en daar vond ze vier bronzen Boeddhabeelden in. Ze beschouwde dit als een teken van Boeddha: hij wilde klaarblijkelijk een nieuwe woonplaats. Daarom bouwde zij in 1373 met behulp van anderen een heuvel, die 27 meter hoog werd.
Op deze heuvel maakte zij een heiligdom, waar zij de bronzen beelden en andere kostbare voorwerpen plaatste. Deze heuvel is de huidige Wat Phnom.
Het eerste begin van Phom Penh was een feit (Phnom betekent: berg).
In 1434, kwam de Koning Ponhea Yat aan de macht en hij stichtte de stad en gaf hem de naam Phnom Penh.
Het is voor veel Khmers een zeer heilige plaats. Het terrein van de tempel bestaat uit meerdere gebouwen, die allemaal een aantal keer vernietigd en opnieuw gebouwd zijn. Op de straat rondom de tempel zijn veel waarzeggers, gebedsgenezers, bedelaars en heilige mannen.

Het heiligdom is vaak herbouwd, elke nieuwe wederopbouw was mooier dan vorige. Er is een altaar voor Yeay Penh (" grootmoeder Penh") tussen stupa en Vihear. De meeste  mensen van Phnom Penh beschouwen haar als krachtige beschermende geest van de stad en zij zullen haar aanbidden en zullen om haar om hulp vragen in een belangrijke beslissing.
De grote stupa bevat de overblijfselen van Koning Ponhea Yat (1405-1476) en zijn koningshuis. Binnen de stupa is een standbeeld van Boeddha uit de Angkorean periode.
Wat Phnom is het hart van de stad. Bijna 27 meter boven zeeniveau, is het het hoogste punt van de stad. De reusachtige klok, die bij nacht onderaan de heuvel aan de zuidelijke kant wordt verlicht, is één van de bijzonderheden van Phnom Penh geworden.

 

Wat Phnom