THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 TAKÉO
-- Angkor Borei
-- Phnom Chiso
-- Phnom Da
-- Phnom Ta Mao Zoo
-- Takéo
-- Takéo Hotels
-- Takéo Kaart
-- Takéo Trein Station
-- Takéo Zijde
-- Tonlé Bati
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom DaDe "Phnom Da"


Phnom Da is een tempel op een berg bij de pre-Angkoriaanse Khmer hoofdstad Angkor Borei in Takeo provincie.

De tempel op de top van Phnom Da is gebouwd in de 11e eeuw van lateriet, baksteen en zandsteen op de plek, waar eens een tempel stond uit de 6e eeuw tempel uit de Funan periode, gebouwd door koning Rutravarman.
De tempel op de top van de huidige tempel is beschadigd. Er is o.a. een beeld, voorstellende het karnen van een "Oceaan van Melk", wat in tweeën is gebroken. De "Phnom Da" is niet ommuurd en het heeft een opening naar het noorden.

Aan één van de hellingen van de heuvel, zijn er vijf  grotten in de stijl van Phnom Da tempel, die door mensenhanden uitgegraven zijn. In elk van de grotten is er een beeld van Shiva lingam en de Uma yoni, fallisch symbool van een Shiva aanbidding.
Van de vijf grotten, werd één van hen gebruikt voor de crematie in de periode van 1975-1979. Hier werden tegenstanders van het Rode Khmer regime gecremeerd.


Phnom Da

Er zijn ook 5 door de mens gebeeldhouwde standbeelden in de vallei van de berg te vinden. Deze beelden zijn in de stijl van Phnom Da.

Een andere zeer interessante tempel bevindt zich ongeveer 300 meter ten zuidwesten van Phnom Da. Dit is Asram Maha Eysei, gebouwd in een Indische stijl. Het is een tempel van lateriet, gebouwd onder koning Bahavavarman I in de 6e eeuw.

Elk jaar komen duizenden lokale en internationale toeristen de Phnom Da bezoeken. De vele toeristen bezoeken de Phnom Da om de bekende kunstwerken van hun Cambodjaanse voorouders te bekijken. Deze kunstwerken stammen uit de oude tijd van Koh Kok Thlork.

In 1979 bouwde het bestuur van Takeo in de regio een kanaal, dat bekend staat als "Canal nr. 15". Dit kanaal verbindt het stadje Takeo met het Ang Kor Bo Rey district. Phnom Da in Takeo ligt op korte afstand van dit kanaal. Dit kanaal maakt het vervoer van alles gemakkelijker. Daarom is reizen voor de bevolking in deze streek nu stukken gemakkelijker.


Statue 7th century

Khmer Harihara, Phnom Da Pre-Angkor, in de stijl van Phnom Da,
7th eeuw; gemaakt van zandsteen.
Hoogte 143cm, breedte 67 cm, diepte 36cm,
Gewicht is ongeveer 200-300kg.

Detail: Deze prachtige scultpure bestaat uit een mengeling van Vishnu (Hari) aan de linkerkant en Shiva (Hara) aan de rechterkant.
De kant van Vishnu draagt een Kirita (lange mijter) van waaruit krullende lokken komen, die op de schouders en op de rug vallen.
De kledij is een ingetogen Sampot (Sambat) met sierlijke plooien schuin over het bovenbeen met fraai ingesneden lijnen, die tot onder in het relief zijn gesneden.
Deze "Harihara cultus" biedt zijn aanhangers vermoedelijk bescherming en spirituele inspiratie van zowel de kant van Vishnu als van Shiva.
De populariteit van dit soort beelden getuigt van de twijfelachtige tendensen in de tussen Khmer-beschaving.