THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 HOME
-- Algemeen
-- Afstandstabel
-- Ambassade Nederland
-- Ambassade Belgie
-- Bergstammen
-- Bevolking
-- Boeddhisme
-- Cambodja Landkaart
-- Cambodja Provincies
-- Economie
-- Eten en Drinken
-- Geld
-- Kleding
-- Klimaat
-- Koning Norodom
-- Pol Pot
-- Vaccinaties
-- Visa
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


De economie van Cambodja

Rijst planten
Het planten van rijst

De Cambodjaanse economie is zich, sinds de jaren negentig, nog steeds aan het herstellen van de Rode Khmer periode. Een periode waar goed opgeleid personeel werd vermoord en verjaagd.
De wederopbouw is begonnen, maar goed opgeleid personeel ontbreekt nog steeds.  Het gemiddeld jaarloon bedraagt momenteel (2010) zo’n 500 dollar per persoon.

De economie  drijft voornamelijk op de textielindustrie en het toerisme, hoewel Cambodja voornamelijk een agrarisch land is met vele kleine (familie-) boerderijtjes. De belangrijkste gewassen zijn rijst, rubber en maïs. Zo’n driekwart van de bevolking is werkzaam in de landbouw of visserij. Er wordt traditioneel gewerkt. Veel boeren in het westen  trekken in het hoogseizoen weg uit Cambodja om te gaan werken in de Thaise toeristenindustrie. Tegen het regenseizoen keren zij terug om hun werkzaamheden in het boerenbedrijf te hervatten.

Het toerisme in Cambodja moet het vooral hebben van het tempelcomplex van Angkor, Phnom Penh en de wonderschone eilanden bij Sihanoukville. Het land trekt meer dan 1 miljoen toeristen per jaar. Veel werknemers verdienen hun geld in de hotels of zijn op een andere manier betrokken bij het toerisme.

Veel van de toeristen bezoeken slechts het tempels  van Angkor Wat en verlaten het land weer via de luchthaven van Siem Reap. Maar het land heeft veel meer te bieden aan de toeristen. Vanuit Phnom Penh (vroeger de Paren van Zuidoost Azië) kan men tochtjes maken over de Mekong of varen op het Tonlé Sap meer. Een must in Phnom Penh  is in ieder geval het genocide-museum en een bezoek aan een van de massagraven, net buiten de stad.
Sihanoukville heeft prachtige stranden en hele mooie eilanden voor de kust, die nog ontdekt moeten worden.

De textielindustrie biedt werkgelegenheid aan honderdduizenden vrouwen. In de fabrieken worden vele bekende Westerse merken gefabriceerd. De arbeidslonen zijn laag en  de arbeidsomstandigheden zijn beduidend beter dan in andere ontwikkelingslanden.  Dit is ook een reden van de merkkledingfabrikanten om voor Cambodja te kiezen. De infrastructuur is in Cambodja nog niet goed, vandaar dat je de meeste fabrieken in en om Phnom Penh vindt.

In de textielfabriek

In 2001 werd in zee olie ontdekt, maar van die opbrengsten komt weinig de bevolking ten goede. Corrupte politici verkochten gronden en monopolies en zelfs hooggeplaatste militairen ontpopten zich plots tot 'ondernemers'. Illegale houtkap zorgde voor een enorme ontbossing.