Veel gerechten in de Cambodjaanse keuken hebben veel gemeen met de omringende landen en er zijn veel
theorieën over waar gerechten vandaan komen. Veel lekkere gerechten worden door veel landen
geclaimd, maar wat betreft de cambodjaanse keuken is er één echt gerecht dat buiten kijf staat en dat is
Amok en de basis voor dit gerecht is Kreung.
Kreung betekent letterlijk ‘mix van gestampte ingrediënten’ en dit beschrijft de vele ingrediënten die in deze mix gaan. Kreung wordt als basis gebruikt voor heel veel authentieke
Cambodjaanse gerechten en is essentieel om te kennen. Voor elk gerecht (waar
Kreung wordt gebruikt) zijn de ingrediënten net iets anders, maar het principe is hetzelfde. Over het algemeen zit er citroengras,
sjalot en knoflook in elke Kreung. Met name de citroengras geeft een gerecht iets knapperigs en unieks. Kreung is het best als het op de dag zelf wordt gebruikt. Het kan eventueel enkele dagen in de vriezer bewaard worden maar zal met de tijd z’n smaak en geurigheid verliezen.
Ingrediënten Kreung:(voor Char Kdau, Char Kreung)
Snijdt alle ingrediënten (behalve lime blad) in kleine stukken en doe in een vijzel. Stampen, stampen en nog eens stampen tot er een geurige “paste” ontstaat. Het lime blad verwijderen. Dit blad is alleen om extra geur aan de
Kreung te geven en niet om op te eten
U kunt proberen om de ingrediënten in een keuken machine te ‘stampen’ maar mijn ervaring is dat dit een beduidend minder resultaat geeft aangezien de
ingrediënten vaak stukjes blijven en de ingrediënten niet echt goed binden met elkaar. Met name grove stukken citroengras zijn niet echt lekker om te eten.
Ingrediënten Char kdau:(kip)
Verhit de olie in een wok of bakpan boven middel matig vuur
Voeg Kreung to wanneer olie heet is en roer 1 minuut
Voeg kip en peper toe en bak to kip gaar is.
Op laatste moment basilicum toevoegen en nog 30 seconden meebakken.
Heet serveren. Eventueel met geroerbakte groenten in oestersaus opdienen en rijst uiteraard.