Ingrediënten voor 4 personen
Ca. 500 gr mie/noedels
Ca. 200 gr varkensvlees in smalle reepjes gesneden
Ca. 250 gr Chinese garnalen (diepvries)
of Hollandse garnalen
1 ?Chayote squash? (ik heb het opgezocht op het internet en zou smaken naar waterkastanjes). In Frankrijk wordt dit
verkocht onder de naam christophene. Ik heb het nog nooit gezien en neem dus een blik waterkastanjes!
1 grote wortel, julienne gesneden
1 ui, fijngehakt
1 bosui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in ringetjes gesneden
3 eetlepels olie
1 eetlepel vissaus (zie artikel vissaus)
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
2 losgeklopte eieren
Hulpmiddelen
Wok
Voorbereiding
Meng in een kom de vissaus met de sojasaus, oestersaus, suiker, zout en zwarte peper.
Bereid de mie zoals op de verpakking staat aangegeven.
Bereidingswijze
Verhit in een wok of braadpan 1 eetlepel olie. Bak van de losgeklopte eieren een omelet, maar sla deze halverwege dubbel en leg ze op een platte schaal om ze in reepjes
te snijden.
Gebruik dezelfde pan en verhit de overgebleven 2 eetlepels olie. Voeg knoflook, ui en varkensvlees toe en roerbak tot vlees bijna gaar is.
Voeg garnalen, waterkastanjes of - indien je
deze wel kunt verkrijgen - de chayote squash, wortelreepjes en de bleekselderij.
Serveertips
Voeg de gekookte afgespoelde mie/noedels toe met de stukken gebakken ei als de garnalen rose binnen te kleuren. Strooi het
bosuitje over de schotel en voor de liefhebbers die kunnen er b.v. sambal en/of chilisaus bij gebruiken.
Peper
Komt uit de Tropen, met name Azië, Antillen en Brazilie. Peper wordt gemaakt van korrels die ontstaan uit bessen van een tropische slingerplant.
Heeft een pittige vaak hete smaak. Heerlijk in allerlei pittige gerechten. Jonge peper is groen, (mild, minst heet). Zwarte peperkorrels zijn de gedroogde groene, geurig heetst.
|
 |
Rode zijn de rijpe pepers (pittig, redelijk heer. Witte korrels zijn de gepelde rode. (weinig smaak, alleen heet).
Peper is vers gemalen het lekkerst. Voeg gemalen peper pas
tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter. Ingemaakte, groene en rode peperkorrels, kunnen heel of fijngehakt gebruikt
worden. Ze komen goed tot hun recht in sauzen en dressings. Peper werkt stimulerend en anti-bacterieel.