THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde OriŽnt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

Cambodjaanse
Sweet and Sour


Gemakkelijk recept

Dit gerecht is typisch Aziatisch en ik neem aan dat iedereen dit wel eens bij een Chinees heeft geproefd. Ik geef hier alleen de beschrijving van de saus zoals ik het hier als bijgerecht serveer. In veel gevallen worden er echter vlees of seafood ingrediŽnten toegevoegd om er een hele maaltijd van te maken.

IngrediŽnten:

  • groene paprika

  • ui

  • knoflook (1 teen. fijngehakt)

  • ananas (vers of uit het blik)

  • tomaat

  • wortel (andere groenten kunnen naar eigen smaak toegevoegd worden)

  • zoete chilisaus)

  • (rijst)azijn

  • ketchup

  • sojasaus

  • suiker (en sap van ananas als u blik gebruikt)

 

Bereiding:
Snijd de ingrediŽnten in grove stukken. Mix 1 eetlepel chilisaus, 1 eetlepel azijn (rijst azijn is wat zachter dus doe iets minder als u gewone azijn neemt), 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel ketchup en Ĺ eetlepel suiker (iets minder als u geblikt sap ook toevoegt) in een kom. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg daarna de groenten toe en begin met de hardste. De volgorde is wortel, paprika, ui, tomaat en ananas. Voeg na enkele minuten de saus toe, mix goed en laat een minuut of 2 op laag vuur doorwarmen. Indien u vlees of vis wilt toevoegen wordt dit over het algemeen eerst apart gekookt en op het laatste moment toegevoegd tegelijk met de saus.

Goede suggesties voor toevoegingen: reepjes varkensvlees, kipblokjes, visblokjes of in deeg gefrituurde garnalen.

 


Ananas

De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bŤtacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
Vanwege de vruchten werd de ananasplant door de mens al snel ook op andere plaatsen aangeplant. Ten tijde van Christoffel Columbus groeide de plant in heel Zuid- en Midden-Amerika en in het CaraÔbisch gebied. De Spanjaarden introduceerden de ananas op de Filippijnen, HawaÔ en Guam. In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen. De ananas werd zo populair als een exotische vrucht dat het beeld van de ananas snel werd ingepast in de Europese kunst en beeldhouwkunst.
De wereldproductie wordt nu gedomineerd door Zuidoost-AziŽ, met name Thailand en de Filippijnen.