THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 RATANAKIRI
-- Banlung
-- Banlung Extra (!)
-- Banlung Guesthouses
-- Banlung Map
-- Kreung (bergvolk)
-- Norng Kabat Forest
-- Ratanakiri
-- Ratanakiri Airport
-- Ratanakiri Gibbons
-- Ratanakiri Map
-- Ratanakiri (de Reis)
-- Ratanakiri Trekking
-- Toeristische Info
-- Virachey NP
-- Watervallen
-- Yeak Laom Lake
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonl Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Kreung Stam

Het is de middag, en de mannen van de stam zijn op jacht, maar een paar vrouwen en kinderen bevinden zich in het dorp. Spoedig zullen andere vrouwen te voet terugkeren van de markt in Banlung.
De Kreung planten rijst in het natte seizoen, en jagen in het droge seizoen de bossen op "bushmeat". De dorpen zijn gebouwd in een kring van hutten, die verschillende van grootte, rondom het centrale bijeenkomsthuis. Hier is het dorp typisch Kreung dorp. Een gids, die enige kennis van de taal heeft (wij spreken geen Khmer) is een must. Als hij een lange relatie met de dorpelingen met de dorpelingen heeft opgebouwd, is het gemakkelijk om te fotograferen. Anders moet je toestemming vragen, of je een foto mag nemen. Ook laten ze dan gemakkelijk de technieken van het jagen zien.

Evenals de vergaderzaal, bezoeken we de "offerplaats" met de vastgebonden buffels, die worden voorbereid om geofferd te worden. De beroemde hoge huizen op palen, waar ongehuwde jongeren wonen, gescheiden van het andere geslacht. Zij wonen enkele meters boven de rest van het dorp.
We wandelen wat rond en ik voel me een stuk meer op mijn gemak, dan ik dacht. We maken een praatje met de mensen, die rijst koken houtskoolkacheltjes. Een oude man stript bamboe om een mat te weven en klaagt dat de jongeren de traditionele technieken niet meer willen leren (een bijna identieke klacht hoorde ik van een bamboe wever in Hoi An, een paar maanden eerder!). We komen moeilijk vooruit door nieuwsgierige kinderen, hoewel we niet ver buiten de gebaande paden treden.
En van de kinderen is ongebruikelijk rustig, wat mijn aandacht trekt. Mijn gids legt uit, dat de dorpelingen steeds minder bos ter beschikking hebben om te jagen, en waarschijnlijk zullen ze binnenkort moeten verhuizen. Steeds verder weg van de steeds uitbreidende stad Banlung, terwijl daar de verbetering en de kwaliteit van het leven van de dorpelingen vandaan moet komen. Het is een volk, dat geen deel zal nemen aan het moderne Cambodja. Ik wens ze veel succes.


Love Hut

Wanneer een meisje van de Kreung stam de puberteitleeftijd bereikt, zo rond de dertien jaar, bouwen haar ouders een speciale, kleine hut (een liefdeshut) naast de belangrijkste familiehut. Zodoende kan ze hier in wonen en de nacht doorbrengen met zoveel mannen als zij wil, opdat ze de juiste man voor haar kan kiezen.
Dit lijkt natuurlijk raar met onze westerse maatstaven over moraal en de rechten van de vrouw, maar voor de Kreung mensen, die in de jungle en bergachtige gebieden van Ratanakiri provincie wonen, is dit experimenten de enige manier om vertrouwen te wekken. De jonge vrouwen maken zelf keuzes en dus hun eigen regels over hun seksueel gedrag.

Deze traditionele liefdeshutten lijken misschien riskant in ons westers denken. Het lijkt een recept voor verkrachting, ongeplande zwangerschappen en ongelukkige relaties, maar de ouders vertelden ons, dat echtscheiding zeldzaam is en dat men nooit hoort van een verkrachting.
Als een meisje zwanger raakt van een man, die niet van haar houdt, zal een andere jongen, die wl van haar houdt en toch met haar wil trouwen en het kind opvoeden als zijn eigen kind.
De Kreung gebruiken tegenwoordig condooms en daarvoor (vroeger) gebruikten ze een oude traditie: "men dronk een cocktail van hout, alcohol en duizendpoot ... Dat was hun versie van de morning-after pil.
Bij de Kreung komt echtscheiding heel weinig voor.