Ta Prohm
"Met de tuk tuk zijn we weer een stukje verder gereden naar de Ta prohm tempel. Beter bekent als de jungle tempel. Enorme bomen die over delen van de tempel heen zijn gegroeid. Het is echt geweldig om te zien. De film Tomb Raider met Angelina Jolie heeft hier een aantal shots geschoten.
Overal hebben ze plateaus gebouwd voor wat ooit een geweldige plek moet zijn geweest."

Deze tempel, waarvan een deel in de Bayon-stijl is, werd gedurende de twaalfde en de dertiende eeuw gebouwd, tijdens de regering van Koning Jayavarman VII (1181 – 1120 na Christus) als tempel voor Brahmanen en Boeddhisten. Tijdens zijn regeringsperiode liet hij een nieuwe hoofdstad, Angkor Thom bouwen, ten noorden van Angkor Wat.
De boom, die de tempel overwoekerd is een wurgvijg. Hij heeft lange luchtwortels en dreigt de tempel te verstikken. Men heeft besloten de bomen niet weg te
halen, omdat het één is met het oerwoud. Een andere naam voor deze boom is de banyan-boom. Dit is de boom, waaronder Boeddha zijn "verlichting" heeft ontvangen.
De wurgvijg is familie van de ficus.
Ta Prohm is de nieuwe (tweede) naam van een tempel in Angkor, Cambodja. Voorheen werd hij Rajavihara genoemd. Het is een unieke en fascinerende tempel, mede doordat de wortels van de bomen uit de tempel groeien. Dit in tegenstelling tot het omringende woud.
De tempel heeft een lengte van 42 meter, is 36 meter breed en 11 meter hoog. Tegenwoordig is het belangrijkste gedeelte van de tempel, de galerij, de muur, gopura (gateway) en de gracht die de tempel omringt, zwaar beschadigd. De tempel werd geconstrueerd van baksteen en zandsteen en verdeelde in vele ruimtes. De buitenmuur is verfraaid met bas-reliëfs die het verhaal van de Brahmaan over de hemelnimf illustreren. Een bas-reliëf (letterlijk: laag reliëf) heeft weinig hoogteverschil, zoals de afbeelding op een munt.
Binnen de tempel zijn vijf ruimtes en een standbeeld uit de 13de eeuw van Boedha dat naar het oosten gericht is.
De verslagen van de tempel vertellen, dat er plaats was voor meer dan 12.500 mensen (met inbegrip van 18 hoge priesters en 615 dansers), en nog eens 80.000 mensen extra in de omringende dorpen, die
met diensten en voorraden te hulp konden schieten.
De verslagen maakten ook ook opmerkzaam, dat de tempel aanzienlijke rijkdom vergaarde, met inbegrip van goud, parels en zijde.

Na de val van het Khmer imperium in de 15de eeuw, werd de tempel van Ta Prohm verlaten en eeuwenlang verwaarloosd.
Vanaf 2010, echter, schijnen de autoriteiten begonnen te zijn met een voortvarende aanpak van de restauratie. Alle installaties en struiken zijn ontruimd van omliggende plaatsen en er worden zelfs bomen verwijderd.
Er staat een hijskraan en een groot aantal bouwmaterialen zijn onderweg om de restauratie van de tempel te kunnen beginnen.
Met veel ambitie wil men de tempel schijnbaar van onder af aan weer opbouwen, zoals men dat op andere plaatsen heeft gedaan. De houten trottoirs, verhogingen, en trapleuningen van touw, die men nu op deze plaats vindt, vormen een schril contrast met de nog “gave” prentbriefkaarten, die verkocht worden.

De tempel van Ta Prohm werd als locatie gekozen in de film Tomb Raider, met Angelina Jolie in de rol van Lara Croft.
Hoewel de film zich visuele vrijheden veroorloofde met andere Angkoriaanse tempels, waren zijn scènes van Ta Prohm vrij geloofwaardig met het werkelijke beeld van de tempel.
Men maakte gebruik van de geheimzinnige mogelijkheden, die de Ta Prohm tempel biedt.
De bomen, die uit de ruïnes omhoog rijzen, zijn misschien de karakteristieke kenmerken van Ta Prohm, en „ze hebben meer schrijvers aangezet tot overtollig woordgebruik over deze karakteristieke kenmerken deze tempel van Angkor“.

“Ta Prohm” is nog steeds door oerwoud overwoekerd. Men heeft dat met opzet zo gelaten. De schoonheid van het oerwoud, die op en door de tempels groeit, is enorm.
In die tempel woont het mannetje. Geboren in 1920 toen het eerste toerisme ontstond in het toenmalige Franse Cambodja. In 1940 kwamen de Japanners en daarna weer even de Fransen, totdat Cambodja in 1949 onafhankelijk werd. Steeds meer toeristen kwamen er, samen met de archeologen die de tempels restaureerden. Tot z’n spijt verdween dit alles weer in de jaren 60. De Vietnamese oorlog sloeg over naar Cambodja en leidde uiteindelijk tot de vier bloedige jaren van het Rode Khmer regime. Jaren die hij overleefde. Na 1979 de chaos totdat er in de jaren 90 eindelijk weer stabiliteit en wat toeristen kwamen. In 2001 neemt één van de vele toeristen een foto van hem. Hij een
oud gebogen mannetje bij één van de overwoekerde poorten met een bezem in de hand.
Als in 2003 de editie van de “Lonely Planet” van Cambodja uitkomt, staat hij op de omslag. Het boek is over de hele wereld te koop en ligt in Cambodja in alle boekwinkels. Hij is plotsklaps de meest beroemde Cambodjaan geworden.