THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 HOME
-- Algemeen
-- Afstandstabel
-- Ambassade Nederland
-- Ambassade Belgie
-- Bergstammen
-- Bevolking
-- Boeddhisme
-- Cambodja Landkaart
-- Cambodja Provincies
-- Economie
-- Eten en Drinken
-- Geld
-- Kleding
-- Klimaat
-- Koning Norodom
-- Pol Pot
-- Vaccinaties
-- Visa
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Het Klimaat


De rijstvelden

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat dat bepaald wordt door de zuidwest-moesson en de noordoost-moesson. Tussen de verschillende gebieden binnen het land (gebergte of laagland) zijn er vrij grote verschillen in temperatuur en neerslag.
Cambodja heeft een gemiddelde temperatuur, die rond de dertig graden Celsius ligt gedurende het hele jaar. In het droge seizoen bereikt de gemiddelde maximumtemperatuur gemiddeld met 30 graden in januari, waarna dit snel oploopt naar gemiddeld 34 tot 37 graden in april. Zodra in mei het regenseizoen begint zie je de gemiddelde temperatuur langzaam teruglopen, hoewel de gevoelstemperatuur hetzelfde blijft.
 
In plaats van vier seizoenen kent Cambodja er maar twee, namelijk een droog seizoen en een regen seizoen. Het droge seizoen (nov-mei) is verdeeld in een koele en een hete periode. De relatief koele periode duurt van november tot februari en kent een gemiddelde temperatuur van 28 °C graden. Van februari tot mei wordt het behoorlijk heet, met name in de lager gelegen gebieden. April is meestal de heetste maand, de temperatuur kan dan stijgen tot wel 40 °C.Het is aan te raden regelmatig de schaduw op te zoeken en u in te smeren met zonnebrandcrème. In deze hete periode is dunne, luchtige katoen of linnen kleding en het dragen van een hoofddeksel aan te raden. Na deze droge en hete maanden zorgen de moessonregens, die het land vanuit het zuiden binnenvallen voor een aangename afkoeling. Gedurende de volgende maanden tot eind september, begin oktober, valt er dan ook behoorlijk wat neerslag (70%-80% van de jaarlijkse neerslag). In de maand september valt de meeste regen.
Tijdens de moesson regent het meestal in de namiddag, maar het kan ook dagen niet regenen of een keer een hele dag achter elkaar.
Laat je dan vooral niet afschrikken door deze heftige regenbuien. Ze zijn vaak van korte duur en het levert prachtige vergezichten op van dreigende luchten met felle lichtflitsen. Bovendien zijn de natuur en de rijstvelden in deze periode op zijn groenst!

 

Vanaf half oktober tot en met halverwege februari is het droger en koeler (met een gemiddelde temperatuur van 20-28 C.). Met name in de bergen in het noordoosten kan de temperatuur ’s nachts flink dalen.
Hoewel u Cambodja het hele jaar door kunt bezoeken zijn de wintermaanden zeer aangenaam om te reizen. Januari en februari zijn de droogste maanden, waarin op sommige plekken in Cambodja nauwelijks regen gemeten wordt.

In Cambodja is het 5 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil 6 uur.

Phnom Penh in de regen
Phnom Penh in de regen