THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde OriŽnt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

Kreung & Char Kdau


Kreung & Char Kdau

Gemakkelijk recept

Veel gerechten in de Cambodjaanse keuken hebben veel gemeen met de omringende landen en er zijn veel theorieŽn over waar gerechten vandaan komen. Veel lekkere gerechten worden door veel landen geclaimd, maar wat betreft de cambodjaanse keuken is er ťťn echt gerecht dat buiten kijf staat en dat is Amok en de basis voor dit gerecht is Kreung.

Kreung betekent letterlijk Ďmix van gestampte ingrediŽntení en dit beschrijft de vele ingrediŽnten die in deze mix gaan. Kreung wordt als basis gebruikt voor heel veel authentieke Cambodjaanse gerechten en is essentieel om te kennen. Voor elk gerecht (waar Kreung wordt gebruikt) zijn de ingrediŽnten net iets anders, maar het principe is hetzelfde. Over het algemeen zit er citroengras, sjalot en knoflook in elke Kreung. Met name de citroengras geeft een gerecht iets knapperigs en unieks. Kreung is het best als het op de dag zelf wordt gebruikt. Het kan eventueel enkele dagen in de vriezer bewaard worden maar zal met de tijd zín smaak en geurigheid verliezen.

IngrediŽnten Kreung:(voor Char Kdau, Char Kreung)

  • 2 stengels citroengras (lemongrass). Snijdt deze in hele dunne ringen

  • 2 kleine tenen knoflook

  • 1 kleine sjalot

  • 1 stukje (2 cm) verse turmeric. Indien niet voor handen 1 theelepel turmeric poeder

  • 1 stukje galangal (2 cm)

  • Ĺ blad kaffir lime

Snijdt alle ingrediŽnten (behalve lime blad) in kleine stukken en doe in een vijzel. Stampen, stampen en nog eens stampen tot er een geurige ďpasteĒ ontstaat. Het lime blad verwijderen. Dit blad is alleen om extra geur aan de Kreung te geven en niet om op te eten

U kunt proberen om de ingrediŽnten in een keuken machine te Ďstampení maar mijn ervaring is dat dit een beduidend minder resultaat geeft aangezien de ingrediŽnten vaak stukjes blijven† en de ingrediŽnten niet echt goed binden met elkaar. Met name grove stukken citroengras zijn niet echt lekker om te eten.


IngrediŽnten Char kdau:(kip)

  • 2 eetlepels olie

  • 2 eetlepels kreung

  • handvol Thaise basilicum

  • 1 kleine rode peper zonder zaadjes (in smalle reepjes gesneden)

  • 200 gram kip filet in blokken gesneden

Verhit de olie in een wok of bakpan boven middel matig vuur
Voeg Kreung to wanneer olie heet is en roer 1 minuut
Voeg kip en peper toe en bak to kip gaar is.
Op laatste moment basilicum toevoegen en nog 30 seconden meebakken.

Heet serveren. Eventueel met geroerbakte groenten in oestersaus opdienen en rijst uiteraard.