THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 CAMBODJAANSE KEUKEN
 -- Amok
 -- Caramel Pork
 -- Rijst vlees/ garnalen
 -- Gestoofd Rundvlees
 -- Gestoofde Oriënt Kip
 -- Khmer Fish Wraps
 -- Kreung & Char Kdau
 -- Lok Lak
 -- Mihoensalade
 -- Sweet & Sour Kip
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 

Cambodjaanse Mihoensalade



Amok

 

Eten en drinken in Cambodja

Het is geen geheim, dat het eten van Thailand en Vietnam één van de fijnste keukens is in de wereld. Het is dus geen verrassing, dat het land er tussenin ook hele fijne gerechten kent.
Het land ligt dat zo dicht bij Thailand en Vietnam ligt, is in internationale kringen helemaal niet bekend. Slechts het tempelcomplex van Angkor heeft Cambodja op de kaart gezet. Hierdoor kennen enkelen "amok" (gebakken vis met kokos, citroengras in een bananenblad).
Cambodja heeft een grote verscheidenheid aan nationale gerechten, die lijken op die van Thailand en Laos. Andere gerechten lijken weer op die van de Chinese of Vietnamese keuken. Maar altijd hebben de Cambodjanen aan deze gerechten een eigen draai gegeven. Over het algemeen kan menstellen, dat de Khmer keuken lijkt op de Thaise keuken, maar met minder kruiden. 

 

Zoetwatervis is een wezenlijk bestanddeel van het eten in in Cambodja, dankzij het Tonlé Sap-meer, dat wisselt van grootte met het seizoen. Hierin vangt met onder andere grote meervallen en kleine witvis.
De Fransen hebben hebben ook hun sporen achter gelaten, wat stokbrood is het nationale brood van de Cambodjanen.
Cambodja ligt op een kruispunt in Azië, tussen de grote landen China en India. Dus deze twee hebben hun sporen ook achter gelaten op cultureel en culinair gebied. Je kunt hier dus ook genieten van loempia's en een lekkere curry. 
Een rijke keuze aan sausjes complementeert je culinaire reis door Cambodja, waarvan je geen spijt zult krijgen.

 

Cambodjaanse keuken

 

Ingrediënten

  • 125 g mihoen

  • 1 mango

  • 1 komkommer

  • 1/2 zakje verse munt (à 15 g)

  • 2 rode pepers

  • 2 limoenen

  • 2 eetlepels Thaise vissaus

  • 3 eetlepels roerbakolie

  • 2 theelepels suiker

  • 4 blaadjes ijsbergsla

Bereidingswijze:

Mihoen doormidden breken en in pan met ruim water ca 4 min laten wellen. Mihoen overdoen in een vergiet,onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Mango schillen,pit verwijderen en vruchtvlees in reepjes snijden. Komkommer schoonmaken en in lengte halveren. Met een theelepel zaadjes eruit schrappen, komkommer vervolgens in stukken van 10 cm en dan in reepjes snijden. Blaadjes munt in reepjes snijden. Rode peper tussen handen rollen,uiteinden verwijderen en zaadjes eruit schudden. Peper in ringetjes snijden. Limoenen uitpersen. In kom dressing kloppen van limoensap,suiker,vissaus en roerbakolie. Mihoen in schaal doen en omscheppen met dressing, helft van peperringetjes en reepjes mango,komkommer en munt. Blaadjes sla op kleine bordjes leggen en vullen met mihoensalade. Salade bestrooien met peperringetjes.

Bereidingstijd: 20 -30 minuten


Rode pepers zijn super gezond.

Alhoewel veel mensen ze liever niet eten vanwege de hete smaak, zijn ze erg gezond en goed voor je lichaam. Rode pepers helpen om pijn te verlichten bij huidziekten als psoriasis, gordelroos, artritis en ernstige brandwonden. Chilipepers verzachten en reinigen het spijsverteringssysteem. Verder stimuleert het de productie van goede verteringssappen en zou het helpen af te vallen omdat bepaalde bestanddelen het metabolisme een boost geven.

Rode Pepers

Rode chilipepers bevatten veel veel caroteen en vitamine C, meer dan citroenen zelfs. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine B6 en zitten ze boordevol magnesium, kalium en ijzer, zo versterken ze het immuunsysteem.

 

 

Er is ook wijn te koop. De Cambodjaanse wijn is rijstwijn. In de supermarkt is ook wijn uit Australië en Frankrijk te koop. De prijs van deze wijn ligt rond de vijf Euro.