THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 HOME
-- Algemeen
-- Afstandstabel
-- Ambassade Nederland
-- Ambassade Belgie
-- Bergstammen
-- Bevolking
-- Boeddhisme
-- Cambodja Landkaart
-- Cambodja Provincies
-- Economie
-- Eten en Drinken
-- Geld
-- Kleding
-- Klimaat
-- Koning Norodom
-- Pol Pot
-- Vaccinaties
-- Visa
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


De Bevolking


De bevolking

Het inwoneraantal van Cambodja is ongeveer 11 miljoen.
Cambodja was ooit een belangrijk onderdeel van het machtige Khmerrijk. De oorspronkelijke bevolking is Khmer. Dat is ongeveer 90% van de gehele bevolking. Andere volkeren zijn de Chinezen, Vietnamezen en de Cham (Cambodjaanse moslims) en diverse bergvolken.

De Khmer behoren tot de Mon-Khmer, die al sinds de 2e eeuw na Christus in Cambodja wonen en uit Zuid-China afkomstig zijn. Ze zijn van Austro-Indonesische afkomst en hebben onmiskenbaar Melanesische en in mindere mate Mongoolse trekken. De Khmer zijn onder andere stichters van het rijk van Angkor en behoren tot een van de oudste bevolkingsgroepen van Achter-Indië. De Khmer zijn vooral landbouwers.

Onder Pol Pot hebben vooral de Cham zwaar te lijden gehad, en volgens sommigen is toen ruim de helft van deze etnische groep om het leven gebracht. Tegenwoordig zijn het vooral de Vietnamezen die gediscrimineerd worden.

Hoewel er in de laatste jaren veel is bereikt leeft nog altijd een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens. Ook de gezondheidszorg is gebrekkig en er is een enorm gebrek aan ervaren en getrainde docenten. Hierdoor maken slechts 27 van de 1000 schoolgaande kinderen de middelbare school af.
Zo'n driekwart van de bevolking werkt in landbouw, bosbouw en visserij.

Er wonen ongeveer 500.000 Vietnamezen in Cambodja, dat is ca. 5% van de bevolking. Ze zijn boeren en vissers en wonen vooral rond de hoofdstad Phnom Penh en langs de Mekong. Na het Rode Khmer-bewind vluchtten veel Vietnamezen terug naar Vietnam, maar keerden na 1979 weerom.
De verhouding tussen de Vietnamezen en de Khmer is slecht door cultuur- en economische verschillen. De hardwerkende Vietnamezen, vaak werkzaam in de visserij en in het kleinbedrijf, hebben het namelijk vaak iets beter dan de Khmer-Cambodjanen. Hierdoor zijn de Vietnamezen nauwelijks geïntegreerd en hebben ook niet de Cambodjaanse nationaliteit.

Er wonen ongeveer 300.000 Chinezen in Cambodja, ca. 3% van de bevolking. Zij zijn veel meer geïntegreerd dan de Vietnamezen en zelfs huwelijken tussen beide bevolkingsgroepen vinden plaats. De eerste Chinezen kwamen in de 18e en 19e eeuw vanuit Zuid-China naar Cambodja en vormden al snel een belangrijke factor in de Cambodjaanse economie.
De meeste Chinezen wonen in steden en werken in de handel, het bankwezen of als winkelier.
 

 

Ondanks een geboortepercentage van ongeveer vijf procent telt Cambodja een kleine 9 miljoen inwoners, slechts 2 miljoen meer dan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Deels is dit echter ook te wijten aan het hoge kindersterftecijfer, dat de gemiddelde levensverwachting omlaag brengt naar 50 jaar.

Hoewel er in de laatste jaren veel is bereikt leeft nog altijd een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens. Ook de gezondheidszorg is gebrekkig en er is een enorm gebrek aan ervaren en getrainde docenten. Hierdoor maken slechts 27 van de 1000 schoolgaande kinderen de middelbare school af.
Zo'n driekwart van de bevolking werkt in landbouw, bosbouw en visserij.

 

De geïsoleerd levende bergvolken of ‘chunchiet’ (ook wel: Khmer Loeu of Bovenlandse Khmer) maken nog geen procent van de Cambodjaanse bevolking en wonen vooral in de heuvels en op de hoogvlakten die grenzen aan de grens met Vietnam en Laos. De meeste bergvolken wonen in de provincies Ratanakiri en Mondulkiri.
Men onderscheidt twaalf groepen, waarvan de grootste de Tompoun, Kuy, Jarai, Kreung, Stieng en Phong zijn. Elke groep heeft zijn eigen taal, godsdienst en cultuur, die over het algemeen sterk van de Khmer verschilt. De meeste bergvolken leven van de zwerflandbouw en trekken rond. Belangrijke godsdienstige uitingen zijn animisme en voorouderverering.

Er wonen ongeveer 200.000 Cham in Cambodja, ca. 2% van de bevolking. De Cham stammen af van de inwoners van Champa, een hindoerijk dat vanaf de 2e eeuw over een gebied in Vietnam regeerde. De Cham, vaak handwerkslieden, vissers en boeren, wonen vooral langs de Mekong, het meer van Tonlé Sap en langs de kust. De meeste Cham wonen in de provincie Kampong Cham.
In de 17e eeuw vermengden ze zich met moslims uit Maleisië, namen hun geloof over en worden daarom ook wel de Khmer Islam genoemd. De Cham hebben zeer te lijden gehad onder het atheïstische Rode Khmer-regime.

In West-Cambodja, met name rond de stad Battambang, leven nog wat kleine aantallen Thai en Lao.