THE
 CAMBODIA
 SITE

 

 
 

 

Ba Phnom

Ba Phnom was één van de eerste religieuze en culturele bezienswaardigheden in Cambodja en kan worden beschouwd als een bakermat van de Cambodjaanse natie.
Ba Phnom werd opgericht in de 5e eeuw en werd gebruikt als een bedevaartsoord door diverse koningen tot in de 19e eeuw. Menselijke offers werden er ook gebracht tot in de 19e eeuw.
Ondanks zijn geschiedenis is er weinig van Ba Phnom overgebleven. Wat overgebleven is een moderne wat, een paar kleine pagodes, en de herbouwde ruïnes van Preah Vihear Chann, wat een 11e eeuwse tempel was.
Het grootste deel van de tempel werd verwoest, dus de herbouwde tempel is grotendeels van beton met een golfplaten dak.

Ba Phnom is een distrct, waarvan men uitgaat, dat hier de koningshoofdstad Phnom Nokor moet hebben gelegen. Maar of de hoofdstad hier echt gelegen heeft, weet men niet, want er is geen enkel bewijs voor.
Ba Phnom heeft verschillende heuveltoppen. Op één van de lagere toppen bevindt zich een Boeddhisme tempel.  in de top omgeving. De weg die vanaf de heuvel in een rechte lijn nar het noorden gaat, is waarschijnlijk eens de weg van de koning geweest.

Er zijn vier heuveltoppen in Ba Phnom: Phnom Sampeou, Phnom Laang, Phnom Thom en Phnom Banhchor.
Ba Phnom was dus waarschijnlijk de oude stad Nokor Phnom, die gesitueerd wordt in de heuvels bij Ba Phnom. Men kan enkele overblijfselen aanwijzen, waaronder ook die van de oude tempel Prasat Chan. Deze moet gelegen hebben aan de voet van de heuvel Phnom Sampeou.
Eens moet de stad een paleis hebben gehad,maar zowel de tempel als het paleis zijn door oorlogen verwoest.

et uitzicht op de top van Ba Phnom is schitterend. Er is een grote grot bij de bergtop, wat een schuilplaats is voor wilde dieren. In het dal bij de heuvel, is er een pagode, die ook Ba Phnom heet. Deze is omgeven door heuvels en de pagode heeft een grote vijver. Rond de heuvels bevinden zich de woningen voor de lokale bevolking.
Ba Phnom is aantrekkelijk voor de ontwikkeling van het toerisme. Het ligt aan de oostelijke kant van de Mekong en ligt niet ver van Phnom Penh. In het weekend en tijdens Cambodjaanse festivals wordt de plek druk bezocht.

Ba Phnom ligt ongeveer 78 kilometers ten oosten van Phnom Penh en 45 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Prey Veng.
Bezoekers, die uit Phnom Penh komen over de National Road 1, moeten bij de markt in Kampong Sneung linksaf slaan en dan nog 7 kilometer reizen.

 

 


 

 


 Preah Vihear
 Prey Veng (de stad)
 Prey Veng (de provincie)
 Kaart van Prey Veng
 Ba Phnom
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Peah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Parkeren Schiphol
 Contact
 Privacy Beleid