THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 KAMPONG SPEU
-- Kampong Speu
-- Kampong Speu Map
-- Ampe Phnom
-- Chambok
-- Kirirom NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Kampong Speu

"De sterrenhemel is prachtig, de mensen vriendelijk, buiten slapen daar hou ik van…Ik ben aangekomen in Kampong Speu. Ik had verwacht dat “back to basic” me best zwaar zou vallen. Maar eigenlijk valt het me mee. Ik vind het niet zo erg een hurk toilet. Het is gewoon even leren hoe je de dingen doet hier. Zoals gisterenavond…Een douche is er natuurlijk niet. Maar ze hebben wel een hokje om je te wassen."

Kampong Speu (ook wel Kampong Spoe genoemd) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Kampong Speu. Speu is de Khmer woord voor starfruit (ook wel carambola genoemd), maar Kampong Speu is eigenlijk beroemd om zijn palmsuiker en wijn.
Het landschap is gevarieerd. Het heeft een groot gebied van laagland met rijstvelden in het oosten tot hooggelegen beboste gebieden in het Westen. Cambodja's hoogste berg, de Phnom Aural met 1813m hoogte ligt in het uiterste noorden van deze provincie. Kampong Speu wordt beschouwd als een landelijke provincie.

Het grootste deel van de mensen uit de hoofdstad spreken alleen maar Khmer. In sommige winkels spreekt men echter ook Mandarijn (meestal on de kleine coffeeshops / restaurants of winkels). Het centrum van de stad is een grote markt, omgeven door fietswinkels, een apotheek en kleine restaurants. Er is een gastenverblijf (Pheng Ang Guesthouse) op slechts enkele minuten van de markt.
Het is heel gebruikelijk in Cambodja, dat ieder grotere stad meerdere markten heeft.
U kunt deze markten ook in Kampong Speu vinden. Deze zijn zeer druk met lokale winkels/ kraampjes, waar men de lokale dagelijkse consumentenproducten koopt, zoals vis, fruit, groenten, vlees en verpakte producten zijn. Alle restaurantjes bevinden zich in de buurt van zijn de markt. Om een bijzonder souvenir mee te nemen uit deze provincie langs, moet je een fles palmsuikerwijn kopen.

Kampong Speu heeft tal van particuliere scholen en weeshuizen die door sociale en missionaire organisaties uit Singapore, de Filipijnen en andere landen.

De economie van Kampong Speu draait voornamelijk uit rijst, fruitoogsten en vissvangst (Tonlé Sap meer). Het is ook bekend door zijn beroemde palmsuiker en wijn. Vooral de huishoudens op het platteland zijn afhankelijk van de landbouw.

De plaatsen Tang Tonle en Ampe Phnom liggen bij het Tonlé Sap meer. Ze liggen op 48-kilometer van de stad Phnom Penh.
Het recreatiegebied heeft enkele natuurlijke rivieren, vooral de grotere Preaek Thnot rivier, waar veel grote bomen langs groeien. Bij de voet van de berg is een schommelende brug, die de dorpen Tang Tonle en Ampe Phnom met elkaar verbinden.
Er is ook een oude pagode op de heuvel, waar tijdens traditionele festivals de Cambodjanen hun goden komen vereren. Bij Ampe Phnom kunnen toeristen zwemmen, wandelen over de schommelende brug en uitrusten op de oevers van de rivier.

 

Uit een reisverslag:

"De sterrenhemel is prachtig, de mensen vriendelijk, buiten slapen daar hou ik van…Ik ben aangekomen in Kampong Spue. Ik had verwacht dat “back to basic”me best zwaar zou vallen. Maar eigenlijk valt het me mee. Ik vind het niet zo erg een hurk toilet. Het is gewoon even leren hoe je de dingen doet hier. Zoals gisterenavond…Een douche is er natuurlijk niet. Maar ze hebben wel een hokje om je te wassen.
Dus trekken de vrouwen hun speciale baddress aan. Dat is een jurkachtig ding. (geen mouwen of bandjes) Zo groot dat je jezelf eronder kunt omkleden. Daarna ga je naar dat hokkie….vul je een emmer met “schoon” water (met een kleurtje)Met een bakkie gooi je dan water over je rug. Ik heb natuurlijk niet zo’n jurk…dus heb ik maar een lange rok onder m'n oksels opgetrokken. Best oké.
’t Voelde meer als kamperen. Zeker als je daarna buiten onder een klamboe kruipt en onder de sterren gaat slapen. Ja, dat is dan wel weer wat romantischer omschreven dan de realiteit is. De geluiden van de nacht zijn prachtig…krekels, gekko’s en noem maar op. Maar als de rust verstoord word door het gejengel van de monnikgezangen ben je daar wel snel klaar mee. Vannacht was er ergens iemand overleden of zo…Dus eer het stil was…en om 4 uur begonnen ze vrolijk opnieuw, in de tempel dit keer."