THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde Oriënt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

Khmer Fish Wrap
(1 persoon, 6 stuks)


Khmer Fish Wraps

Gemakkelijk recept

Na de wat traditionelere gerechten is het tijd om eens wat nieuws te proberen: de Khmer fish wrap. Dit gerecht staat op de kaart van veel Cambodjaanse restaurants en het blijkt een populair gerecht in dit land. Ideaal als gedeeld voorgerecht, volle maaltijd of als hapje tijdens een borrel of feestje.

De vulling van de wraps is typisch Cambodjaans en wordt normaal gesproken met rijst gegeten. De verassing zit ‘m in de wraps en de yoghurt dipsaus. Houdt er rekening mee dat gember in Nederland over het algemeen wat scherper is dan in Zuid-Oost Azie. De vulling kan best wat pittiger gemaakt worden dan u eigenlijk gewend bent (door iets meer chili to te voegen) omdat de wraps met yoghurt worden gegeten en deze saus verzacht de pittigheid aanzienlijk.

Ingrediënten:

  • 150 gram vis fillet (met stevig visvlees) snij in 6 langwerpige blokjes

  • 100 gram gember snij julienne (hele dunne reepjes) 5 cm lengte

  • 50 gram wortel julienne gesneden(5 cm)

  • 20 gram lentje uitjes (5 cm)

  • 1 eetlepel oestersaus

  • ˝ eetlepel witte suiker

  • ˝ eetlepel sojasaus

  • 2 eetlepels water

  • kleine rode pepertjes  Ľ for lightly spicy, ˝ for mild spicy. ontzaadt de pepertjes en snij in hele dunne reepjes

  • 1 libanees komkommertje of een stuk gewone komkommer. Snij in grove repen en snij de zaden weg.


Ingrediënten saus:

  • ˝ kopje gewone yoghurt

  • ˝ eetlepel fijngehakte munt

  • 1 theelepel fijngehakte knoflook

  • 2 theelepel limoensap


Ingrediënten wrap:

  • 150 gram normale bloem

  • water

  • klein mespuntje zout

Snijd het varkensvlees in dunne plakken van 1 cm dik. De omtrek of grootte van de plakken is niet belangrijk. Leg de plakken in een bakje en voeg toe: 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, ˝ eetlepel suiker en mix. Laat het ongeveer 30 minuten marineren.

 

Bereiding wraps:
Mix water, bloem en zout met de handen totdat u een zachte elastische bal heeft. Neem een kleine bal af en rol uit met een deegroller (doe wat bloem op de plank om te voorkomen dat het deeg blijft plakken) tot u een pannenkoekje heeft met een diameter of 15-20 cm. Het pannenkoekje moet erg dun zijn en ongeveer 1-2 mm dik zijn.

Verhit een koekenpan en vet ‘m in met wat olie maar laat geen zichtbare olie achter in de pan. Bak de wraps op een hoog vuur maar haal ze eruit voordat ze beginnen te bubbelen. Dit gebeurt vrij snel dus blijf erbij staan. Zorg in ieder geval dat de wraps niet te droog worden want anders zijn ze niet meer te rollen.  Maak 3 wraps voor 1 serving. Zet opzij om later op te warmen. Wraps blijven 1-2 dagen goed als ze in een plastic doosje in de koelkast bewaard worden. Bij opwarmen altijd de wraps met een klein beetje water vochtig maken

Bereiding dipsaus:
Doe alle ingredienten in een kommetje en mix. Voeg iets meer limoensap toe als u van pittige wraps houdt.

Bereiding wrap vulling:
In een kleine pan verhit een goede hoeveelheid olie (1 cm diep). Wanneer heet doe de gember in de olie en frituur voor 1-2 minuten (niet bruin laten worden). Dit haalt de meest scherpe smaak van de gember weg. Het kan zijn dat de gember in Nederland iets langer gefrituurd moet worden. Haal de gember uit de pan en laat uitlekken op een doek of keukenpapier. Verhit een klein beetje olie in een pan en bak de visblokjes tot (bijna) gaar in ongeveer 3-5 minuten. Haal de vis uit de pan en zet apart. Verhit de achtergebleven olie in de vis pan en voeg gember, wortel en chili toe. Roerbak 1-2 minuten. Mix suiker, soya saus, oester saus en water in een kom. Voeg de mix toe aan de groenten in de pan en bak nog een aantal minuten. Voeg de vis en lente ui op het einde toe en laat nog een minuutje bakken.

Indien de wraps ver vantevoren zijn gemaakt dan moeten ze eerst opgewarmd worden. Neem een wrap en leg wat vulling in het midden in een lange lijn van zijde tot zijde met aan beide zijden een stukje vis. Doe de gember & wortel mix over de hele lengte en rol op. Herhaal dit voor nog 2 wraps. Snij de wraps diagonaal en plaats ze op een bord. Doe de saus in een schaaltje en leg de komkommer als garnering op het bord.