THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PREAH VIHEAR
-- Preah Vihear
-- Preah Vihear Map
-- Preah Vihear (naar....)
-- Preah Vihear Provincie
-- Floortje in Preah Vihear
-- Koh Ker Tempel
-- Preah Khan Tempel
-- Preah Nimith Waterval
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Preah Khan

"De tempel zelf meet maar 700 x 800 meter en is een doolhof van (ingestortte) gangen. De tempel is gebouwd door koning Jayavarman VII op de plek van een vroegere koningsstad, Jayasri. De koning verbleef hier toen Angkor Thom hersteld werd na de plunderingen door de Cham in 1177. De naam van de tempel verwijst naar een heilig zwaard dat sinds Jayavarman II door de koning aan zijn opvolger zou zijn overgedragen. Het complex deed lange tijd dienst als klooster, maar ook als universiteit, waar meer dan duizend leraren werkten en 97.840 assistenten."

Preah Khan van Kampong Svay, of ook wel genoemd de Prasat Bakan, is een enorm groot complex, dat groter is dan het complex van Angkor in Siem Reap. Het wordt maar zelden bezocht, doordat het zo afgelegen ligt. Het ligt namelijk ongeveer 105 kilometer ten oosten van Siem Reap in provincie Preah Vihear provincie (tegen Laos en Thailand aan). Op de kaart kunt u het best zoeken naar Preah Khan Kampong Svay.
Deze archeologische plek is spectaculair, het heeft lange dijken van aarde. Sommige van de gebouwen zijn in een verrassend goede staat. Een bezoek aan Preah Khan Kampong Svay vraagt een aanzienlijk goede planning.

Omdat het reizen over de weg in het natte seizoen erg wordt afgeraden, wordt er aanbevolen om het complex te bezoeken in het droge seizoen. U kunt het heiligdom aan de oostelijke kant de Baray naar binnen. Daar is een kruisvormige heiligdom in het midden van zandsteen (Praa Thkol) en een vierkante piramide in de zuidoostelijke hoek van de Baray (Preah Damrei). Aan de westzijde van de gracht treft u de Prasat Praa Stung, een heiligdom met gebeeldhouwde gezicht, die lijken op die Bayon in Angkor. Een brug geflankeerd door een naga-balustrades leidt u naar de oostelijke gopura en in het verlengde ziet u een kruisvormig, centraal heiligdom, dat met twee treden te bereiken is.


Preah Khan

Er zijn weinig historische gegevens bekend over de Preah Khan Kompong Svay. Franse wetenschappers beweerden, dat het was gebouwd in de 11e eeuw, waarschijnlijk door Suryavarman I. Het was een Koninklijke residentie in het koninkrijk van Suryavarman II en zelfs Jayavarman VII woonde hier, voordat men de hoofdstad herveroverde van Yasodharapura, na het binnenvallen van Chams in 1181. Toen vond er een uitbreiding van het complex plaats.

Er zijn weinig historische gegevens bekend over de Preah Khan Kompong Svay. Franse wetenschappers beweerden, dat het was gebouwd in de 11e eeuw, waarschijnlijk door Suryavarman I. Het was een Koninklijke residentie in het koninkrijk van Suryavarman II en zelfs Jayavarman VII woonde hier, voordat men de hoofdstad herveroverde van Yasodharapura, na het binnenvallen van Chams in 1181. Toen vond er een uitbreiding van het complex plaats. Vele bekende Khmer beelden komen hier vandaan, zoals het vermeende hoofd van Jayavarman VII, welk tentoongesteld staat in het Nationaal Museum van Phnom Penh. De beelden en houtsnijwerk van de Preah Khan van Kompong Svay behoren tot de kopstukken van de Khmer kunst. De tempels zijn vroeger op grote schaal geplunderd door de officiële expedities, zoals die van Louis Delaporte's. De dieven hebben erg veel aan de muren, terwijl plunderingen beelden en houtsnijwerk uit de tweede helft van de jaren 1990 stamt.


Preah Khan

 

 Christopher Pym schrijft in 1957...

"Het gras staat huizenhoog. We volgden onze in zuidelijke richting verder langs een smal pad, dat leidde tot de binnenste poort van Praa Khan. De centrale binnenplaats lag achter een grote hoop van de vervallen stenen en was verstrikt met planten uit de jungle. De tempel van praa Khan is nog steeds een totale ruïne. Het is niet, zoals Angkor, gerestaureerd door de Fransen "