THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 Battambang
 -- de Stad
 -- Plattegrond Battambang
 -- Winkelen en Restaurants
 -- Markten van Battambang
 -- Hotels in Battambang
 -- De Bamboo Train
 -- Prasat Banan
 -- Phnom Banon Wijngaard
 -- Phnom Sampeau
 -- Wat Ek Phnom
 -- Wat Tahm-Rei-Saw
 -- Boottocht naar Battambang
 -- Poipet - Casino City
 -- Hotels in Poipet
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Parkeren Schiphol
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


 


Phnom Sampeau


Phnom Sampeau is een heuveltop, waarop een pagode is gebouwd. Het s een opvallend langwerpig kalkstenen heuvel op zo'n 15 km van Battambang.

Over de Phnom Sampeau gaat een eeuwenoude legende, die bekend is bij Cambodjanen,die in de streek leven. Het is de legende van Rumsay Sok. De puntige rots stelt de gebroken romp van een schip voor.
Er was eens een krokodil, die verliefd was geworden op Rumsay Sok. Die liefde werd echter niet beantwoord. Zij verloofde zich met een prins en vluchtten de zee op met een boot. Dit nam de krokodil niet en hij  viel het schip aan. Rumsay Sok en haar prins verdronken.
De bevolking nam dit niet en begonnen de zee af te tappen. Net zolang totdat ze bij de krokodil konden komen en ze straften hem met de dood.
Zijn lichaam wordt vertegenwoordigd door de nabijgelegen Crocodile Mountain.

In de heuveltop met de pagode zijn een aantal grotten. De één is meer toegankelijk dan de andere. De belangrijkste trap naar boven bestaat uit ongeveer 700 treden!Dat is een lange klim.
Echter, er is een pad die voorzichtig naar boven slingert aan de bergkant.De pagode zelf is er één zoals de velen, die je ziet in Cambodja. Echter de Phnom Sampeau heeft een belangrijke plaats in de recente geschiedenis van Cambodja. Tijdens het Rode Khmer-tijdperk werd een deel van de pagode gebouwen gebruikt als gevangenis en ondervraging centrum. Vervolgens werden slachtoffers zonder pardon door een gat in het dak van een grot geduwd. Ze kwamen met een smak op de grond en waren dood.

Een smal rotsachtige pad achter de pagode leidt je naar het onderste van de grot, waar de schedels en botten zijn geplaatst in een schrijn.
Phnom Sampeau was van strategisch belang voor de Rode Khmer. Er zijn nog steeds twee grote kanonnen op de helling aanwezig, die de belangrijkste posities van de Rode Khmer op de heuvel markeren.