THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 HOME
-- Algemeen
-- Afstandstabel
-- Ambassade Nederland
-- Ambassade Belgie
-- Bergstammen
-- Bevolking
-- Boeddhisme
-- Cambodja Landkaart
-- Cambodja Provincies
-- Economie
-- Eten en Drinken
-- Geld
-- Kleding
-- Klimaat
-- Koning Norodom
-- Pol Pot
-- Vaccinaties
-- Visa
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


GELD: DE RIEL


100.000 Riel

De munteenheid van Cambodja is de Riel. De Riel is gekoppeld aan de US Dollar, 1$ staat altijd gelijk aan 4000 Riel. De Cambodjaanse Riel (R) is de officiŽle munt van Cambodja, maar de US dollar is eigenlijk de munt die je gebruikt bij het winkelen, in restaurants en het betalen van je hotelrekening. Zorg dus dat je altijd de Amerikaanse munt bij je hebt en het liefst in kleine coupures.
De meeste hotels, restaurants, taxi's, bussen en luchtvaartmaatschappijen adverteren hun tarieven/prijzen in Amerikaanse Dollars. Zelfs de prijzen van de visa worden gegeven in Dollars!
Kleine transacties (onder de 1 dollar) worden gewoonlijk betaald met de Riel.
Zorg dat je altijd wat Riel bij je hebt voor de motodups (motortaxi's), snacks en andere kleine aankopen.
Een euro is ongeveer 5000 Cambodjaanse Riel.

 

Er zijn geen munten in Cambodja. Het papiergeld is er coupures van: 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10,000, 50,000 en 100,000 Riel.
De biljetten van 500, 1000 en 2000 zijn handig in het dagelijks gebruik.


Banken
Er zijn banken in alle belangrijke plaatsen van het land. Het behoeft niet genoemd te worden, dat u hier uw bankzaken kan regelen, zoals geld wisselen. De meeste banken zijn van maandag t/m vrijdag open van 08.00 tot 15.00 of 16.00 uur. In deze banken vind u meestal ook ATM (Automatic Teller Machine) of pinautomaat. Hier wordt alleen in Us dollars uitbetaald. Je krijgt maximaal 500 US dollars uit de ATM's.
Controlleer altijd de kwaliteit van al je briefjes voordat je de bank uitloopt. Wanneer er bijvoorbeeld een scheurtje in je biljet zit weigeren de meeste winkels en banken het briefje aan te nemen. Schaam je dus ook niet zelf een briefje te weigeren als je wisselgeld krijgt.

Money Changers
Zij bieden vaak een iets gunstiger prijs, dan de banken. Let op, dat de banken en money changers vaak Amerikaans geld met een klein scheurtje niet aannemen. Het gaat dan vooral om de biljetten van $20, $50 of $100.

Credit Cards
Credit Cards worden in de grote steden meestal geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants. Buiten de grote steden Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville is dat veel minder. De meest geaccepteerde credit cards zijn de MasterCard en de Visa.

ATM's
Pinnen wordt in Cambodja steeds populairder. Er zijn ATM's (pinapparaat met Dollars) in Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Kampot en Battambang. Deze ATM's vind je verspreid door de stad.
Als je buiten de grote steden verblijft raden we je aan eerst genoeg geld te pinnen of wisselen; pinnen met een Nederlandse bankpas is daar namelijk zo goed als onmogelijk.
Hou er wel rekening mee, dat het goed kan voorkomen dat de pin automaat leeg is of om een andere reden buiten werking is.
 
De meesten pinpassen hebben een Cirrus logo, MasterCard, Visa en Maestro embleem. Hier kan men dus met deze cards geld halen. De ATM's geven Amerikaanse dollars! Er zijn in de meeste hotels wel folders, waarop aangegeven staat, waar men in de stad ATM's kan vinden.
 

Mastercard en Visa

Traveller Cheques
Reischeques worden door de meeste banken, hotels, restaurants en sommige money changers geaccepteerd.

500 Riel:

Enkele prijzen:

  • Maaltijd: $3/€2,20

  • Frisdrank: $1/€0,75

  • Groot biertje: $1/€0,75

  • Busreis van 1 uur: $1/€0,75

  • Double room met eigen badkamer: $8/€6,-

  • Angkor Wat: 1 dag $20/3 dagen $40/ 1 week $60.

  • Met een tuktuk naar Angkor vanuit Siem Reap kost $15 per dag en een gids kost $20/$25 per dag (ongeacht met hoeveel mensen je bent)