"Aansluitend rijden we naar de Killing Fields. De omgeving is mooi en vredig, er groeien oude hoge bomen en de mensen zijn aardig. Onvoorstelbaar dat hier, op dit terrein, in drie jaar tijd, zoveel onschuldige mensen zijn vermoord, doodgeschoten en later, toen kogels te duur werden gevonden, doodgeknuppeld en vervolgens gedumpt in massagraven. En Choeung Ek is maar één van de vele terreinen waar dergelijke wreedheden plaatsvonden! Uit een deel van de in totaal 129 massagraven zijn in 1980 bijna 9000 stoffelijke resten geborgen. Er zijn nog altijd 43 massagraven ongeopend."
Elke kuil is een massagraf
Over het geïsoleerde regime van
Pol Pot (lees deze bladzijde) was aanvankelijk niets bekend, maar na verloop van tijd werd het voor de
buitenwereld duidelijk wat er in Cambodja gebeurde. Tijdens het bewind van deze dictator Pol Pot werden meer dan een miljoen mensen vermoord. In Cambodja werden zo'n 400 velden gevonden, waar meerdere
massagraven zijn. Ze liggen verspreid door het land. Deze moordvelden noemen we de "Killing Fields".
Eén van die velden is wereldberoemd, omdat deze vlak bij Phnom Penh ligt. Het is Choeung Ek en ligt in een Memorial Park. Ten tijde van het Rode Khmer bewind was dit gedeelte een moerachtig gebied. Gevangenen van Tuol Sleng Gevangenis (S 21) werden per truck hier naar toe gebracht en vermoord.
Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast.
In totaal zijn in Choeung Ek 8985 lijken opgegraven. De meeste schedels bevinden zich nog hier in de massagraven.
Als je aankomt bij de massagraven moet je entree betalen. Daarna loop je naar het monument. Hierin bevinden zich veel schedels.
Als je verder loop zien je een grasveld met bomen erin. er zijn kuilen in het grasveld. Dit zijn de massagraven. Hier en daar steekt nog een lapje stof uit de grond.
We zien bordjes bij de graven: 389 of 427. Dit zijn het aantal slachtoffers, die in deze kuil gevonden zijn.
Veel slachtoffers zijn nog niet opgegraven uit de ondiepe massagraven. Dit is te wijten aan het grote aantal slachtoffers. Het kan dus gebeuren, dat
bij hevige regenval kleding, botten of tanden zichtbaar worden boven de grond. Het is niet de gewoonte om hier overheen te lopen. Als je zoiets ziet, moet je opzichters of de gids waarschuwen.
We zien een overdekt massagraf met ernaast een boom: "killing tree against which executioners beat children". Tegen deze boom werden de kleine kinderen met hun hoofdjes doodgeslagen.
We lopen over paadjes. Hier en daar zien we iets wit door de grond heen. We schrikken, want dit zijn menselijk botjes!!!
Toen de botten, schedels uit de massagraven werden opgegraven en weggebracht, vielen de kleine botjes van handen en voeten op de grond. Het kostte teveel tijd om deze op te rapen.
Men koos er voor, om over de paden grond te gooien om zodoende de botjes te bedekken. Maar.... in de regentijd kan het behoorlijk regenen en de grond spoelde weg........
Je realiseert je na het bezoek aan het Tuol Sleng Museum en de Killing Fields van Choeung Ek, wat er zich moet hebben afgespeeld ten tijde van Pol Pot.
Mensen wisten niet eens, waarom ze gevangen werden genomen. Ze werden gemarteld en geslagen. Vervolgens werden ze met truck afgevoerd en vermoord.
In deze periode (1975-1979) werden er door de Rode Khmer 1.700.000 mensen vermoord van de eigen bevolking. Daarna heeft de Rode Khmer zich nog 20 jaar staande kunnen houden in de jungle bij de grens
met Thailand. In april 1998 stierf Pol Pot onder verdachte omstandigheden (zelfmoord?). Helaas kon hij niet berecht worden.
De Killing Fields is een zeer confronterend gebied om te bezoeken. We wisten, wat we konden verwachten, maar het was nog erger. Ik denk niet, dat we volledig de enorme omvang van de brutale jaren hebben begrepen, die de Cambodjanen hebben meegemaakt.