LOK LAK
Voor 4-6 personen
recept: Jeroen van Vliet
Een gemakkelijk Cambodjaanse gerecht. Iedereen, die naar Cambodja gaat, zal dit zeker op de menukaart aantreffen. Onder toeristen is dit het meest populaire
Cambodjaanse gerecht (samen met Amok) en ook Cambodjanen eten dit vaak. Zoals zo vaak zijn er vele variaties en gek genoeg schijnt het eigenlijk niet eens een echte Cambodjaanse origine te hebben. Maar daar gaan we nu
niet moeilijk over doen...
Ingrediënten:
1kg gram rundvlees (goede kwaliteit, biefstuk)
2 eetlepels olie
2 eetlepels water
2 kleine tenen fijngehakt knoflook
2 theelepels witte suiker
1 eetlepel (lichte)soya saus
1 eetlepel zoete chili saus
Marinade:
Mix suiker, soja saus en zoete chilisaus en mix de vleesreepjes door de saus. Cambodjanen laten bij dit gerecht het vlees niet lang in de marinade staan. Vaak wordt het vlees direct erna gebraden.
Garnituur:
Dipsaus:
Bereiden:
-
Snij de biefstuk in dunne plakken van 0,5 x 2 x 3 cm of in kleine blokjes van 2 x 2 x 2 cm; indien u voor dit laatste kiest moet u er zeker van
zijn dat u goede biefstuk gebruikt;
doe vlees in een kom met de marinade;
verhit olie in een wok of ruime bak pan (hoog vuur);
voeg knoflook toe;
voeg het vlees toe; afhankelijk van de dikte van het vlees enkele seconden tot 1 minuut aanbraden onder voortdurend omscheppen;
dien het direct op.
Bijgerecht variaties: gebakken ei; friet i.p.v. rijst.