THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 ANGKOR
-- Angkor Wat
-- Angkor Thom
-- Angkor Baksei Chamkr.
-- Angkor Banteay Srei
-- Angkor Bayon Tempel
-- Angkor Beng Mealea
-- Angkor Entree
-- Angkor Neak Pean
-- Angkor Olifanten-terras
-- Angkor Ta Prohm
-- Naga's
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Baksei Chamkrong

Baksei Chamkrong is een kleine hindoe-tempel en het bevindt zich in het Angkor complex (Siem Reap, Cambodja). Het is gewijd aan de god Shiva.
De tempel is te zien aan de linkerkant, wanneer je Angkor Thom binnen komt door de zuidelijke poort. De tempel werd gebouwd voor Yasovarman door zijn zoon (koning Harshavarman I).
De tempel werd afgebouwd door Rajendravarman II (944-968).

De naam Baksei Chamkrong betekent "De vogel die schuilt onder haar vleugels" en dit gezegde komt uit een legende. In deze legende, waar de koning geprobeerd om Angkor te ontvluchten tijdens een beleg. Tijdens dit beleg landt er een enorme vogel en beschermt hem onder zijn vleugels.

Baksei Chamkrong was de eerste tempel-berg bij Angkor, die helemaal gebouwd werd met duurzame materialen, zoals baksteen, lateriet en zandsteen. Hoewel het een kleine tempel is, is het beslist de moeite waard.   Inscripties op de zuilen van de deur en de bogen geven de datum van de tempel en noemen een gouden beeld van Shiva.

De trap naar het centrale heiligdom is in een slechte staat, maar de architectuur en de inscripties op de muren van deze tempel kun je het best bekijken door rond te lopen is (met de klok mee).
Degenen die besluiten om naar het centrale heiligdom kunnen best gebruik maken van de noordelijke trap.
De tempel is gewijd aan Shiva en kan een dodentempel zijn geweestvoor de ouders van de koning.

De vierkante, centrale toren is gebouwd van baksteen en staat op een zandstenen basis. Het heeft een deur naar het oosten met drie valse deuren aan de andere zijden. Zoals typisch voor tiende-eeuwse Khmer architectuur zijn de zuilen en lateien gemaakt van zandsteen. Een verticale paneel in het midden boven elke valse deur bevat motieven van bladeren op de stengels. Het interieur van de toren heeft een verzonken vloer en een kluis met een Corbel boog.