THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 MONDULKIRI
-- Angkor Forest Lodge
-- Boo Sra Waterval
-- Elephant Valley Project
-- Jungle Trekking
-- Mondulkiri
-- Mondulkiri Map
-- Pnong People
-- Sen Monorom
-- Sen Monorom Hotel
-- Sen Monorom Map
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Pnong People

De Pnong is een Cambodjaanse minderheidsgroep. Ze komen voornamelijk in de Mondulkiri provincie van Cambodja voor. Ze spreken een Mon-Khmer taal. De Pnong minderheid heeft geen religie, maar in plaats daarvan zijn ze animisten. Niet alleen mensen en dieren hebben een ziel of geest, maar ook planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donde, bergen en rivieren Oorspronkelijk komt deze groep uit Vietnam.

Omdat de olifanten niet in het dorp waren, waar we verbleven, werden we op een motor meegenomen naar een dorp van het Pnong volk. De rit ging over heuvels en onverharde wegen. De afstand naar het dorp was ongeveer 8 kilometer. De Pnong mensen leven in een dorp van ongeveer 600 mensen en ze spreken hun eigen taal, hebben hun eigen geloof en gewoonten. Hun hutten worden van bamboe gemaakt. De kinderen renden op blote voeten rond en een paar van hen droegen kleding. De dieren van de boerderij liepen vrij in en rond de hutten. We werden in één van de hutten uitgenodigd.

In één hut leeft een familie van ongeveer 10 personen. De hut heeft een ronde vorm met twee openingen tegenover elkaar staan. Er zijn geen ramen. In het midden van de hut op de aarden vloer is het vuur, waar ze soep op koken. Ze doen het vuur nooit uit, dus er is altijd rook in de hut.
Er is een enorme ketel met rijst op een rooster boven het vuur. De rijst wordt in de rook bewaard om de muggen van de rijst weg te houden.
Aan de zijkanten van de hut zijn een paar meter boven de grond verhogingen, waar de mensen 's avonds op slapen. De dieren slapen onder de verhogingen.

Toen wij de Pnong bezochten, waren er de grootmoeder, moeder, vader en enkele kinderen in de hut. Ze wilden gaan werken,maar stopten om ons goed op te kunnen nemen.
Er waren veel kinderen. De twee jongste kinderen waren een 18 maanden oud en eentje was 2½ maand oud. Het kind werd doorgegeven van kind tot kind. De 5-jarige kinderen behandelden de baby als een pop.
Zij droegen de baby rond op hun rug in een doek, die rond het lichaam was gebonden. De volwassenen besteedden geen aandacht aan de kinderen, waar ze met de baby naar toe liepen. Ik zag de baby in een kwartier werd doorgegeven aan wel vijf andere kinderen. deze kinderen waren allemaal onder de tien.
Terwijl wij op onze olifant wachtten, gingen ze met de baby op de grond in het gras zitten, waar ook de beesten rondliepen. 

Deze Pnong mensen hebben getrainde olifanten en dat is de reden, waarom we hier kwamen. Ze waren een tweede olifant aan het trainen, toen we aankwamen. Deze grote dieren liepen op het grasveld met een man zittend op de kop om de olifant de juiste richting op te sturen.
Het was tijd voor ons om op te stappen.

De Rode Khmer heeft in het verleden veel olifanten gedood. Omdat er nog maar zo weinig olifanten over zijn, mogen de Pnong, net als alle andere inwoners van Mondulkiri, geen wilde olifanten meer vangen. Het maakt er hun leven niet altijd makkelijker op.


Ritje op een olifant.