THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 PAILIN
-- Pailin
-- Pailin Kaart
-- Blue M. Waterval
-- Phnom Yat
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom Khieu/
Blue Mountain Waterfall


De waterval

Phnom Khieu, Green Mountain (letterlijk, Blue Mountain, maar blauw en groen worden door elkaar gebruikt in de Khmer) is net ten oosten van Pailin stad langs National Highway 57.

De watervallen, waar veel Cambodjaanse vakantiegangers naar toe gaan, wordt aangegeven door een groot billboard aan de zuidkant van de snelweg. Dan ben je er nog niet. Er volgt een onverharde toegangsweg weg, wanneer je van de snelweg bent afgeslagen. Als je er bent, vraagt men een kleine toegangsprijs per bezoeker en per voertuig.

De dichte bergketen Phnom Khieu is onderdeel van misschien wel het laatste grote stuk bos rond Pailin. Bijna alle van het land langs de rijksweg werd vrijgemaakt van bos in de drie jaar sinds mijn laatste bezoek aan Pailin. Meestal kwamen er cassaveplantages voor in de plaats.
Het is ongeveer nog een kilometer over een steeds steilere en bochtigere weg de berg, totdat je bij de ingang van de bezienswaardigheid komt.
Bijna alle bijzondere vogels zijn langs deze beboste weg verdwenen. De weg gaat naar beneden en aan de doorkruisen twee beekjes.  Als we bij zeven kleine watervalletjes komen, zie we een restaurant en een reeks houten schuurtjes. Vanaf hier kun je de waterval bereiken.


Restaurant bij de waterval

Een verleidelijk wandelpad leidt tot de kant van de berg voorbij deze plek. De lokale bevolking zei dat dit pad uiteindelijk leidt tot een aantal ambachtelijke edelsteenmijnen. We namen deze weg voor ongeveer een kilometer de berg op alvorens terug te keren naar de bronnen.
Dat gezegd hebbende, zou ik niet aanraden het maar niet te doen, want er is een grote kans, dat er landmijnen liggen in het gebied.
Deze regio was onder leiding van Ieng Sary's afdeling van de Khmer Rouge. Dit duurde tot het midden van de jaren 1990. De landmijnen werden gebruikt om burgers af te schrikken om de edelsteen mijnen bereiken. Ik betwijfel ten zeerste of alle mijnen verwijderd zijn.
Als iemand dit pad wil gaan, adviseer ik ten zeerste  voorzichtigheid om de rotsachtige pad, om welke reden dan ook, te verlaten.


De watervalvanaf de andere zijde