THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 PAILIN
-- Pailin
-- Pailin Kaart
-- Blue M. Waterval
-- Phnom Yat
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom Yat

Phnom Yat is een culturele en historische bezienswaardigheid in Pailin City. Het is niet alleen een heilige plaats, waar mensen komen aanbidden, maar het ligt ook nog eens in het hart van de stad Pailin.
De berg is 60 meter hoog, 700 meter lang, 300 meter breed en beslaat 30.000 vierkante meter. De top is bereikbaar te voet of met de auto. Een trap van 242 treden, elke stap ongeveer 25 centimeter hoog, werd afgerond op 13 oktober 1998.

Op deze bezienswaardigheid is een oude pagode, die lijkt op Kola pagode. Het werd gebouwd op de heuveltop door de Kola mensen in 1922. Er zijn vele oude bouwwerken op Phnom Yat, waaronder de grote en kleine stoepa's en Asroms (een plaats voor meditatie).
Het heuvel is voor Pailin bewoners en sommige bezoekers erg geheimzinnig. Hoewel er een schat aan edelstenen in deze heuvel is gevonden, vermoedt men dat er nog meer ligt. Er zijn bovenop hutjes, of kleine huisjes voor bezoekers om uit te rusten.

Phnom Yat is een van de beroemde historische en culturele bezienswaardigheid, die reeds grote massa's toeristen hebben aangetrokken. Het eerste wat opvalt, is de pagode met een breed scala aan ontelbare edelstenen. Phnom Yat is vooral bekend om de Ko La stijlpagode.
Naast de pagode, dat is de centrale attractie, is er een stupa. De stupa is geplaatst achter de pagode. Die heeft gediend als de begraafplaats voor Rattanak Sambat, de vader van de Cambodjaanse literaire figuur, Khun Niery. Men neemt aan, dat hun as hier bewaard  wordt.

Er zijn veel verhalen dat de bouw van de Phnom Yat rechtvaardigt. Volgens de legende ontmoette jagers op deze plaats een tovenares, terwijl zij op jacht waren naar dieren in de jungle.
De tovenares heette Yiey Yat of grootmoeder Yat en ze waarschuwde hen tegen het doden van haar dieren. Als ze stopten, zou een verrassing hun beloning zijn. In de buurt van de beek bij de berg Yat zagen ze een otter spelen in de beek. De otter opende zijn mond en daaruit kwamen kostbare edelstenen.

Later werd er een heiligdom gebouwd om respect te tonen aan Grootmoeder Yat. Mensen komen hier om haar te vragen om ze te genezen van hun pijnen. Er is ook een standbeeld van de magische otter op de Phnom Yat. Hier vindt u ook andere beelden, die beelden laten zien van de boeddhistische hel.