THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 FESTIVALS
-- Festivals
-- Khmer Nieuwjaar
-- Nieuwjaarslegende
-- Chinees Nieuwjaar
-- Pchum Ben
-- Nationale Dag
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Nationale Dag

De dag van de Herinnering, voorheen de Nationale Dag van de Haat, wordt gevierd op 20 mei en is een jaarlijks terugkerend evenement in Cambodja.
Men herdenkt de excessen van de Rode Khmer-regime, dat het land regeerde tussen 1975 en 1979.

De 'Nationale Dag van de Haat' werd voor het eerst gelanceerd in Cambodja op 20 mei 1984. De herdenking is een initiatief van een conferentie (1983) in Phnom Penh van ongeveer 300 intellectuelen en geestelijken. De datum werd gekozen, omdat het begin van de massamoorden in Cambodja wordt gesteld op 20 mei 1976. Het was ook de datum dat de Rode Khmer gedwongen collectivisatie was gestart in het zuiden van Takeo in 1973.

In de PRK (Volksrepubliek Cambodja) werd de volledige titel van het evenement 'Dag van haat tegen de genocidale Pol Pot-Ieng Sary-Khieu Samphan kliek en de Sihanouk-Son Sann reactionaire groepen'. De Nationale Dag van Haat is een belangrijke vrije dag in Cambodja.

In de PRK werd op de Dag van de Haat eveneens het beleid van de Verenigde Staten (imperialistisch) en de Volksrepubliek China (expansionistisch) doelwitten van afkeer. De 1983-conferentie had als doel van de Nationale Dag van de Haat geformuleerd, dat ook de internationale publieke opinie tegen de Rode Khmer, hun bondgenoten en investeerders doelwit kon zijn.

Gedurende de jaren 1980 en 1990 werd de Nationale Dag van de Haat gekenmerkt door vurige toespraken en het verbranden van papier beeltenissen van Pol Pot.

Tijdens de UNTAC periode, werd de Nationale Dag van de Haat een tijdje niet uitbundig gevierd, omdat de VN de Rode Khmer probeerde te betrekken bij het politieke proces. Later in de jaren 1990, werden de vieringen nieuw leven ingeblazen. In 2001 werd het evenement officieel omgedoopt tot 'Dag van de Herinnering'.

De Nationale Dag van de Haat wordt nog steeds gevierd in Cambodja, hoewel de herdenkingen vandaag-de-dag op kleinere schaal is. Sinds de Rode Khmer guerrilla's verslagen en verdwenen zijn, heeft de Nationale Dag van de Haat veel van zijn bekendheid verloren. Nog steeds worden herdenkingen gehouden, zoals openbare toneelvoorstellingen over de periode van de Rode Khmer.
De Cambodjaanse Volkspartij (de moderne vorm van de KPRP, de vroegere regerende partij in de PRK) wijzen nog steeds op het belang om de Nationale Dag van de Haat te herdenken. Vaak wil men Cambodjanen herinneren aan de Rode Khmer gelinkte groepen van de jaren 1980, die de hedendaagse oppositiepartijen hadden.
Het bestuur van de stad Phnom Penh heeft een jaarlijkse traditie ingesteld om een tocht te organiseren naar de Choeung Ek velden (de Killing Fields), waar dan ook de boeddhistische ceremonies worden gehouden.