THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde OriŽnt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

Caramel Pork
(klein bord voor 1 persoon)


Caramel Pork uit Cambodja

Gemakkelijk recept

In Cambodja heet dit Bai Sat Troek en dit wordt in heel Cambodja (en AziŽ) in de ochtend gegeten. Normaal gesproken is het vlees heel erg dun en het wordt hard gekookt. Mijn versie is wat meer geschikt voor westerlingen. Indien u meerdere gerechten op tafel zet hoort dit gerecht ťťn van die gerechten te zijn, samen met groenten. Ik doe hier de versie voor een klein bord maar dit is heel makkelijk te vermeerderen, afhankelijk van het aantal eters en het aantal andere gerechten dat u serveert.
Zie ook het bijgerecht ĎSweet & Sourí!

IngrediŽnten:

  • mager varkensvlees (200 gr)

  • sojasaus (4 eetlepels)

  • oestersaus (4 eetlepels)

  • suiker (1/2 eetlepel)

  • olie

  • coca cola (pepsi mag natuurlijk ook)

  • lente-uitje (in dunne ringetjes gesneden)

  • komkommer

  • tomaat

Snijd het varkensvlees in dunne plakken van 1 cm dik. De omtrek of grootte van de plakken is niet belangrijk. Leg de plakken in een bakje en voeg toe: 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, Ĺ eetlepel suiker en mix. Laat het ongeveer 30 minuten marineren.

 

Bereiding: (10 minuten)
Snij komkommer en tomaat in dunne plakjes om het bord te garneren. Mix 2 eetlepels oestersaus, 2 eetlepels sojasaus en Ĺ eetlepel suiker. Verhit in een klein pannetje en voeg 100 ml cola toe. Laat het sausje een beetje inkoken gedurende 3-5 minuten. Verhit in een andere pan een klein beetje olie en bak de varkenslapjes in korte tijd (3-5 minuten) gaar. Door de suikers zal het vlees vrij snel wat zwarte punten krijgen. Dit is het juiste moment om het vlees uit de pan te halen. Het vlees niet te lang koken en bij twijfel eerder uit de pan halen en snijden (het wordt uiteindelijk toch gesneden) om te checken of het vlees gaar is.

Snijd het gare vlees in dunne reepjes en doe het terug in de koekenpan met een kwart van de warme saus en verwarm nog even (1 minuut). Doe de rest van de saus in een schaaltje. Plaats vleesreepjes op het gegarneerde bord en strooi er lente-uitjes over. Doe ook een klein deel van de lente-uitjes in het schaaltje met saus.

 


Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Gewoonlijk wordt hij gebruikt in de Aziatische keuken en in sommige gerechten uit de westerse keuken, vooral worcestersaus of maggi. Bijna alle sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd bij het bottelen als conserveermiddel. Hierom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard.
Hoewel er veel verschillende types sojasaus zijn, zijn de meeste zoute en bruinkleurige vloeistoffen om eten te kruiden bij het koken of op tafel. Hoewel het ontstond in China, wordt het in veel keukens in AziŽ gebruikt. In de Japanse keuken is het een belangrijke smaakmaker. Chinese en Japanse sojasauzen verschillen erg, en het is niet aan te bevelen om de een voor de ander te gebruiken. In Nederland kent men vooral het Indonesische ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout), in BelgiŽ zijn deze sauzen minder bekend.