THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PHNOM PENH
-- Phnom Penh
-- Phnom Penh Bus
-- Phnom Penh Casino
-- Phnom Penh Map
-- Phnom Penh Markten
-- Phnom P. Markt Central
-- Phnom P. Markt Kandal
-- Phnom P. Markt Russian
-- Phnom P. Water Park
-- Phnom P. Genocide M.
-- Phnom P. Guesthouses
-- Phnom P. Hotels
-- Phnom P. Kids City
-- Phnom P. Killing Fields
-- Phnom P. Kon. Paleis
-- Phnom P. Monument
-- Phnom P. Nightlife
-- Phnom P. Pavilion
-- Phnom P. Sorya
-- Phnom P. Sovanna
-- Phnom P. Trein Station
-- Phnom P. Wat Botum
-- Phnom P. Wat Ounalom
-- Phnom P. Wat Phnom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


PHNOM PENH

"Na ongeveer vijf à zes uur varen zijn we aangekomen in Phnom Penh. Tijdens de boottocht zie je het landschap, de huisjes, de hoedjes en de mensen veranderen.
De eerste indruk van de stad is schoon en verzorgd; ook koloniaal, maar de officiële gebouwen, zoals het Nationaal Museum, hebben echt een heel andere bouwstijl dan in Vietnam.
Met een kleinere groep bezoeken we het museum en het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode. Prachtig! Veel details en schitterende plafondschilderingen. Het gedeelte waar de koning woont, is afgesloten, maar dat zijn maar enkele gebouwen. We kunnen echt uitgebreid rondlopen door de royaal aangelegde tuinen en de verschillende paviljoens bezoeken."

Phnom Penh tijdens een hevige regenbui.
Phnom Penh nà een regenbui

Phnom Penh is de levendige, bruisende hoofdstad van Cambodja. Het ligt, waar drie rivieren samenkomen: de machtige Mekong, de Bassac en de grote Tonle Sap, wat ooit werd beschouwd als de 'Gem' van Indochina. De hoofdstad heeft nog steeds veel charme en er is veel te zien. Het ademt een soort provinciale charme en rust met zijn Franse koloniale herenhuizen en door bomen omzoomde boulevard, te midden van monumentale Angkoriaanse architectuur. Phnom Penh is een ware oase in vergelijking met de andere moderne Aziatische hoofdsteden: het heeft een mengsel van Aziatische exotica.
De beroemde Cambodjaanse gastvrijheid zal elke bezoekers aan de hoofdstad van het Koninkrijk Cambodja verbazen.
Phnom Penh heeft geen openbaar vervoer systeem. Je zult dus andere manieren moeten vinden om in Phnom Penh van de ene plaats naar de andere te komen. Op zich geen probleem, want in Phnom Penh zijn er tuk tuk´s in overvloed die je allemaal graag door de stad willen rondrijden.
De plattegrond van Phnom Penh ziet er eenvoudig uit. Dankzij de rechte en parallellopende wegen is het eenvoudig navigeren. Je hoeft ook geen last te hebben van moeilijke straatnamen. Elke straat heeft namelijk ook een nummer. In bijna elk hotel of guesthouse is wel een gratis plattegrondje te krijgen.

 

Het ontstaan van Phnom Penh.
De naam van de hoofdstad betekent de heuvel (Phnom) van Penh. Volgens de overlevering zou een Chinese vrouw genaamd Ping (later verbasterd tot Penh) vier Boeddhabeelden hebben gevonden die door de Mekong aangespoeld waren. Deze beelden waren afkomstig uit een pagoda in Laos. Mevrouw Ping nam de beelden mee naar de heuvel (Phnom) waarop ze woonde.
Ze verhoogde daarna de heuvel, bouwde een tempel en plaatste de beelden in de tempel. Deze tempel bestaat tegenwoordig nog steeds en is de Wat Phnom Daun Penh (beter bekend als de Wat Phnom of Heuveltempel).

De stad Phnom Pnh ligt, waar bij de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier samen komen. De rivier de Bassac splitst zich hier van de Mekong af.

