THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 MONDULKIRI
-- Angkor Forest Lodge
-- Boo Sra Waterval
-- Elephant Valley Project
-- Jungle Trekking
-- Mondulkiri
-- Mondulkiri Map
-- Pnong People
-- Sen Monorom
-- Sen Monorom Hotel
-- Sen Monorom Map
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Sen Monorom

"Mondulkiri is totaal anders dan Phnom Penh. Er wordt zelfs en andere taal gesproken. Het bestaat uit heel veel bergen en heel veel bos/jungle. Er wonen hier 2 mensen per vierkante kilometer. Heel veel natuur dus. We kwamen aan in de hoofdstad van de provincie. Deze "stad" bestond uit 3 straten. We hebben toen geslapen in een guest voor jawel... 2 dollar!! Het was een beetje behelpen, er zaten gaten in de muur, en douchen hebben we uit hygiëne maar niet gedaan, maar eigenlijk heb ik heel goed geslapen. En het was heel luxe vergeleken met de nacht erna."

De stad Sen Monorom is de beste uitvalsbasis voor reizigers die willen de omliggende gebieden te verkennen. Een rustige, maar mooie stad ligt tussen de heuvels. Het heeft veel potentieel om zich te ontwikkelen tot het centrum van het eco-toerisme. Op dit moment is het erg onontwikkeld en dat geeft je het gevoel dat je buiten de gebaande toeristische route gaat. Voeg daarbij dat de stammen in de heuvels nog niet beïnvloed zijn door het massa-toerisme, zoals ze in het naburige Thailand, en je hebt een gebied dat is zeer aantrekkelijk voor de avontuurlijke reiziger.

De sfeer Sen Monorom ademt gemoedelijkheid van het moment dat u aankomt. Het is een van de stilste steden in Cambodja. Slechts een paar vuile wegen en een rotonde die in het midden van een lappendeken van met gras begroeide heuvels. Sen Monorom (en de Mondulkiri provincie in het algemeen) wordt bewoond door de inheemse bevolking van de Pnong. De mannen en de vrouwen van de Pnong zie je vaak langs de grote wegen.


De markt in Sen Monorom


Sen Monorem is een verzameling van huizen rond vier Bunong dorpen, die aan weerszijden van een zeer lange bergrug liggen bij een rode, kleiachtige bodem van een brede weg. Dit was vroeger de landingsbaan voor vliegtuigen.
De zuidkant van Sen Monorom, met de weg die vanuit Snuol komt, is de belangrijkste commerciële gedeelte van de stad, met de belangrijkste straat die van het ziekenhuis tot aan de rotonde loopt, aan de zijkant van de landingsbaan.

Veel van de pensions en de cafés staan ​​in deze hoofdstraat. Aan weerszijden van deze hoofdstraat - die bereikbaar zijn vanaf het kruispunt bij de brug - zijn de twee oorspronkelijke wegen, die heuvelopwaarts lopen. Beide zijn rustige en mooie lanen met oudere houten woningen. Het is de moeite waard hier eens langs te wandelen om de lokale bevolking te ontmoeten, die niet in de buurt van de drukke hoofdstraat woont.
De brede weg loopt langs met de gehele lengte door de stad, met een aantal pensions en de gemeenteschool aan weerszijden. Helaas vind je in de berm het afval van de stad, ondanks de aanwezigheid van een prima stortplaats aan de zuidelijke kant van de stad.

De heuvels in het noorden is het belangrijkste regeringgebied, met stille steegjes en grote huizen. Het provinciale gouverneurskantoor is het grote witte gebouw op de verre heuvel naast de politiebureau. Anders dan bij de hoofdstraat, is hier het gevoel van een stad afwezig. Hier is de hele wijk vol met bomen en struiken en stoffige straatjes.
Sen Monorom is een aangename plek om een paar dagen te verblijven.

Sen Monorom is de provinciehoofdstad, maar het lijkt niet op zo'n typische Cambodjaanse stadje. Het heeft ca. 7.500 inwoners, 20 guesthouses, 12 restaurantjes, drie bars en het heeft geen postkantoor. Het wordt vaak vergeleken met een Amerikaanse grensstadje uit het Wilde Westen.

Het centrum van de stad is bij het kruispunt van de twee belangrijkste wegen, met een bushalte op het punt waar de wegen samen komen. Het merendeel van de restaurantjes en een paar guesthouses zijn op loopafstand van de bushalte en de kleine markt, die zich hier ook bevindt.

De motodops wachten de aankomst van de bussen. Meerdere keren per dag komt er een bus uit PhnomPenh aan. In vergelijking met andere Cambodjaanse steden gedragen de bestuurders van de motodops zich rustig. Zij weten waar de betere guesthouses zijn, die verder weg gelegen zijn en ze brengen u er snel heen, wanneer u 's avonds laat aankomt.

Halverwege de hoofdstraat van Sen Monorem's ligt de "Middle of Somewhere Bar", de meest voor de hand liggende expat bar in de stad. De bar krijgt goede beoordelingen van reizigers. De stad is 's avonds erg rustig, en de meeste restaurantjes/  bars sluiten omstreeks 20:30. Het meeste entertainment draait 's avonds om tv-kijken en in de pensions.


Er is iedere dag (meerdere keren) een busdienst naar Phnom Penh, via Snuol en Kampong Cham en de gasthuizen kunnen een reservering voor u maken. Tickets kunnen ook gekocht worden bij de buskantoor.
In Sen Monorem kunt u slechts de basisbehoeften kopen. U kunt blik en droge goederen kopen in één van de ongeveer 10 winkels in de hoofdstraat of op de markt (dat is de stoffige straat die loopt naar het zuiden nabij de top van de belangrijkste straat).

De meeste reizigers lopen een paar uur rond in Sen Monorom en gaan vervolgens op georganiseerde excursies of maken self-drive uitstapjes naar de omliggende watervallen. Sommige zijn op loopafstand van de stad, terwijl de grotere watervallen lange motorritten vereisen. Er zijn weinig verkeersborden, of ze bestaan hier helemaal niet.
De populaire backpacker kan, behalve het huren van een motorfiets, ook van een halve dag tot meerdere dagen doorbrengen bij de lokale Phnong dorpsbewoners. Ook behoort het rijden op een olifant tot de mogelijkheden.

Vanwege de snelle ontwikkeling, maar ook door onroerend goed speculatie, zijn de grondprijzen in Sen Monorom explosief gestegen. Kavels die in 2008 150 dollar kostten, werde voor drie of vier zoveel verkocht in 2012.


Ritje op een olifant.