THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PHNOM PENH
-- Phnom Penh
-- Phnom Penh Bus
-- Phnom Penh Casino
-- Phnom Penh Map
-- Phnom Penh Markten
-- Phnom P. Markt Central
-- Phnom P. Markt Kandal
-- Phnom P. Markt Russian
-- Phnom P. Water Park
-- Phnom P. Genocide M.
-- Phnom P. Guesthouses
-- Phnom P. Hotels
-- Phnom P. Kids City
-- Phnom P. Killing Fields
-- Phnom P. Kon. Paleis
-- Phnom P. Monument
-- Phnom P. Nightlife
-- Phnom P. Pavilion
-- Phnom P. Sorya
-- Phnom P. Sovanna
-- Phnom P. Trein Station
-- Phnom P. Wat Botum
-- Phnom P. Wat Ounalom
-- Phnom P. Wat Phnom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Het Koninklijk Paleis

van Norodom Sihamoni

"De volgende morgen ga ik per brommer richting Koninklijk Paleis. Dit gaat om half acht open en om de hete middagzon als het even kan te mijden, wil ik zo veel mogelijk in de vroege ochtend doen.
Het Koninklijk Paleis biedt een fantastische aanblik: een mooie tuin, groots opgezette gebouwen en een prachtige pagode sieren het terrein.
Het Koninklijk Paleis is in gebruik als verblijf voor hoogwaardigheidsbekleders die een staatsbezoek aan Cambodja brengen. Tijdens de rondwandeling tref ik een jonge Cambodjaan die Engels met mij wil praten. Ook lijkt het hem een fantastisch idee dat hij voor elk gebouw gaat staan waar ik een foto van wil nemen."Het Paleis

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh bestaat uit verschillende gebouwen. Het zal u niet verbazen, dat het gedeelte, waar de koning in verblijft niet kan bezoeken. Maar er blijft des te meer over dat beslist de moeite waard is. Het is zeer indrukwekkend.


Op het terrein van het paleis zijn verschillende gebouwen:
 
- de Troonzaal of Prasat Tevea Vinichhay, die wordt gebruikt voor kroningen, officiële recepties en traditionele ceremonies;
- het Chan Chhaya Paviljoen wordt ook wel het Apsara Paviljoen genoemd. Hier liet de koning bij gelegenheid zijn apsara-danseressen optreden.
- de Khemarin;
- het Napoleon Paviljoen
- en de spectaculaire Zilveren Pagode.

Eén van de gebouwen op het terrein
De Zilveren Pagode


Het paleis werd anderhalve eeuw geleden gebouwd (1866) en is momenteel het domicilie van Koning Sihamoni en de vroegere Koning Norodom Sihanouk.

Op het terrein is de Wat Phrah Keo Morakot (Pagode van de Emerald Buddha) gelegen, beter bekend als de Zilveren Pagode. Hij is gebouwd in 1892 door koning Norodom en in 1962 herbouwd door Sihanouk.
De Zilveren Pagode is dus één van de gebouwen op het terrein. Deze wordt zo genoemd omdat de vloer bestaat uit 5329 tegels van zilver. Elke tegel weegt ongeveer 1 kilo. De tempelvloer is van onschatbare waarde en wordt beschouwd als religieuze kunst. In de Pagode kunt u vele Boeddhabeelden bewonderen, ze zijn van puur goud gemaakt en ingezet met diamanten.
Er is een smaragdgroen (echt smaragd) Boeddhabeeldje van slechts 50 centimeter hoog.
Langs de muur staan 24 kasten gevuld met cadeaus, die aan koning Norodom geschonken zijn door andere koningshuizen of hoogwaardigheidsbekleders.

De Troonzaal is een ander indrukwekkend gebouw. Het is een reproductie van het oorspronkelijke houten paleis, dat er stond. De Troonhal wordt nog steeds gebruikt voor de kroning van de koning (het laatst in 2004), die dan op een gouden troon zit.

Het Napoleon Paviljoen
Het Napoleon Paviljoen

Het paviljoen werd oorspronkelijk opgericht voor Keizerin Eugenie voor de in gebruik name van het Suez Kanaal  in 1869. Daarna schonk de Keizer Napoleon III het gebouw aan Koning Norodom. Het gebouw werd opnieuw in elkaar gezet bij het Koninklijke Paleis in 1876 en wordt thans gebruikt als kunstgalerie.

 

Post adres:
Royal Cabinet of His Majesty King Norodom Sihamoni
Khemarin Palace
Phnom Penh
Cambodia.

 

 

Het verblijf van de Koning
Het verblijf van de Koning. Aan de vlag (rechts) kun je zien, dat hij thuis is.