In Cambodja heet dit Bai Sat Troek en dit wordt in heel Cambodja (en Azië) in de ochtend gegeten. Normaal gesproken is het vlees heel erg dun en het wordt hard gekookt. Mijn versie is wat meer geschikt voor westerlingen. Indien u meerdere gerechten op tafel zet hoort dit gerecht één van die gerechten te zijn, samen met groenten. Ik doe hier de versie voor een klein bord maar dit is heel makkelijk te vermeerderen, afhankelijk van het aantal eters en het aantal andere gerechten dat u serveert.
Zie ook het bijgerecht ‘Sweet & Sour’!
Ingrediënten:
mager varkensvlees (200 gr)
sojasaus (4 eetlepels)
oestersaus (4 eetlepels)
suiker (1/2 eetlepel)
olie
coca cola (pepsi mag natuurlijk ook)
lente-uitje (in dunne ringetjes gesneden)
komkommer
tomaat
Snijd het varkensvlees in dunne plakken van 1 cm dik. De omtrek of grootte van de plakken is niet belangrijk. Leg de plakken in een bakje en voeg toe: 2 eetlepels
sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, ½ eetlepel suiker en mix. Laat het ongeveer 30 minuten marineren.
Bereiding: (10 minuten)
Snij komkommer en tomaat in dunne plakjes om het bord te garneren. Mix 2 eetlepels oestersaus, 2 eetlepels
sojasaus en ½ eetlepel suiker. Verhit in een klein pannetje en voeg 100 ml cola toe. Laat het sausje een beetje inkoken gedurende 3-5 minuten. Verhit in een andere pan een klein beetje olie en bak de varkenslapjes in korte tijd (3-5 minuten) gaar. Door de suikers zal het vlees vrij snel wat zwarte punten krijgen. Dit is het juiste moment om het vlees uit de pan te halen. Het vlees niet te lang koken en bij twijfel eerder uit de pan halen en snijden (het wordt uiteindelijk toch gesneden) om te checken of het vlees gaar is.
Snijd het gare vlees in dunne reepjes en doe het terug in de koekenpan met een kwart van de warme saus en verwarm nog even (1 minuut). Doe de rest van de saus in een schaaltje. Plaats vleesreepjes op het gegarneerde bord en strooi er
lente-uitjes over. Doe ook een klein deel van de lente-uitjes in het schaaltje met saus.
