THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 TAKÉO
-- Angkor Borei
-- Phnom Chiso
-- Phnom Da
-- Phnom Ta Mao Zoo
-- Takéo
-- Takéo Hotels
-- Takéo Kaart
-- Takéo Trein Station
-- Takéo Zijde
-- Tonlé Bati
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takéo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


- Takéo Zijde -


Cambodja is bekend om zijn bekwame zijdewevers. Het zijn vooral boerinnen van het platteland, die het kunstige weven en verven van de traditionele zijde combineren met innovatieve ontwerpen en technieken. De meeste zijdewevers uit de dorpen vind je in de buurt van de rijksweg in de richting van Takéo stad. De techniek van het weven van zijde door de Khmer is ontstaan tijdens het Funan Rijk, waarschijnlijk in de 2e eeuw. Het weven komt uit India en China.

Naast het weven van zijde is de rijstteelt zeer belangrijk. De vrouwen konden hun gezin niet alleen onderhouden met het telen van rijst. Daarnaast moesten hun kinderen ook nog eens naar school. In het verleden werd de vaardigheid van het weven alleen overgebracht op leden van de familie. Deze kennis gaat verloren. Vooral nu alleen oude vrouwen op het platteland nog weven, terwijl de nieuwe generaties zich minder interessant in het weven van zijde. Zij emigreren naar de stad, of naar het buitenland. In de hoop een baan te vinden. Op het platteland is er geen opleidingscentrum en men krijgt weinig steun van de overheid.
Het gevolg is, dat sommige NGO's ( Non Government Organisations) hun steun proberen te geven aan de huidige zijdewevers.

Er zijn in Cambodja (door het gehele land heen) nog steeds boerenvrouwen, die op traditionele wijze de zijde weven. Maar als u een dagje uit wil en het weven wil zien, dan moet in in Takéo zijn. Interessante plaatsen, zoals de dorpen Pea-pak en Thnoat (in het district Bati) en de dorpen Tang Yab en Say-va (in het district Samrong) zijn hiervoor zeer geschikt. Het dorp Tang Yab staat bekend als een door, waar men nog steeds op ambachtelijke wijze weeft. Het is één van de grootste dorpen in de buurt Chiso tempel. Het ligt op ongeveer 4 kilometer van de voet van de berg en op ongeveer 65 kilometer van Phnom Penh.
De dorpelingen hebben hun traditionele levensstijl behouden, die gebaseerd is op de ambachtelijke en traditionele wijze van het zijde weven. Bezoekers dorpeling een rondje door het dorp en zullen het geluid van weefgetouwen horen, dat bij elk huis hoort. Ze weven in de deze dorpen veel goede producten en die zijn te koop of je kunt ze hier laten maken tegen een redelijke prijs.
Vrouwen kunnen op deze manier (rijstteelt en zijde weven) ongeveer $75 per maand verdienen, ruwweg is dat drie keer zoveel als dat ze voorheen te besteden hadden.

Color Silk is een sociale onderneming, die momenteel met meer dan 400 zijdewevers samenwerkt in de provincie Takéo. Ze werken vooral samen met vrouwen uit arme, zelfvoorziende boerengezinnen. Het weven van zijde is een belangrijke bezigheid voor de meeste mensen op het platteland, die het weven van zijde machig zijn. Ze kunnen niet overleven, als ze de verdiensten van het weven zouden verliezen.
Ze laten het weven van zijde in Cambodja weer herleven. Als een nationaal erfgoed, terwijl het lage inkomen vrouwen stijgt. Ze wonen tenslotte in landelijke gebieden wonen, waar er weinig andere opties zijn om het levensonderhoud te verhogen. Het samenwerken van dorpen om hun produkten naar internationale markten te brengen, krijgt hulp van non-profit organisaties en belanghebbenden. De Color Silk werkt om de levensstandaard en de lokale economische ontwikkeling vrouwelijke zijdewevers te verbeteren. Maar ook om het milieu te beschermen en op een milieuvriendelijke kleurstof aan de zijde toe te voegen.