THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 KAMPOT & KEP
-- Kampot - de stad
-- Kampot Chhnork (Grot)
-- Kampot Guesthouses
-- Kampot Hotels
-- Kampot Markt/ Restaurant
-- Kampot Map
-- Kampot Peper
-- Kampot Zeezout
-- Kampot Kbal Romeas
-- Kep
-- Kep Crab Market
-- Kep Dierentuin
-- Kep Hotels
-- Kep Guesthouses
-- Kep Map
-- Kep Sar Sear
-- Bokor Hill Station
-- Bokor Hill Gerenoveerd
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Kbal Romeas


Een grot dichtbij Kampot is de Kbal Romeas. Je kunt de grot gemakkelijk bereiken op de fiets vanuit Kampot. Je neemt de nationale weg 33 naar Kep en wanneer je een bocht naar rechts krijgt, moet je linksaf slaan. Het richtingsbord naar de Kbal Romeas grot werd gebruikt als schietschijf.
Het is eigenlijk een typische grot in deze kalkstenen bergen. De grot is tot nu toe nog helemaal in zijn natuurlijke staat. Dit betekent, dat je een fakkel (het beste is een zaklantaarn) mee moet nemen, want je zult moeten klauteren door modder en over rotsen. De historische achtergrond van Kbal Romeas grot is, dat men in deze grot keramische scherven hebben gevonden, die dateren van enkele duizenden jaren terug tot in de steentijd. De grot, waarin een schrijn is geplaatst, is een enorme druipsteengrot. Je kunt de grot diep naar binnen onderzoeken. Zoals altijd in deze grotten wonen er tal van vleermuizen.
Hun uitwerpselen produceren een sterke, typische geur. Er zijn altijd wel een aantal gidsen bij de hoofdingang, die je de grot voor geld willen rondleiden. Kies een betrouwbare gids. Een gids kan zeer nuttig zijn, wanneer je voor het eerst dieper de grot wil verkennen.
Er zijn verschillende ingangen in wat eigenlijk een groot grottenstelsel is. Het is mogelijk om de hele berg te doorkruisen en de grot aan de andere kant door een soort natuurlijke schoorsteen te verlaten. Dieper klimmen in de grot vereist een aantal vaardigheden. Sommige delen zijn heel smal en diep, andere delen zijn weer steil en een beetje glad. Na een smalle doorgang in de grot kom je in een grote druipstenen hal met zijkamers.
Er komt gedeeltelijk een beetje licht door de gaten in het plafond, maar niet veel. Het is van cruciaal belang, om niet je oriŽntatie kwijt te raken in de grot. Je moet er zeker van zijn, dat je de weg terug kunt vinden. Hoewel het erg rustig in de grot (afgezien van de vleermuizen) lijken er niet veel dieren te zijn. In een zijkamer zag ik een grote slang rusten. De slang verroerde zich niet waarschijnlijk sliep hij.
Een ander merkwaardig dier, dat ik tegenkwam was een spinachtig schepsel aan de zijwand. Hoewel er verder geen andere apparatuur nodig is dan een zaklamp, zou ik zeggen dat de moeilijkheidsgraad middelmatig is. Een ongeluk in een grot kan ellendig zijn. Vooral wanneer niemand buiten het weet.
Niet veel mensen dringen diep de grot in. Deze kalkstenen rotsen en bergen zijn ook waterreservoirs met beekjes die naar buiten stromen.