THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 RATANAKIRI
-- Banlung
-- Banlung Extra (!)
-- Banlung Guesthouses
-- Banlung Map
-- Kreung (bergvolk)
-- Norng Kabat Forest
-- Ratanakiri
-- Ratanakiri Airport
-- Ratanakiri Gibbons
-- Ratanakiri Map
-- Ratanakiri (de Reis)
-- Ratanakiri Trekking
-- Toeristische Info
-- Virachey NP
-- Watervallen
-- Yeak Laom Lake
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Virachey National Park


Virachey National Park is een beschermd gebied in het noordoosten van Cambodja, in de provincie Ratanakiri. Hoewel het beschermen van de flora en fauna prioriteit is, wordt het park is ernstig bedreigd door illegale houtkap in deze regio.
Dit park is één van de grootste beschermde gebieden in Cambodja met een oppervlakte van 3.325 vierkante kilometer. Het strekt zich in het oosten uit tot Vietnam, in het noorden tot Laos en in het westen overschrijdt het zelfs de grens van de provincie Stung Treng.
Virachey bezit de meest diepe en geïsoleerde jungles van Cambodja. Het is grotendeels onontgonnen en heeft een grote diversiteit aan wilde dieren, watervallen en bergen. Het park bestaat uit dicht groenblijvende laagland, bergbossen, hoogland savanne, bamboe bosjes en af en toe flarden van gemengd loofbos.
Het meeste grondgebied ligt boven 400 meter tot 1500 meter.

Het park is nooit volledig in kaart gebracht, maar het is wel de thuisbasis van een aantal zeldzame zoogdieren, waaronder olifanten, vertroebeld tijgers, luipaarden en beren. Hoewel de kansen op het zien van één van deze beesten zijn zeer klein is. Maar, je zult waarschijnlijk bedreigde gibbons horen en misschien grote neushoornvogels zien, reuze ibissen, pauw-fazanten en andere zeldzame vogels.
Het Nationale Park Virachey is zo belangrijk voor de Mekong-regio, dat het werd aangewezen als Asean Heritage Park in 2003. Echter, het slechte nieuws is dat het ernstig bedreigd door de buitenlandse ontwikkelaars. Cambodjaanse autoriteiten hebben de meer afgelegen gebieden van het park aan Vietnamese rubberplantage ontwikkelaars verkocht.


Virachey heeft een van de meest georganiseerde ecotoerisme programma's in Cambodja. De nadruk van deze programma's ligt op kleinschalige cultuur, natuur en avontuur trektochten. Het programma is erop gericht om lokale minderheid te betrekken en mee te laten profiteren. Alle tochten in het park moet worden geregeld via de Virachey National Park Eco-Tourism Information Centre in Banlung, hoofdstad van Ratanakiri. Het park beschikt over twee tot acht daagse tochten onder leiding van een Engelstalige parkrangers. Andere touroperators is het verboden om met toeristen in het park rond te trekken.
De trektochten beginnen in Ta Veng met een overnachting in een homestay Brau dorp. De tocht gaat vervolgens diep in het hart van de Phnom Veal Thom graslanden, een gebied rijk aan wilde dieren, zoals sambar herten, gibbon, langur, wild varken, beer en neushoornvogel. Trekkers gaan via een andere route terug en passeren gebieden van altijdgroen bos. De prijs is inclusief vervoer per moto van Banlung naar Ta Veng, park entree, eten, gidsen, kruiers, hangmatten en boottransport.

Banlung, de hoofdstad van Rattanakiri provincie, kan worden bereikt met de bus vanuit Phnom Penh. De busrit duurt ongeveer 12 uur. Virachey National Park ligt op 50 km afstand van Banlung. Tijdens het droge seizoen duurt het ongeveer 1 uur om er te komen met de auto of 1 ½ uur met de motor. Tijdens het regenseizoen duurt de rit ongeveer 4 ½ tot 5 uur als gevolg van de slechte toestand van de wegen.