THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 HOME
-- Algemeen
-- Afstandstabel
-- Ambassade Nederland
-- Ambassade Belgie
-- Bergstammen
-- Bevolking
-- Boeddhisme
-- Cambodja Landkaart
-- Cambodja Provincies
-- Economie
-- Eten en Drinken
-- Geld
-- Kleding
-- Klimaat
-- Koning Norodom
-- Pol Pot
-- Vaccinaties
-- Visa
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


De Koning

Norodom Sihamoni

De Koning
Norodom Sihamoni

Norodom Sihamoni (14 mei 1953) is sinds 2004 koning van Cambodja.

Sihamoni werd geboren in Phnom Penh, toen nog Frans Cambodja .
Hij werd geboren uit het huwelijk van koning Norodom Sihanouk en prinses Monineath (Monique). Zijn naam is een samenstelling uit de namen van zijn ouders. Hij was de oudste van twee zonen, die het koninklijk paar had.

Sihamoni bracht een groot deel van zijn leven in het buitenland door.
Op 9-jarige leeftijd werd de jonge prins in 1962 op kostschool gedaan in Praag. Hij had hier al veel belangstelling voor kunst, muziek en dans.
Later studeerde hij in Praag muziek en dans, en vanaf 1975 cinematografie in Noord-Korea.

Intussen was in zijn vaderland de Rode Khmer aan de macht gekomen. Hij werd in 1977 teruggelokt naar huis, waar hij bij zijn familie werd opgesloten in het koninklijk paleis van Phnom-Penh.

Na de bevrijding in 1979 vertrok de prins in 1981 naar Parijs om balletles te geven. Hij vormde een eigen klassieke dansgroep, die de Ballet Deva werd genoemd. Hij maakte in sommige gevallen de choreografie voor deze groep. Hij maakte ook 2 films, die op het dansen waren gericht.

In 1992 werd hij benoemd tot permanent vertegenwoordiger van Cambodja bij de Verenigde Naties. In 1993, het jaar waarin zijn vader opnieuw tot koning werd gekroond, werd Sihamoni namens Cambodja permanente vertegenwoordiger bij de UNESCO, een positie die hij bekleedde tot 2004.

Op 14 oktober 2004 volgde hij zijn vader (koning Sihanouk) op, die afstand deed van de troon en werd hij door de Kroonraad tot koning van Cambodja gekozen. In het door burgeroorlogen verscheurde en getraumatiseerde land is de ceremoniŽle functie van koning een belangrijke factor. De koning in Cambodja bezit weinig macht. Dat is aan het parlement.
Bij zijn kroning of opvolging van de troon kreeg Sihamoni een unieke serie regeerperiodetitels. Enkele hiervan  zijn Brhat Pada, Samdach Brhat, Varman, Rajadhiraja, Parama en Adipati. De titels kunnen tijdens een regeerperiode worden veranderd. De vrouw van de regerend koning krijgt de titel Koningin van Cambodja.
Sihamoni heeft getoond een waardig koning te zijn. Hij is bescheiden, en enthousiast naar de bevolking toe. Naast formele reizen naar het buitenland brengt hij ook bezoeken aan het platteland en de steden, waar hij met de lokale bevolking spreekt.
Hij maakte ook zijn wens bekend om het onderwijs en gezondheidszorg in Cambodja te verbeteren. Hij wil ook helpen om het culturele leven van het land weer op gang te brengen.
De koning is een Theravada boeddhist.

Sihamoni met de lokale bevolking
Met de lokale bevolking

Post adres:
Royal Cabinet of His Majesty King Norodom Sihamoni
Khemarin Palace
Phnom Penh
Cambodia.

 

 

Het verblijf van de Koning
Het verblijf van de Koning. Aan de vlag (rechts) kun je zien, dat hij thuis is.