THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 KOH KONG
-- Koh Kong City
-- Koh Kong City Map
-- Koh Kong Eiland
-- Koh Kong Hotels
-- Koh Kong Peper
-- Koh Kong Provincie
-- Koh Kong Safariworld
-- Provincie Map
-- Botum Sakor NP
-- Chi Phat
-- Cham Yeam, grens
-- Ta Tai Waterval
-- Peam Krasop NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Chi Phat


Chi Pat

Chi Phat ligt in de provincie Koh Kong, dat is in het zuidelijke deel van het Cardamom-gebergte. Chi Phat, een klein dorpje aan de Preak Piphot rivier, is een voormalige hotspot van stroperij en illegale houtkap. Nu is het een centrum van milieuvriendelijke avontuurlijke activiteiten, dat een bezoek zeker waard is.
In een poging om het zuidelijke deel van het Cardamom-gebergte te beschermen tegen stroperij, houtkap en landroof van het regenwoud, heeft de Wildlife Alliance een project gelanceerd. Zodat de lokale bevolking een bron van werkgelegenheid en inkomsten zou krijgen en alle illegale werkzaamheden zouden stoppen. En daarin zijn ze geslaagd.
Het dorp was ooit berucht om zijn houthakkers en stropers, maar nu is Chi Phat het middelpunt van een baanbrekend community-based ecotoerisme project van de Wildlife Alliance. Het biedt reizigers een unieke kans om de Cardamom Mountains te verkennen en een bijdrage te leveren aan de bescherming van het project.

De houthakkers werden pension eigenaars, de stropers werden gidsen, en de boeren vonden nieuwe inkomsten zonder, dat ze hun land hoefden uit te breiden. De bossen worden duurzaam beheerd; niet iets dat vernietigd moest worden in naam van de vooruitgang.
Dorpelingen werden landbouwers van de zeer vruchtbare rode aarde van het gebied om rijst, bananen en andere seizoensgebonden gewassen te verbouwen.

Rond Chi Phat is het grootste overgebleven gedeelte van het regenwoud van Zuidoost-Azië en het ligt direct in het hart van het Cardamom-gebergte. Er is veel te genieten van de fascinerende natuur bij Chi Phat; van de bergen, watervallen, rivieren, groenblijvende bossen, lage land moerassen en Malaluka moerassen. Dankzij het goede netwerk van bospaden bij Chi Phat krijgen de toeristen de kans om een heel grote verscheidenheid aan wilde dieren en vogels te bekijken. Apen, neushoornvogels en andere dieren van het regenwoud kun je vaak zien langs de oevers van Stung Proat, een zijrivier van de Preak Piphot rivier en deze is per boot bereikbaar.


Er zijn verschillende avontuurlijke activiteiten te ondernemen in Chi Phat. Toeristen kunnen een- tot vijf daagse (vier nachten) excursie boeken door de jungle. Je kunt bij zonsopgang vogels bekijken met een kajak, huur mountainbikes om verschillende nabijgelegen watervallen te bewonderen, of fotografeer apen en neushoornvogels met een voormalig stroper als een gids.
Andere bestemmingen zijn o.a. een begraafplaats met mysterieuze, oude potten in de Areng Valley (45 km). 's Nachts slaap je in een hangmat onder een bamboe afdak in de jungle of op één van de vier campings, die zijn opgezet door de Wildlife Alliance, uitgerust met ecotoilets, elektrisch licht opgewekt met zonne-energie en op hangmatten of veldbedden.
Je moet goed voorbereid zijn, als je een meerdaagse tocht door het Cardamom-gebergte wilt maken. Een nacht in de jungle kan zenuwslopend zijn en het maakt niet uit, hoe goed je hangmat vastgemaakt is. Het bos is vol van geluiden van wilde varkens, de kronkelende slangen en spookachtige oproepen uit de boomtoppen.


Twee meest bijzonder geliede excursies zijn: de meerdaagse mountainbike safari's diep in het Cardamom Gebergte en de zonsopgang om vogels te spotten. Bij deze laatste is er een vroege wake-up call en een 1 ½ uur durende longtail boottocht, voordat je in de kajaks springt en peddelt langs de kalme Stung Proat, een zijrivier van de Preak Piphot River. Zilveren langurs, langstaart makaken, grotere neushoornvogels en andere regenwoud dieren zie je vaak langs de oevers van Stung Proat. Gibbons zijn vaak moeilijk te herkennen, maar je kunt ze horen roepen naar elkaar door het bladerdak.

