THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 TAKÉO
-- Angkor Borei
-- Phnom Chiso
-- Phnom Da
-- Phnom Ta Mao Zoo
-- Takéo
-- Takéo Hotels
-- Takéo Kaart
-- Takéo Trein Station
-- Takéo Zijde
-- Tonlé Bati
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom Chiso


De tempel

Phnom Chiso is een historische plaats bij het dorpje Sia, dat in de gemeente Rovieng ligt ongeveer 62 kilometer ten zuiden van Phnom Penh of 27 kilometer ten noorden van Takeo, de provinciestad.
Phnom Chiso is 130 meter hoge berg. Om op die plek te komen, moet u de National Road 2 nemen naar het Bati district en de Neang Khmao tempel.
Sla rechtsaf bij het bord voor Phnom Chiso en nu moet u ongeveer 5 kilometer over een onverhard pad rijden. Hoewel deze archeologische plaats door Amerikaanse bombardementen beschadigd is tijdens de oorlog in Zuidoost-Azië in de jaren '70, staat een groot deel van de tempel nog steeds overeind.

De berg kan worden beklommen door een populaire trap met 180 treden en door een zuidelijke trap met 408 treden. Naast de zuidelijke trap, die naar boven leidt, is er nog een oude trap en die ligt in de voorkant van de tempel.
Deze oude trap is tegelijkertijd gebouwd, als die naar de tempel leidt, maar deze trap gaat naar de Sen Chhmos en de Sen Ro Vang, en de Tonle Oum, het meer wordt beschouwd als een heilig meer en in de oude tijd gebruikt om de zonden van zich af te wassen (in het Brahmanisme).
In een rotstuin van 100 meter lengte en 80 meter breed, bevinden zich veel resten van tempels, die gebouwd zijn in verschillende perioden.

Phnom Chiso tempel werd gebouwd in het begin van de 11e eeuw door koning Suryavarman I (AD 1002-1050), die het Brahmanisme beoefende. Het is gemaakt van zandsteen en andere stenen, zijn lengte is 60 meter en zijn breedte 50 meter. De tempel staat boven op een berg.
De tempel is omgeven door twee galerijen. De eerste galerij is 60 meter lang aan beide kanten. De tweede, kleinere galerie, bevindt zich in het midden, wat de belangrijkste gebedsruimte is. Hier zijn twee deuren en een houten beeld. Er zijn prachtige beelden op de draagbalken en de pilaren.

De pagode van de Phnom Chiso Pagode is gebouwd in 1917, maar werd tijdens de oorlog in de jaren 1970 verwoest en herbouwd in 1979.
Daarachter is een hal genaamd Thammasaphea, een gebedsruimte. Er is een oude watertank gemaakt van beton. De bezoekers beklimmen meestal de trap aan de westkant van de berg, die 390 stappen heeft en gaan naar beneden  met de trap aan de zuidkant, die 408 treden heeft.

Daarnaast is er nog een grot in de berg, Vimean Chan, die ligt op ongeveer 150 meter ten zuiden van de tempel. Het is een rustige plek voor brahmanen of asceten om te mediteren. Tijdens de Amerikaanse oorlog met Vietnam, werd de site gebombardeerd. Toen kwamen er enkele grote rotsenblokken los, die heden-ten-dage de ingang van de grot nog blokkeren.

De "Hun Sen Phnom Chiso" is een gebied voor landbouw en toerisme. Het ligt in Samrong, het district Bati en Prey Kabas. Het is een gebied van 513 hectare met droge rijstvelden en een gebied van 1.386 hectare met natte rijstvelden.  Hier bevinden zich drie waterbekkens - Thnos Ta Kong, Tuol Lork en Sen Pea Ream.

Phnom Chiso is erg populair bij bezoekers, vooral tijdens festivals, wanneer het wordt erg druk. De top van de berg biedt bezoekers een panoramisch uitzicht op Takeo provincie met zijn rijstvelden, die zich kilometerslang uitstrekken.