Het is geen geheim, dat het eten van Thailand en
Vietnam één van de fijnste keukens is in de wereld. Het is dus geen verrassing, dat het land er tussenin ook hele fijne gerechten kent. Het land ligt dat zo dicht bij
Thailand en Vietnam ligt, is in internationale kringen helemaal niet bekend. Slechts het tempelcomplex van Angkor heeft
Cambodja op de kaart gezet. Hierdoor kennen enkelen "amok" (gebakken vis met kokos, citroengras in een bananenblad). Cambodja heeft een grote verscheidenheid aan
nationale gerechten, die lijken op die van Thailand en Laos. Andere gerechten lijken weer op die van de Chinese of Vietnamese
keuken. Maar altijd hebben de Cambodjanen aan deze gerechten een eigen draai gegeven.
Over het algemeen kan menstellen, dat de Khmer keuken lijkt op de Thaise keuken, maar met minder kruiden.
Zoetwatervis is een wezenlijk bestanddeel van het eten in in Cambodja, dankzij het Tonlé Sap-meer, dat wisselt van grootte met het seizoen. Hierin vangt met onder andere
grote meervallen en kleine witvis. De Fransen hebben hebben ook hun sporen achter gelaten, wat stokbrood is het
nationale brood van de Cambodjanen. Cambodja ligt op een kruispunt in Azië, tussen de grote landen China en India. Dus
deze twee hebben hun sporen ook achter gelaten op cultureel en culinair gebied. Je kunt hier dus ook genieten van loempia's en
een lekkere curry. Een rijke keuze aan sausjes complementeert je culinaire reis door Cambodja, waarvan je geen spijt zult krijgen.
Ingrediënten
125 g mihoen
1 mango
1 komkommer
1/2 zakje verse munt (à 15 g)
2 rode pepers
2 limoenen
2 eetlepels Thaise vissaus
3 eetlepels roerbakolie
2 theelepels suiker
4 blaadjes ijsbergsla
Bereidingswijze:
Mihoen doormidden breken en in pan met ruim water ca 4 min laten wellen. Mihoen overdoen in een vergiet,onder koud stromend water afspoelen en
laten uitlekken. Mango schillen,pit verwijderen en vruchtvlees in reepjes snijden. Komkommer schoonmaken en in lengte halveren. Met een theelepel zaadjes eruit schrappen,
komkommer vervolgens in stukken van 10 cm en dan in reepjes snijden. Blaadjes munt in reepjes snijden. Rode peper tussen handen rollen,uiteinden verwijderen en zaadjes eruit
schudden. Peper in ringetjes snijden. Limoenen uitpersen. In kom dressing kloppen van limoensap,suiker,vissaus en roerbakolie. Mihoen in schaal doen en omscheppen met dressing,
helft van peperringetjes en reepjes mango,komkommer en munt. Blaadjes sla op kleine bordjes leggen en vullen met mihoensalade. Salade bestrooien met peperringetjes.
Bereidingstijd: 20 -30 minuten
Rode pepers zijn super gezond.
Alhoewel veel mensen ze liever niet eten vanwege de hete smaak, zijn ze erg gezond en goed voor je lichaam.
Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten als psoriasis, gordelroos, artritis en ernstige brandwonden.
Chilipepers verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem. Verder stimuleert het de productie van goede verteringssappen en zou het helpen af te vallen omdat bepaalde bestanddelen het metabolisme een boost geven.
Rode chilipepers bevatten veel veel caroteen en vitamine C, meer dan citroenen zelfs. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine B6 en zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer, zo versterken ze het immuunsysteem.
Er is ook wijn te koop. De Cambodjaanse wijn is rijstwijn. In de supermarkt is ook wijn uit Australië en Frankrijk te koop. De prijs van deze wijn ligt rond de vijf Euro.