Er zijn nu 13 gezinnen met guesthouses en zij hebben in totaal 67 kamers. Ook bieden 10 gezinnen een homestay met een totaal van 16 slaapplaatsen. Chi Phat wordt nu in diverse invloedrijke reisgidsen vermeld. En de cijfers spreken voor zich.
Het heeft ook een lokale markt gebied, dat wordt gedomineerd door Vietnamese, Chinese en andere straatverkopers die afkomstig zijn van veel verschillende plaatsen. U kunt iets van de lokale markt met dollars of Cambodjaanse valuta te kopen.
In 2008 had de gemeenschap van Chi Phat een inkomen van slechts $ 7000 uit het toerisme. In 2012 was het cijfer gestegen tot $ 100.000. Het aantal internationale toeristen steeg van 170 in het eerste jaar tot 2084 in 2012. De totale inkomensten komen niet alleen van de internationale bezoekers, maar ook van het binnenlands toerisme en van de groeiende winsten van het dorp (o.a. landbouwproducten).
Het gemeenschapshuis de Chi Phat Village heeft een restaurant, waar je uitgenodigd om alle maaltijden te eten. Er is een roulatiesysteem, zodat verschillende families in de keuken werken en het geld verdeeld wordt. Het gemeenschapshuis kan ook uw accommodatie regelen om ervoor te zorgen, dat alle inwoners een gelijk aantal klanten krijgen. Het is bijna een perfect socialistische ideaal op kleine schaal.

Chi Phat is vernoemd naar een heilige man genaamd So Phat. Het dorp heette voorheen Dus Phat Village. Het werd veranderd in Chi Phat, want in Cambodjaanse cultuur heet iemand, die een sanga (een heilige man) "Chi". Het verhaal gaat zo: Dus Phat was een koning.
Op een dag werd hij gescheiden van zijn broers door een vreselijke storm tijdens een trektocht in de jungle nabij Stroerng Prath rivier. Hij verdwaalde in de jungle en kwam in het dorp aan. Tijdens zijn zwerftocht had hij besloten om een Sanga te worden, omdat hij verdwaald was en de weg naar huis niet kon vinden. Nadat een reddingsteam hem had gevonden, besloten ze op deze plek om te kamperen.
Enige tijd later gingen ze hem als een heilige beschouwen en ze vroegen hem om vanaf dat moment hun dorpshoofd te zijn.

Chi Phat ligt ongeveer 20 kilometer van Andong Touek, dat aan weg 48 ligt. Deze weg verbindt provincie Koh Kong met de Thaise. Van Phnom Penh zijn er dagelijks verschillende bussen en minibussen, die naar Koh Kong rijden.
Vervoer naar Chi Phat vanuit Andoung Touek met een houten boot: (Max.20 personen) 35 $
Vervoer naar Chi Phat vanuit Andoung Touek met een speedboot: (Max.7 personen) 50 $

"Na een 4,5 uur durende reis van Phnom Penh naar Anduong Tuek, moest ik met een lokale schipper onderhandelen over de ritprijs over de rivier naar Chi Phat. We maakten de prijs af $ 5. Ik werd hartelijk verwelkomd in het CCBEN centrum in Chi Phat, waar ik kon boeken voor een eco lodge voor de prijs van $ 20 per nacht. Ik zou voor minder kunnen verblijven in een homestay of guesthouse, maar ik was heel moe op dat moment en wilde mijn extra geld te gebruiken ergens anders voor gebruiken.

Laat nu één ding duidelijk zijn. Chi Phat is niet een plek voor de gemiddelde toerist. Er zijn weinig faciliteiten, het leven is er eenvoudig, er zijn geen karaoke bars, hoewel er wel tv is. Je zult je moeten behelpen.

Chi Phat is een plek, waar je je onmiddellijk welkom zult voelen. Je bent niet het middelpunt van de belangstelling, maar iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Ik heb een 2-daagse trektocht in de jungle geboekt, bloedzuigers en muggen in overvloed, geen toiletten en we sliepen in een hangmat onder een geïmproviseerd bamboe onderdak. De gidsen en koks bereidden een aantal fantastische maaltijden op een open vuur met een paar wokken. Het was de fantastisch."

Waterfall
Koh Poi Waterfall