THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 ANGKOR
-- Angkor Wat
-- Angkor Thom
-- Angkor Baksei Chamkr.
-- Angkor Banteay Srei
-- Angkor Bayon Tempel
-- Angkor Beng Mealea
-- Angkor Entree
-- Angkor Neak Pean
-- Angkor Olifanten-terras
-- Angkor Ta Prohm
-- Naga's
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


- Beng Mealea -

"Voor veel mensen is het belangrijkste doel van een bezoek aan Siem Reap de grote tempels van Angkor. Ze liggen al eeuwen verscholen in de Cambodjaanse jungle en de ruïnes van Angkor werden pas ontdekt in 1861. Is het geluid van een 'verloren beschaving" aan u besteed?
Het ademt in Angkor zeker een element van mysterie. Niet voor niets komen er elke dag toeristen!"

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de geschiedenis van het Khmer-koninkrijk ongelooflijk lang was en het simpelweg onderhouden en herstellen van de tientallen tempels kost veel geld. Dat vele geld heeft Cambodja niet. Hierdoor zijn veel tempels nog niet gerestaureerd. Eén van deze tempels is Beng Mealea. Dit is de verloren tempel, die model stond voor Indiana Jones film Raider's of the Lost Ark!
Bij het lopen door de vooringang krijg je de indruk dat het hele gedoe in puin zit. De tempel niet is echt ontworpen voor het soort drukte, die je Angkor Wat aantreft. Als je om 7-8 uur komt, bereid je erop voor dat je de tempel bijna helemaal voor jezelf hebt. Duizenden mensen proberen in Angkor Wat de zonsopgang op te vangen, maar hier kun je zelfs één of twee uur stilletjes genieten van een tempel, die een beetje op de Ta Phrom lijkt.
De verborgen jungletempel was vroeger volledig door het oerwoud overwoekerd, maar een deel van de omringende, dichte gebladerte is de laatste jaren gekapt en opgeruimd. Massa's stenen liggen op de binnenplaats en liggen rommelig over de rest van het complex. Vegetatie zie je overal. Mooie mossen bedekken grote stukken steen en kleine jonge boompjes duiken op uit kleine scheuren. Volwassen bomen banen zich een weg door de antieke ruïnes.

Beng Mealea ligt in het midden van een oude Angkoriaanse weg die Angkor Thom verbindt met de Preah Vihear provincie, het wegnummer is (route)66.De afstand van Siem Reap is 77 km en van Ankor Wat is het 40 km. De overwoekerde tempel werd oorspronkelijke gebouwd als een hindoeïstische tempel, maar er zijn enkele gravures, die boeddhistische motieven weergeven. De tempel werd in de 12e eeuw gebouwd onder het bewind van koning Suryavarman II. Hoewel historici aannemen dat het gerelateerd is aan de beroemde tempels van Angkor, is er weinig bekend over de oorsprong van de griezelige, afbrokkelende plek.


Het is gebouwd van zandsteen, wat gemakkelijk te bewerken is. Beng Mealea ligt hemelsbreed slechts 7 km van de zandsteengroeven van Phnom Kulen. Vermoedelijk werden zandsteenblokken uit deze groeve aangevoerd langs kunstmatige waterkanalen. Uit deze groeve haalde men ook de zandsteenblokken voor Angkor.
Een verhoogde loopbrug is onlangs gebouwd voor bezoekers om rond de tempel te lopen. Maar deze route mist veel van wat Beng Mealea speciaal maakt, omdat de meest indrukwekkende plekken verborgen zijn in de jungle.
Beng Mealea is kleiner dan Angkor Wat, maar het was het belangrijkste monument van de koning. Het was het centrum van een verdwenen stad en werd omringd door een slotgracht van 1025 m bij 875 m en breedte van 45 meter.

 

Vanwege de gelijkenis in structuur met Angkor Wat wordt Beng Mealea verondersteld een voorbeeld te zijn geweest van Angkor Wat. Beng Mealea heeft een uitzicht op het oosten en is omringd door een brede gracht. Het is gebouwd van zandsteen, hoewel het snijwerk eenvoudig is en beperkt tot bepaalde gebieden. De kroonlijsten zijn versierd met een enkele decoratie - veel meer ingetogen dan de imposante gezichten van de Bayon of het ingewikkelde vakmanschap dat wordt tentoongesteld in Banteay Srei. Bovendien zijn veel van deze sierlijke elementen te vinden op de vloer van de tempel. De tempel bestaat uit een slotgracht, een handvol bibliotheken en galerijen.

De toenemende interesse voor de tempel heeft banen gecreëerd voor een handjevol inwoners in de vorm van tempelgidsen. Ze hangen rond bij de ingang van de tempels en hoewel ze niet veel Engels spreken, kunnen ze je precies laten zien, waar je moet stappen. Ze weten, hoe ze in de donkerste hoeken van de tempel moeten komen en ze weten waar je moet staan om het beste zicht op het interieur te hebben.

De film Two Brothers van Jean-Jacques Annaud uit 2004, met in de hoofdrol twee tijgerwelpjes, die zich afspeelden in het Franse Indochina uit de jaren 1920, werd hier gefilmd. Two Brothers is het verhaal van twee tijgerwelpjes, het één verlegen en zachtaardig, het ander fel en heldhaftig. Ze worden geboren tussen de ruines van een oude tempel (Beng Mealea) midden in de jungle. Een vreselijke speling van het lot maakt dat ze van elkaar worden gescheiden.