THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PHNOM PENH
-- Phnom Penh
-- Phnom Penh Bus
-- Phnom Penh Casino
-- Phnom Penh Map
-- Phnom Penh Markten
-- Phnom P. Markt Central
-- Phnom P. Markt Kandal
-- Phnom P. Markt Russian
-- Phnom P. Water Park
-- Phnom P. Genocide M.
-- Phnom P. Guesthouses
-- Phnom P. Hotels
-- Phnom P. Kids City
-- Phnom P. Killing Fields
-- Phnom P. Kon. Paleis
-- Phnom P. Monument
-- Phnom P. Nightlife
-- Phnom P. Pavilion
-- Phnom P. Sorya
-- Phnom P. Sovanna
-- Phnom P. Trein Station
-- Phnom P. Wat Botum
-- Phnom P. Wat Ounalom
-- Phnom P. Wat Phnom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


 

Genocide Museum
Lees ook: Pol Pot; Graf van Pol Pot;de Rode Khmer;de Killing Fields

"Terwijl wij ’s middags op een bankje aan de rivier zitten, komen als vanzelf de onthutsende beelden van de ochtend aan ons voorbij en vragen wij ons af: “Hoe is het mogelijk dat een regering zijn eigen volk uitmoordt? Hoe is het mogelijk dat voor dit schrikbewind maar één leider is gestraft? Hebben zij spijt van hun daden? Hebben zij er nachtmerries van?
Slechts zeven gedetineerden hebben de gevangenis overleefd (van de ongeveer 17.000 gevangenen). Het waren schilders en beeldhouwers, die de taak hadden portretten en beelden van Pol Pot te vervaardigen. De andere gevangenen werden op gruwelijke wijze vermoord op o.a. de Killing Fields."

Galg, watervat, stenen doodskisten en verhoorlokalen.
Alles bij elkaar: galg, watervaten, stenen doodskisten (14) en verhoorruimtes

Het museum is gevestigd in de voormalige middelbare school "Chao Ponhea Yat" en heet eigenlijk het "Tuol Sleng Museum".
In 1975 maakte de Rode Khmer van deze school een gevangenis, die zeer berucht is. Het is de beruchte S 21 gevangenis (security prison 21).  De gevangenis was tot 1979 in gebruik.
Tijdens het bewind van de Rode Khmer werd dit schoolgebouw gebruikt als martel en ondervragingskamp. De martelingen komen voort uit de zuiveringsideologie van de leider Pol Pot die van het hele land een slavenkamp had gemaakt.
In deze periode zijn 20.000 mannen, vrouwen en kinderen in het gebouw gevangen gehouden en gemarteld. Slechts zeven mensen hebben het overleefd.  Deze mensen waren op persoonlijk bevel van Pol Pot gespaard gebleven omdat het beeldhouwers en schilders waren, die belast waren met het maken van beelden en portretten van de grote leider.
De meeste gevangenen zijn in Choeung Ek geëxecuteerd.

Als je de schoolplein oploopt, zie je direct de galg in de hoek. Naast de galg staan een paar grote kruiken waarin gevangenen werden gedood door ze te verdrinken. Op het schoolplein staan 14 stenen doodskisten. Deze waren voor de laatste 14 slachtoffers, die de Vietnamezen in de ondervragingskamers hebben gevonden, toen zij de stad veroverden in 1979. Deze kamers vind je in het eerste gebouw met bed en handboeien. Op de muur vind je in elke kamer een foto van het slachtoffer, dat daar gevonden is.

Veel goedopgeleide en bekwame Cambodjanen werden naar deze gevangenis gestuurd om alle Westerse invloeden te kunnen uitroeien. Zo kon men ook een potentiële opstand tegen het regime elimineren. Velen waren aanhangers of ambtenaren van de vorige overheid.

 

p align="left">Waarschijnlijk waren de meeste gevangen mensen die geen vertrouwen hadden in het regime: artsen, leraren en advocaten. Als je geld had, of een speciale vaardigheid, dan was je zo goed als dood. Als je een vreemde taal sprak of een bril droeg, dan was het in jouw belang om dat geheim te houden.

Gebouw 2 is ook triest. Daar zijn cellen te zien (foto rechts), waar men in zit, voordat je verhoord kon worden. Het moest muisstil zijn, zodat de gevangenen niet met elkaar konden praten.

De cellen zijn gemaakt in voormalige klaslokalen.
De cellen zijn naderhand verstevigd met ijzer, anders zouden de stenen muurtjes omvallen.
Ook hangen er foto's, die werden genomen, toen de gevangen binnengebracht werden.

De cellen in een lokaal

In gebouw 3 zijn meer cellen, die gemaakt zijn in de klaslokalen. Ze zijn allemaal van stenen en hout; niet groter dan 1 meter breed en 3 meter lengte. Hier hangen ook foto's.

Foto's gemaakt bij binnenkomst

In gebouw vier zijn meer foto's en teksten over de achtergrond van de revolutie. Er zijn ook foto's van mannen, die zich aansloten bij de Rode Khmer.
Onder het bewind van de Rode Khmer vielen er 1 700 000 doden (1975 - 1979) te betreuren.

Het genocide museum

S-21 Genocide Museum
Hoek Straat 113 & Straat 350
Toegangsprijs: $5.00
Openingstijden: 8.30-11.00 & 13.30-17.00

 

PHNOM PENH - Het Cambodja-Tribunaal in Phnom Penh heeft  35 jaar cel opgelegd aan Kameraad Duch, het hoofd van de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng in de tijd van de Rode Khmer.

Daar kwamen onder zijn toezicht zeker 12.000 mensen om het leven.
De aanklagers hadden gevraagd om een straf van veertig jaar. De rechter stelde echter dat er sprake was van verzachtende omstandigheden, onder meer omdat de 67-jarige Duch meewerkte aan het onderzoek en spijt had betuigd voor zijn daden.

Daarnaast bepaalde de rechter dat Duch in het verleden vijf jaar onterecht is vastgehouden door het Cambodjaanse leger. Daarom hoeft hij maar dertig jaar van zijn straf uit te zitten. Duch moet 97 jaar oud worden om weer op vrije voeten te komen.

Lees over Pol Pot

Lees over het graf van Pol Pot in Anlong Veng!

Lees over de "Killing Fields".

Lees over het "Tuol Sleng" Museum (Genocide Museum)