THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 PURSAT
-- Pursat
-- Pursat Kaart
-- Pursat Provincie
-- Kliang Meung
-- Kampong Luong
-- Koh Thas
-- Veal Veng
-- Waterval Chrok La Eing
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Kampong Luong


Kampong Luong

We stapten uit de bus in het kleine plaatsje Krakor. We regelden een ritje met twee motobikes en regelden ook een boot, die ons naar Kampong Luong wilde varen. De afstand naar het drijvende dorp is afhankelijk van het seizoen, want het waterpeil verandert steeds. Soms is het 2 kilometer; soms 7 kilometer.
Het dorp was ons aanbevolen door een aantal betrouwbare bronnen. We waren benieuwd om te zien, hoe dit hele concept van een volledig Vietnamese gemeenschap op Tonle Sap meer werkt.
Drijvende bouwwerken zien er uit als in een gewone stad, met een als bijzonderheid een boot-brede "straat". Het dorp is in principe zelfvoorzienend. Na een boottocht van een uur, zagen we een kerk, een pagode, een gezondheidscentrum, een school, een ijsfabriek, een benzinestation en zelfs een krokodillenfarm. We onderscheiden een aantal drijvende tuinen, varkensstallen, pikkende kippen, honden en katten. Verkopers verkochten hun goederen uit drijvende winkels, alles van kleding tot fruit en alcohol. Omdat men gebruik maakt deze ligging van het dorp, staat er voornamelijk vis en mosselen uit het meer op het menu.

We brachten een nacht door in een gastgezin (homestay). Het huis bestond uit twee kleine kamers, een keuken en toiletruimte, en een kleine, open woonkamer, die ook gebruikt werd als slaapruimte, want hier kon je je hangmat opzetten.
Ongelooflijk, er was zelfs elektriciteit, tv en zelfs satelliet-tv. Er was weinig sanitair en het water uit het meer werd gebruikt voor vele doeleinden. Ik zou zelfs nog niet mijn teen in dit vieze water willen steken, in ieder geval dichtbij dit dorp. Maar mensen baden zonder enige problemen in het water.
We hielden van de mogelijkheid om ongestoord het dorpsleven te observeren. Waarschijnlijk speelt hun leven zich zo al jaren in hetzelfde ritme af. Het is een eenvoudig bestaan​​, maar mensen lijken er tevreden mee te zijn.
We zouden willen, dat we een boot ter beschikking hadden om zo wat rond te zwerven. Zonder boot voelden we ons "gestrand". We waren de enige buitenlanders in Kampong Luong en aangezien er weinig mensen Engels spreken, was er weinig communicatie.
We probeerden terug te gaan naar het land.

Door de vertraging in communicatie verschoven onze plannen voor één dag. We hadden het geluk om de laatste twee stoelen te bemachtigen in een bus vanuit Krakor naar Phnom Phen, de hoofdstad van Cambodja. Alle bussen in Phnom Penh naar Kampot waren vertrokken tegen de tijd dat we aankwamen. Dus we werden gedwongen om de nacht in de hoofdstad door te brengen.
We besloten er het beste van te maken. Uiteindelijk vonden we een gezellig hotel en reserveerden vooraf al kamers voor als we terug zouden komen naar Phnom Penh. Waarschijnlijk zouden we onze dierbare vriend Sliwka uit de States ontmoeten in Kampot. Dus, op naar Kampot, beroemd om zijn productie van peper!


Kampong Luong

Kampong Luong is een drijvende dorp en het is de thuishaven van een brede Vietnamese gemeenschap. Er zijn ongeveer 50 katholieke gezinnen. De drijvende kerk heeft twee gedeeltes van hout. De eerste wordt gebruikt als kerk en het tweede gedeelte heeft drie klaslokalen, een kantoor en een bibliotheek, De drijvende basisschool is gebouwd door het bisdom.
De school wordt beheerd door de overheid, met behulp van het bisdom.Voorlichting over hygiëne, en er wordt ook ondersteuning gegeven aan de zieke en arme gezinnen.
De kerk organiseert ook excursies voor studenten om een bezoek aan de verschillende gebieden van het meer. Tijdens deze excursies vertelt men veel over het milieu en de visserij.