THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
-- Mihoensalade
-- Gestoofde OriŽnt Kip
-- Gebakken rijst met vlees en garnalen
-- Lok Lak
-- Amok
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

 

Gebakken rijst met
vlees en garnalen uit cambodja


IngrediŽnten voor 4 personen


Ca. 500 gr mie/noedels
 
Ca. 200 gr varkensvlees in smalle reepjes gesneden

Ca. 250 gr Chinese garnalen (diepvries) of Hollandse garnalen

1 ?Chayote squash? (ik heb het opgezocht op het internet en zou smaken naar waterkastanjes). In Frankrijk wordt dit verkocht onder de naam christophene. Ik heb het nog nooit gezien en neem dus een blik waterkastanjes!

1 grote wortel, julienne gesneden

1 ui, fijngehakt

1 bosui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, in ringetjes gesneden

3 eetlepels olie

1 eetlepel vissaus (zie artikel vissaus)

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel oestersaus

1 eetlepel suiker

1 theelepel zout

1/2 theelepel zwarte peper

2 losgeklopte eieren

 

Hulpmiddelen

Wok

Voorbereiding

Meng in een kom de vissaus met de sojasaus, oestersaus, suiker, zout en zwarte peper.

Bereid de mie zoals op de verpakking staat aangegeven.

Bereidingswijze

Verhit in een wok of braadpan 1 eetlepel olie. Bak van de losgeklopte eieren een omelet, maar sla deze halverwege dubbel en leg ze op een platte schaal om ze in reepjes te snijden.

Gebruik dezelfde pan en verhit de overgebleven 2 eetlepels olie. Voeg knoflook, ui en varkensvlees toe en roerbak tot vlees bijna gaar is.

Voeg garnalen, waterkastanjes of - indien je deze wel kunt verkrijgen - de chayote squash, wortelreepjes en de bleekselderij.

Serveertips

Voeg de gekookte afgespoelde mie/noedels toe met de stukken gebakken ei als de garnalen rose binnen te kleuren. Strooi het bosuitje over de schotel en voor de liefhebbers die kunnen er b.v. sambal en/of chilisaus bij gebruiken.
Peper

Komt uit de Tropen, met name AziŽ, Antillen en Brazilie. Peper wordt gemaakt van korrels die ontstaan uit bessen van een tropische slingerplant. Heeft een pittige vaak hete smaak. Heerlijk in allerlei pittige gerechten. Jonge peper is groen, (mild, minst heet). Zwarte peperkorrels zijn de gedroogde groene, geurig heetst.

Groene pepers

Rode zijn de rijpe pepers (pittig, redelijk heer. Witte korrels zijn de gepelde rode. (weinig smaak, alleen heet).
Peper is vers gemalen het lekkerst. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter. Ingemaakte, groene en rode peperkorrels, kunnen heel of fijngehakt gebruikt worden. Ze komen goed tot hun recht in sauzen en dressings. Peper werkt stimulerend en anti-bacterieel.