THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 MONDULKIRI
-- Angkor Forest Lodge
-- Boo Sra Waterval
-- Elephant Valley Project
-- Jungle Trekking
-- Mondulkiri
-- Mondulkiri Map
-- Pnong People
-- Sen Monorom
-- Sen Monorom Hotel
-- Sen Monorom Map
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Bou Sra Waterval

Boo Sra Waterval of Bonsraa Watervallen

"Bou Sra ligt op 15 km van de Vietnamese grens, welke niet open is voor reizigers. Als het wel zo zijn, dan zou Bou Sra één van de belangrijkste toeristische attracties van Zuidoost Azië zijn.
Het is een waterval in drie trappen, omringd door niets anders dan pure jungle. Je bent omringd door altijd groenblijvende majestueuze bomen. De bomen zijn hier de koningen van de jungle.
Terwijl ik op een steen zit bij de tweede trap van de waterval, kijk ik 70 meter naar beneden. Dan schrijf ik in mijn dagboek:
"God heeft een prachtig koninkrijk hier op aarde. Wat ik voor mijn ogen zie, is niets anders dan Goddelijke perfectie".
Ik zie, hoe het water miljoenen jaren door een kloof sneed, zonder enige hulp van de mens dan ook. Het is gewoon perfect. Ik zou hier graag kamperen, maar ik heb geen spullen bij me en er is tè weinig voorraad. We moeten terug. Die middag begint het hevig te regenen, wanneer we drie rivieren hebben overgestoken. We bereiken Sen Monorom zonder grote problemen. "

Bou Sra waterval ligt op ongeveer 43 kilometer ten noordoosten van Sen Monorom, de hoofdstad van Mondulkiri. Sen Monorom is en rustige maar mooie stad, omgeven door heuvels. Het stadje heeft veel potentie om zich te ontwikkelen tot een centrum voor het eco-toerisme. Op dit moment is het nog erg onontwikkeld, wat je het gevoel geeft, dat je de enige toerist bent. Ook interessant is de verscheidenheid van talen, die hier worden gebruikt: Khmer, de taal van de bergstammen, de Vietnamese en de Laotiaanse taal.
De weg naar de waterval is niet geasfalteerd en gaat over de rode grond. Af en toe passeer je een plantage. De Bou Sra waterval wordt door velen beschouwd als de mooiste waterval in Mondulkiri. De waterval is verdeeld in drie verdiepingen:

  • De eerste keer valt het water van een hoogte van 8 tot 12 meter. De waterval is zo'n 15 meter  breed in het regenseizoen en in het droge seizoen ongeveer 10 meter.

  • De tweede keer valt het water op zo'n 150 meter vanaf de eerste waterval naar beneden. Deze waterval is zo'n 20 meter breed en het water valt van een hoogte van ongeveer 18 tot 25 meter. In het droge seizoen is de waterval smaller (13 meter).

  • Bij de derde waterval stroomt het water sneller en deze kun je beter niet bezoeken, omdat het oerwoud daar dikker is. Er zijn hier geen gemarkeerde paden, zoals bij de andere. Ook leven hier gevaarlijke wilde dieren in de omgeving.

De eerste twee gedeeltes van de watervallen zijn erg populair bij de lokale bevolking en worden gebruikt als een bad- en picknickplek. De watervallen liggen in een prachtige en ongerepte omgeving en biedt de mogelijkheid om geweldige foto's te maken.
In de omgeving is de Phnong dorpje (Pichinda). dat een klein pensionnetje heeft. Er zijn enkele snacks verkrijgbaar bij de watervallen, maar je kunt beter zelf iet te eten en/ of drinken meenemen.

De Pnong is een Cambodjaanse minderheidsgroep. Ze komen voornamelijk in de Mondulkiri provincie van Cambodja voor. Ze spreken een Mon-Khmer taal. De Pnong minderheid heeft geen religie, maar in plaats daarvan zijn ze animisten. Niet alleen mensen en dieren hebben een ziel of geest, maar ook planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donde, bergen en rivieren Oorspronkelijk komt deze groep uit Vietnam.

 

Uit een reisverslag:

Na de lunch zijn we naar een echte waterval gereden, de Bou Sra Waterfall. Deze bestaat uit twee gedeelten. Ondanks dat het geen regenseizoen is was het toch prachtig om te zien hoe het water vanaf het middenstuk gezien 35 meter naar beneden dendert en ook vanaf het bovenste gedeelte wel van zo'n 50 meter hoogte naar beneden komt.
Verder hebben we nog een spirituele plaats bezocht, waar de hindoes en boeddhisten elkaar bevochten en elkaars heilige plaatsen verwoest hebben. Uiteindelijk is er een onafhankelijke tempel gebouwd, met een beeld waarvan wij niet weten wie het is, maar waar iedereen kan komen bidden.

We hebben een dorpje bezocht en we mochten in de huisjes kijken. we hebben een rubberplantage bezocht, een pindaplantenplantage (mooi woord ppp), een koffie plantage, waar we natuurlijk ijskoffie gedronken hebben en de Cambodjaanse pancakes op hebben. We hebben peperplanten, katoenplanten en ananasplanten gezien. en aan het eind van de dag gingen we naar de monorom waterval.