THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 TONLÉ SAP
-- TonLé Sap Meer
-- TonLé Sap Cruise
-- TonLé Sap Map
-- Cheon Khneas
-- Kompong Phluk
-- Phnom Krom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom Krom

Er waren weinig bezoekers op de Phnom Krom, toen we de tempel 's middags bezochten. De trip op zichzelf door het landschap was ook al de moeite waard. We slingeren met de TukTuk langs de kronkelende wegen naar het zuiden in de richting van het Tonlé Sap meer. We rijden langs traditionele Khmer huizen. Kinderen kijken op,als ze langs fietsen. Mannen zonder shirt, die baby's dragen, die praten met hun buren of bakstenen opstapelen. We zien vijvers van lotusbloemen in de knop.
Mannen vissen met hun zonen in de aangrenzende moerassen, de stank van vuilnis en gefermenteerde vispasta. Er is een bruiloft in voorbereiding. Soms zien we vrolijk beschilderde houten huizen op palen, die zo kenmerkend zijn bij het Tonlé Sapmeer. Soms zijn het gewoon rieten huizen.

Oude vrouwen vegen hun erven, het gebied onder hun verhoogde huizen, met rieten bezems.

Phnom Krom ligt hoog op een heuvel, een soort van shock in de totale vlakheid van dit land. Plotseling heb je dan een geweldig uitzicht over het omringende landschap ontstaan. Het meer in de verte wordt steeds zichtbaar als we omhoog klimmen. De lappendeken van rijstvelden gevuld met water, die door het meer het hele jaar bevloeid worden.
In tegenstelling tot andere gebieden van Cambodja, zijn de rijstvelden smaragdgroen, wat te danken is aan de constante toevoer van water.

De Phnom Krom is de grote heuvel die je ziet als je met de boot over het meer naar Siem Reap vaart. De beklimming van de heuvel leverde een prachtig uitzicht over de Khmer platteland.
Vanaf hier kunt u de rij huizen op palen langs de weg naar het grote meer, en een landschap van groene rijstvelden overspoeld met water van het meer tot aan de horizon.
Het indrukwekkende uitzicht op het meer werd gebruikt op een praktische, zij het meer dodelijke manier. In het vrij recente verleden stond erop de heuvel een groot kanon gemonteerd in de richting van het meer, ter voorkoming van een eventuele invasie over het meer.

De tempel op Phnom Krom bestaat uit drie prasats, of heiligdom torens. Ze zijn gerangschikt van noord naar zuid. De centrale toren is groter dan die aan de zijkant en deze toren is gewijd aan de Hindoegod Shiva. De Prasat ten noorden daarvan was gewijd aan Vishnu, terwijl de zuidelijke gewijd was aan Brahma.

De 11e-eeuwse ruďnes hebben zeer zeker een facelift nodig en het lijkt alsof ze binnenkort met het project aan de gang gaan. Helaas is het hetzelfde bord, waaropn dit staat aangegeven al meer dan een jaar oud is.
Andere gebouwen bij de tempel omvatten zalen, waarvan er veel in puin liggen. Tegenover de drie prasats zijn vier kleinere gebouwen, de centrale twee in steen, terwijl de buitenste twee van baksteen zijn.


A view from Phnom Krom at the Tonlé Sap Lake

Phnom Krom is bereikbaar over de hoofdweg, die ten zuiden van Siem Reap loopt. Het ligt op ongeveer 10 km van de stad. Het pad op de heuvel begint in de buurt van de weg, waar je tuk tuks kunnen parkeren en waar ze wachten wanneer je om omhoog klimt. De klim duurt ongeveer 15-25 minuten, afhankelijk van uw snelheid. Ik zou adviseren dat u het bezoek aan Phnom Krom combineert met het bezoek aan Cheong Khneas.


A view from Phnom Krom at the Tonlé Sap Lake
 

Als u reist op een tour package, dan ligt uw route vrijwel vast en dan is waarschijnlijk Phnom Krom niet opgenomen.
Echter, als u zelfstandig reist, dan is de beste optie om een tuk tuk te huren. De meeste tuk tuks weten hoe ze naar de  Phnom Krom moeten rijden, want het is vrij eenvoudig.