THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 Battambang
 -- de Stad
 -- Plattegrond Battambang
 -- Winkelen en Restaurants
 -- Markten van Battambang
 -- Hotels in Battambang
 -- De Bamboo Train
 -- Prasat Banan
 -- Phnom Banon Wijngaard
 -- Phnom Sampeau
 -- Wat Ek Phnom
 -- Wat Tahm-Rei-Saw
 -- Boottocht naar Battambang
 -- Poipet - Casino City
 -- Hotels in Poipet
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Parkeren Schiphol
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


 

Phnom Banon Wijngaard

 


In de wijngaard

Op de weg tussen Battambang en de tempel van Phnom Banan vindt u de enige wijngaard van Cambodja. Deze ligt slechts 10 kilometer vanaf het centrum van Battambang(ongeveer 20 minuten met de auto). Het is een landelijk gebied, dus langs de weg vind je de traditionele Cambodjaanse huizen. -Onder andere het huis van Mrs Chan Thay Chhoeuay, die met de wijnbouw begon in 2000, als alternatief voor de gebruikelijke verbouw van rijst of sinaasappels, dat meestal gedaan wordt in de provincie Battambang.
De wijngaard is het geesteskind en het bedrijf van Mrs Chan Ze Chhoeung. Je zou het bedrijf bijna missen. Let op een kleine blauwe wegwijzer aan de linkerkant van de weg met de naam van de eigenaar. De taal is in het Engels en het Khmer en er is een tros druiven op het bord geschilderd.
Ze heeft ongeveer 3 hectare druiven; de helft van die druiven, de Black Queen, is bestemd om te eten, de andere helft van de druiven is bestemd om wijn te produceren. Ze wil de wijnproducerende wijngaarden, die ze heeft geplant uitbreiden, maar het land is duur en het produceren van de enige wijn van Cambodja is een kostbare zaak.
De Phnom Banon Winery produceert momenteel enkele duizenden flessen wijn, cognac en vers druivensap per jaar.


In de Winkel

De hekjes, het snoeien en het verzorgen van de wijnstokken heeft zij zichzelf allemaal aangeleerd. Evenals haar kennis van het gistingsproces. Een paar jaar nadat ze met de druiventeelt begonnen was, paseerde een willekeurige Franse toerist de wijngaard. Hij kon zijn ogen niet geloven, toen hij de rijen van zorgvuldig onderhouden wijnstokken zag. Hij wandelde dus naar het huis om uit te vinden, wat de bedoeling was. Nadat hij aan het einde van zijn vakantie terugkeerde naar Frankrijk, verzond hij diverse boeken over de wijnbouw en wijnbereiding naar haar. Deze begon ze nauwgezet te lezen met behulp van een Frans / Khmer woordenboek, woord voor woord.

Het gistingsproces (fermentatie) vindt voor de snelheid en het gemak plaats in plastic vaten. De druiven zijn dan al met hand geplet. Na deze eerste stap wordt de wijn voor de komende zes maanden overgebracht naar roestvrijstalen vaten. Dan wordt er gefilterd en de vaten wisselen elke maand, voordat het gebotteld wordt. De flessen komen uit Frankrijk en worden gekocht bij een groothandel in Thailand, de kurken en de folie capsules komen uit Italië. Een lokale drukker in Battambang maakt de etiketten en deze zijn haar eigen ontwerp.

Er wordt twee keer per jaar geoogst en het oogsten van 8.000 planten met de hand is geen gemakkelijke taak. Er worden mensen ingehuurd, als ze zich dat kunnen veroorloven. De fermentatie kan dan dezelfde dag al beginnen.

Het is mogelijk om deze unieke wijngaard in Cambodja te bezoeken en rond te lopen tussen de wijngaarden. U kunt ook een deel van de geproduceerde wijnen, brandewijnen en sappen proeven voor $ 6,00. En natuurlijk, als je dat wilt, is er de mogelijk om rechtstreeks bij de Prasat Phnom Banon Winery flessen Cambodjaanse te kopen. Voor de wijnproeverij in de wijnmakerij, proefden we een aantal behoorlijk goede Shiraz, wat puur druivensap, druiven brandy, en pure gember nectar.

Binnen is een grote sierlijke hardhouten tafel, enkele stoelen en een bar-display. Daarop pronken flessen van haar nieuwste oogst. Aan de zijkant van een glazen kast bevat staan een selectie proefglazen, waarschijnlijk om hen te beschermen tegen de stoffige weg, die bijna verborgen achter het gebouw is.


Te koop

Van een Travel Blog:

"Voor de wijnproeverij bij de wijnmakerij, was er een rode wijn, brandy, druivensap, en een honing-gember sap. Helaas, de sterk alcoholische dranken waren nogal slecht van smaak. Tijdens ons verblijf in Battambang, verbleven in een gelegenheid genaamd "Here be Dragons" - een erg leuk hostel, perfect, behalve ontbrak het aan warm water bij de douches. Het was er ongelooflijk ontspannend: Ik deed in het hostel mee aan een quiz-avond, waar de meest verliezende team Chili shotjes moest innemen. Ik heb gehoord dat ze heel slecht smaakten."