THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde Oriënt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

AMOK


Dit typische Khmer curry met kokosmelk van in bananenbladeren gewikkelde kip of vis met kokos wordt door de Cambodjanen ook met vis gemaakt.

Voor de curry pasta hebben we nodig:

-   stengels sereh (citroengras) en dan alleen het onderste witte gedeelte met een heel klein beetje van waar het groen begint te worden. Dit heel klein snijden en in de vijzel doen
-   2 dunne plakjes laos, vel eraf en in de vijzel doen
-   2 stukjes tumeric wortel, vel eraf en in de vijzel doen
-   2 citroen blaadjes (kaffir lime leaves/djoeroet poeroet), de nerven eruit halen, op elkaar leggen, oprollen en in hele dunne reepjes snijden en dan in de vijzel doen
-   5 tenen knoflook, velletje eraf, fijn stampen en in vijzel doen
-   5 gedroogde rode chilli's, eerst 10 minuten in koud water of 5 minuten in warm water laten soaken, dan de pitjes en harde bovenkant eraf, dan fijn snijden en in vijzel doen
-   2 kleine groene rawit (optioneel, als je hem pittig wilt hebben), klein snijden en in vijzel doen
-   1/2 tsp zout

Alles goed vijzelen tot er een pasta ontstaat

De rest van de ingrediënten:

-   1 tsp kristal suiker
-   1/2 tsp garnalen pasta (trassi)
-   150 a 250 gram vis gesneden in stukken van 6 a 8 cm (witte vis)
-   50 a 100 ml kokosnootmelk, gemixt met 300 a 400 ml water
-   50 gram bamboe scheuten
-   2 longbeans (Thaise kousenband) gesneden in stukjes van 3 cm
-   1/3 aubergine, vel eraf, in 3en snijden en die stukjes weer in 3 repen snijden
-   ca 1 tbsp curry pasta
-   1 tbsp pinda’s, even in een pan zonder olie roosteren en dan beetje fijn maken
-   1/2 kleine ui in partjes gesneden
-   50 gr champignons door de helft gesneden

Bereidingswijze:

Kokosnoot melk gemixt met water in een wok (medium vuur) aan de kook brengen. Zodra het kookt, de currypasta en garnalenpasta toevoegen en al roerend nog ca 20 sec laten koken. Eerst de vis erin en na 30 seconden de groenten erin. Niet meer roeren en laten koken tot de kokosmelk weg is. Je kan de kokosolie eruit halen door de wok schuin de houden of te laten staan met de spatel over je gerecht om dat tegen te houden. Zo scheid je de olie van de rest, anders is het een beetje vettig.

Serveren met rijst.

Opmerkingen:

Je kunt natuurlijk ipv vis ook vlees, kip of tofu gebruiken
De curry pasta die over is, kun je in de vriezer bewaren (ong 2 maanden)
Als je verse baboo shoots gebruikt, eerst 30 minuten koken. Als je bamboo shoots uit een blikje gebruikt, 15 minuten koken
Je kunt dit gerecht ook in een bananenblad klaarmaken maar dan moet je alle ingrediënten mixen en in het bananenblad leggen en dan 10 minuten laten stomen (in een chinese steam pot).

Let op:

Tbsp is tablespoon
Tsp is teaspoon
Dit zijn andere afmetingen dan een gewone eet- en theelepel. Die maatjes kun je bij elke kookwinkel kopen en vaak ook in warenhuis, toko en zelfs ikea heeft ze.



Lemongrass