THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 KAMPONG CHHNANG
-- Kampong Chhnang
-- Kaart Chhnang
-- Phoum Kantal
-- Aardewerk
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Pottery


Pottery


Kampong Chhnang is een provincie bekend om zijn zeer fijne (klei) aardewerk. De naam van de provincie zegt het al in Khmer: Kampong Chhnang betekent "Port of Pottery". De mensen uit deze provincie genieten van het maken van potten, vazen ​​en diverse andere soorten keramiek, wanneer ze niet bezig zijn met de (rijst).

Het rustige dorpje Ondong Rossey is de streek, waaruit het beroemde rode aardewerk afkomstig is. Het dorp ligt ongeveer 7 kilometer van de hoofdstad.
Bijna elk huishouden in deze regio, dat omringd is door serene rijstvelden bezaaid met suikerpalm, maakt wel enige vorm van aardewerk of zo. Tegen de suikerpalmen staat meestal een ladder. Dagelijks wordt er sap afgetapt door een dun plakje van een tak af te snijden. Dit sap komt in grote hoeveelheden uit de boom en bevat een suikerconcentratie.
De potten zijn meestal niet geglazuurd, maar wel versierd met geŽtste voorstellingen of applicaties.
Ze zijn, ofwel gemaakt met een voetwiel (kleinere stukken) of men slaat ze in vorm met een zware houten spatel. Het ingewikkelde proces is fascinerend om te zien.

De klei wordt uit de nabijgelegen bergen gehaald. Vervolgens wordt het bewerkt in kuilen met water. Daarna wordt het er uit gehaald en op een plaat gelegd, in een metalen emmer gegooid, en met de hand tegen de rand gekneed. Een soort troffel draait de klei tegen de binnenkant van de emmer.
Dit proces duurt slechts enkele minuten, waarna wordt de emmer omgedraaid en de klei komt uit de metalen emmer.


Pottery

De hoeveelheid energie die de suikerpalm produceert verslaat alle andere gewassen (zo levert de suikerpalm 3 keer zoveel energie als suikerriet). Dit komt onder andere doordat de boom door een ingenieuze structuur van de bladeren heel efficiŽnt zonlicht opvangt.
Eens geplant is hij het hele jaar door te oogsten. Daarnaast groeit de palm op allerlei arme bodemsoorten.


Suikerpalm