THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 TAKÉO
-- Angkor Borei
-- Phnom Chiso
-- Phnom Da
-- Phnom Ta Mao Zoo
-- Takéo
-- Takéo Hotels
-- Takéo Kaart
-- Takéo Trein Station
-- Takéo Zijde
-- Tonlé Bati
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Tonlé BatiBamboo shacks

Tonle Bati ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Phnom Penh. Het is een zeer oud dorp met een tempel uit de Angkor periode. Het plaatsje ligt aan een meer, dat veel toeristen aantrekt(vooral Cambodjanen, die daar graag gaan wandelen in het weekend). Er zijn dan verschillende winkels en restaurants geopend.
Het meer is een populaire picknickplaats, waar men bamboehutjes boven het water heeft gebouwd. Dat kunnen mensen voor het picknicken huren om zo een gezellige de dag te hebben.
Het is er leuk en rustig tijdens op doordeweekse dagen. De lokale bevolking zwemt in het meer, maar het water is niet echt uitnodigend. Je kunt allerlei soorten eten en drinken kopen, die je voor een picknick bij het meer nodig hebt.

Er zijn twee kleine, maar zeer mooie tempels vlakbij Tonle Bati, de Ta Phrom en de Phnom Chiso. De laatste is een rustige tempel, die ongeveer 30 kilometer verder zuidelijker ligt aan dezelfde weg. Tonle Bati is gemakkelijk te bereiken met de bus uit Takeo: koop je ticket in/ bij de bus, en je stapt uit bij de Sokimex tankstation - waar er een groot reclamebord met de tempel staat - en vervolgens huur je een moto voor de laatste 2,5 kilometer naar de tempel. Als alternatief kun je de hele reis van de hoofdstad doen met moto of tuk-tuk.
Om de Phnom Chisor te bekijken, neemt je dezelfde Takeo en deze stopt ook langs de hoofdweg, waar moto chauffeurs voor je klaar staan om je de laatste 2 km te vervoeren. Je kunt ook een georganiseerde excursie boeken van één van de reisbureaus of guesthouses van de hoofdstad.


A modern Buddist temple at the lake

Het rustige plaatsje Tonle Bati ligt aan de oevers van de rivier de Bati in een goed onderhouden bos van kokos- en mangobomen, waar je kunt zwemmen en picknicken. Je wordt onmiddellijk bij aankomst bestormd door jonge meisjes, die bloemen aan je willen verkopen. Ze zullen je waarschijnlijk achtervolgen, totdat je vertrekt. Zelfs als je keihard bent en niets van ze zal kopen. De eerste tempel die je zult bezoeken is de grootste van de twee, Ta Prohm. deze werd gebouwd door Jayavarman VII, die het prachtige Angkor Thom bouwde. Het is een tempel uit de zesde eeuw en is gewijd aan de hindoeïstische god Shiva, hoewel Jayavarman zich uiteindelijk bekeerde tot het Theravada Boeddhisme.

Je nadert de oostelijke hoofdingang langs een pad, omzoomd door bloemen en struiken. Bij de ingang zijn brokken metselwerk, sommige uitbundig versierde met scènes uit de Ramayana (epos). In het centrum van de binnenruimte is de tempel van vijf heilige ruimtes. De voorkamers gebouwd in een kruisvorm, met heilige ruimtes in elke windrichtingen. Boven de ingang is er een stenen beeld van een liggende Boeddha, die kleurrijk bedekt is met verf. De belangrijkste heilige ruimte is van zandsteen en bevat een beeld Boeddha, die rechtop zit. Een andere afbeelding van Boeddha bevindt zich in het noorden van de kruisvorm met bovenop met een gravure van een zesarmige Vishnu. Deze verandering is waarschijnlijk gemaakt toen de Angkoriaanse koninkrijk zich weer bekeerde tot het hindoeïsme na de dood van Jayavarman VII.


Ta Prohm of Takeo

Een goed bewaard gebleven houtsnijwerk siert de buitenkant van het heiligdom en vertelt een aantal ongewone verhalen. Hoog in de noordoostelijke hoek is een scène van twee vrouwen en een knielende man: een vrouw draagt een mand op haar hoofd, met daarin de nageboorte van haar recente bevalling. De vroedvrouw, die staand is afgebeeld, heeft onvoldoende respect gekregen tijdens de geboorte en heeft de nieuwe moeder veroordeeld om de rest van haar leven de mand met nageboorte te dragen. Haar man smeekt de vroedvrouw om vergiffenis. Op de tegenoverliggende noordwestelijke hoek is een koning afgebeeld, die naast zijn vrouw zit. Er wordt verteld, dat ze ontrouw is geweest. Daaronder wordt ze ter dood gebracht, doordat een paard haar vertrapt. Aan de noordzijde is een beeld van Preah Noreay, een Hindoe godheid van wie wordt verteld, dat vruchtbaarheid schenkt aan kinderloze vrouwen. Hoewel het beeld momenteel gerenoveerd wordt door medewerkers van het Nationaal Museum, komen nog steeds vrouwen hier naar toe om zijn hulp te zoeken.

Uit een reisverslag:

"We zouden een kijkje bij Tonle Bati, voordat we terug zouden reizen naar Phnom Penh. Het is een meer, waar in het weekend Cambodjanen willen relaxen in kleine houten hutjes op het water. Een flink aantal stonden half onder water, maar de bewoners deden daar niets aan. Die lagen ontspannen in hangmatten of gewoon op de vloer en spanden zich niet in om de handel snel weer op te starten. We besloten, dat de beste optie zou zijn om een paar flessen water te kopen en één van de meer solide hutten op te zoeken om ze daar op te drinken. We maakten een korte wandeling in het dorp, maar nadat ik een paar foto's had genomen, draaide ik me om naar Jane, die omringd was door ongeveer 15 mensen. Ze probeerden allemaal een stukje van haar sneeuwwitte haar aan te raken. We vonden snel een Tuk Tuk chauffeur en maakte ons uit de voeten."