THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 NATIONALE PARKEN
-- Botum Sakor NP
-- Cardamom Mountains
-- Dieren in Cambodja
-- Kirirom NP
-- Mekong Rivier
-- Peam Krasop NP
-- Ream NP
-- Virachey NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 TonlÚ Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Peam Krasop

"Richting het einde van de boardwalk kom je een restaurant tegen. Hier zijn in gedeeltes van de mangroven allemaal huisjes gebouwd. Cambodjanen komen hier bij elkaar om samen te picknicken.
Wij vonden dit wel een beetje vreemd en rustverstorend in de Peam Krasop mangrovebossen maar dit schijnt wel te helpen om het natuurgebied ook bij lokale mensen populair te maken. Je kunt hier vis en kreeft krijgen die net vers gevangen is."


Mangrove Forest


Krasop Wildlife Sanctuary ligt in het zuidwesten van Cambodja, bij het stadje Koh Kong. De mangrovebossen zijn het makkelijkst te bezoeken van alle attracties in de buurt, zelfs als je weinig tijd hebt. Elke tuk-tuk driver uit Koh Kong kun je er naar toe brengen.
Het gebied staat bekend om zijn mangroves en een groot aantal eilanden, gescheiden door een doolhof van baaien. Het reservaat is tot beschermd gebied uitgeroepen door de Cambodjaanse regering. Het gebied wordt be´nvloed door getijdenzones en water uit het hoogland (Cardamom gebergte). Krasaop Wildlife Sanctuary is zeer geschikt voor visserij en andere activiteiten. Ongeveer 10.000 mensen wonen hier en verdienen hier de kost. Veel van die mensen zijn afhankelijk van de natuurlijke hulpbronnen voor hun levensonderhoud. Zo vind je hier naast de visserij o.a. een intensieve garnalenkwekerij en vindt er een grootschalige productie van houtskoolplaats.
De een half-ingesloten watergebieden staan onder invloed van eb en vloed en kunnen een mengeling van zoet en zout water hebben, vooral tijdens het regenseizoen.

De bewoners zijn sterk afhankelijk van hun omgeving: de visvangst wordt gebruikt voor het levensonderhoud, mangroves bieden broedplaatsen en bescherming voor kleine visjes en de mangrove bossen leveren ook brandhout. De mensen zijn arm en de middelen van bestaan nemen af, huizen lekken tijdens het regenseizoen. Er is geen adequate drinkwatervoorziening in de meeste dorpen, er zijn weinig scholen en die open zijn hebben alleen groep ÚÚn en twee, en er zijn tevens weinig klinieken in de dorpen.


Hun vangstmethoden en de seizoenen zijn veranderd in loop der tijden. De bevolking is toegenomen en daarmee ook het aantal vissers in het reservaat. Vooral sinds 1990, toen de Thaise markt open ging (na de oorlog), werd er efficiŰnter vistuig ge´ntroduceerd. Toen begon men met dynamiet te vissen en met illegale sleepnetten. Dorpelingen hebben een geleidelijke afname van de visserij opgemerkt. De meeste mensen in Reservaat vissen alleen nog voor hun levensonderhoud, terwijl anderen mensen krabvallen zetten en wordt ander vistuig gebruikt. Sleepnetten en de trawlervisserij in ondiepe wateren is nu illegaal, net zoals dynamiet en cyanide vissen. Echter......, de illegale visserij is heel populair.

Houtskool productie sterk toegenomen. Doordat het mangrove-gebied veel hout levert, maakt men houtskool voor de Thaise markt. Gemakkelijke winsten lokten vele Khmer naar dit gebied. Te veel druk werd gelegd op de mangroves, en een aantal van de beste mangrove werd gedecimeerd. Ook al is de productie van houtskool illegaal, het is echt moeilijk voor het Ministerie van Milieu om dergelijke activiteiten te beteugelen. De overheid is begonnen om houtskool ovens te vernietigen. Maar naarmate er meer ovens werden vernietigd, vluchtten arme mensen vluchtten dieper in de mangroves om niet betrapt te worden met het maken van houtskool. Vanwege een gebrek aan budget voor toezicht en handhaving heeft de regering moeite met het stoppen van deze illegale activiteiten. Echter, het ministerie van Milieu probeert consequent de productie van houtskool te stoppen. Met het verbod in 1999 over illegale houtkap is de productie van houtskool afgenomen.

Het Peam Krasaop Wildlife Sanctuary bereik jevia het dorp Boeng Kayak (Bankayak), waar de lokale gemeenschap een 600 meter mangrove wandelpad heeft gebouwd. Deze bestaat uit een reeks van loopbruggen, picknick platforms, een hangbrug en een 15-meter- hoge uitkijktoren met panoramisch uitzicht. Je moet entreegeld betalen in Boeng Kayak: buitenlanders betalen 5000 riel), terwijl Cambodjanen minder betalen.