Dineren op een boot op de  Mekong

Toerisme is "booming business" in Phnom Penh. Het aantal bezoekers groeit jaarlijks met meer dan 10 procent. De toeristen komen naar Cambodja voor de beroemde tempels van Angkor Wat, maar pakken dan ook een paar dagen mee in Phnom Penh. In januari 2012 steeg het aantal toeristen naar Angkor Wat met zo'n 30%.
Phnom Penh ligt in het zuidoosten van het land bij de samenvloeiing van de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier. Vlak voor het punt van samenkomst is de Mekong al in 2 delen opgesplitst zodat een drietal kleine eilanden is ontstaan. De grootste ervan is Koh (eiland) Dach. Later splitst de samengekomen rivier (nu Mekong genaamd) zich weer op in 2 delen. Phnom Penh is vrijwel geheel omringt door rivieren en meertjes en heeft vaak met wateroverlast te maken in het regenseizoen.

Door de oorlog tussen Vietnam en de USA trokken veel vluchtelingen naar de stad. In 1975 was de bevolking opgelopen tot meer dan 2.000.000. Op 17 april, tijdens het Cambodjaanse nieuwjaar, viel de stad en werd deze bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd hierna met harde hand geheel ontruimd. De bewoners werden naar boerderijen op het platteland gestuurd om nieuwe mensen te worden. De Tuol Svay Prey hogeschool werd veranderd in de gevangenis Tuol Sleng (S-21). Deze gevangenis is nu het Tuol Sleng-museum en is net als Choeung Ek een herinnering aan diegenen die vermoord zijn door de Rode Khmer.
In Phnom Penh zijn ook nu de gevolgen van het Pol Pot regime nog goed zichtbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld het Tuol Sleng Museum (S-21) en de ‘Killing Fields’ (Choeung Ek) bezoeken. De verschrikkingen tijdens het Khmer Rouge bewind worden hier pas goed duidelijk. Het Tuol Sleng Museum is gevestigd in een voormalige school dat destijds gebruikt werd als gevangenis voor onschuldige mensen die later op de ‘Killing Fields’ geëxecuteerd werden. In het museum ziet u foto’s van de gevangenen en kunt u de cellen bekijken.

Phnom Pneh aan de rivier
Grote boten varen tot Phnom Penh

De hoogtepunten zijn: het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode, het Nationaal Museum en Wat Phnom Hill. Ondanks het verleden is Phnom Penh een aantrekkelijke, gezellige stad waar u veel kunt zien en beleven. ’s Avonds is het leuk om over de boulevard (Preah Sisowath Quay) te slenteren. De jeugd staat hier en daar te dansen op moderne muziek. U vindt hier tientallen terrasjes met luie stoelen en restaurants.
De straten rondom Sisowath Quay zijn het hart van het toeristische leven in Phnom Penh. Hier zijn veel westerse bars en restaurants te vinden. Ook vind je hier diverse boekingskantoortjes van busmaatschappijen.
Wanneer je hier langs de waterkant loopt, heb je (als je een beetje geluk hebt) kans om aan de oevers van de rivier vissers te zien. De vissers maken gebruik van visnetten die vanaf de kant in het water worden gegooid. Vervolgens laten de vissers de netten een stukje met de stroom mee drijven en halen het net dan snel binnen.

the boulevard
langs de boulevard met zijn heerlijke stoelen

Phnom Penh by night
Dineren - Phnom Penh biedt een groot scala aan lokale en internationale gerechten. Zoals met de omringende landen, biedt de traditionele Cambodjaanse keuken een ruime keuze aan heerlijke rijstgerechten: noodle gerechten, wokgerechten en curry's tegen bodemprijzen.
Laat u vervoeren naar een lokaal eethuis en u kunt een goede maaltijd verwachten voor ongeveer een dollar. De Franse invloed is nog te zien in Phnom Penh aan de vele Franse restaurantjes, die verspreid over de stad liggen. Chinees eten is ook populair, terwijl de moderne ontwikkeling heeft geleid tot pizzeria's, steak huizen en andere internationale gerechten. Sisowath Quay is een goede plek om een aanbod van hoogwaardige restaurants en eetgelegenheden te vinden.>

Nightlife- Er is geen tekort aan nachtleven in Phnom Penh met veel shows, bars en clubs. Als u wat cultureels wilt doen, kunt u naar een Wajang schaduwspel op SovannaPhum of een film bekijken in het Meta House.
Er zijn bars in overvloed langs de rivier voor een biertje of een cocktail, terwijl de minder gerenommeerde etablissementen op straat 104 en straat 136 openblijven tot in de vroege uurtjes.