THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 ANGKOR
-- Angkor Wat
-- Angkor Thom
-- Angkor Baksei Chamkr.
-- Angkor Banteay Srei
-- Angkor Bayon Tempel
-- Angkor Beng Mealea
-- Angkor Entree
-- Angkor Neak Pean
-- Angkor Olifanten-terras
-- Angkor Ta Prohm
-- Naga's
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Neak Pean


Neak Pean

Neak Pean tempel is klein en heeft een verzameling van vijf vijver. Het is een bezoek waard vanwege de unieke eigenschappen waard. Het wordt verondersteld te zijn gewijd aan Boeddha ter ere van Nirvana.
Het is niet alleen vanwege zijn bijzondere architectonische vormgeving, maar ook vanwege de betekenis van de onderdelen.
Dit maakt de kleine Neak Pean tempel tot een grote tempel.
Neak Pean is een kleine tempel. Hij werd gebouwd tijdens het bewind van Koning Jayavarman VII, een machtige koning in de late 12e eeuw. De koning beval het tot de bouw van een enorm kunstmatig meer ten oosten van Preah Khan tempel om water naar haar honderdduizenden onderdanen te laten vloeien.
Het meer bereikte een grootte van 500 bij 900 meter. Het stuwmeer kon miljoenen kubieke meter water opslaan om het  zodoende naar de rijstvelden te irrigeren in het droge seizoen.


De ingang


Neak Pean tempel is in het midden van een grote vijver geplaatst, die zijn water levert aan de vier omliggende kleinere vijvers. Dit gebeurt via waterspuwers in de vorm van respectievelijk een leeuw, een olifant, een paard, en een man. Het heeft een kruisvormig structuur en wordt geassocieerd met de beschrijving van het Anavatapta, een mythische meer in de Himalaya, waarvan wordt gedacht, dat het water je geneest van alle ziekten.
Vooral, het voetstuk van Neak Pean tempel ziet eruit, als een slang draait rond de onderkant van de tempel. De tempel en zijn speciale sokkel vormen een ongelooflijke structuur met de omringende vijvers en zorgen er voor, dat er geen ander eiland, als dit is in de wereld.


De mystieke betekenis van Neak Pean is nog niet ontdekt, maar de Khmer koningen waren gewoon om eilanden te plaatsen in het midden van een kunstmatig meer. Sommige historici geloven, dat Neak Pean werkelijk het meer Anavatapta vertegenwoordigt. Als de theorie klopt, is het onzeker een waterspuwer een mens en niet een os is.


Waterspuwer