THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 SIEM REAP
-- Siem Reap
-- Siem Reap Airlines
-- Siem Reap/ Battamb.
-- Siem Reap Guesthouse
-- Siem Reap Hotel
-- Siem Reap Map
-- Siem Reap Markten
-- Siem Reap N-market
-- Siem Reap PubStreet
-- Siem Reap Vliegveld
-- Apsara Dansen
-- Flight of the Gibbon
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Apsara

Voorstelling bij het Amazon Angkor Restaurant


Geen bezoek aan Cambodja is compleet, wanneer je geen traditionele Khmer dans hebt bijgewoond. Deze dans noemt men meestal "Apsara dans", naar één van de meest populaire, klassieke Khmer dansstukken.
De traditionele Khmer dans kun je beter omschrijven als een drama dansstuk. Er moet in de dans iets gebeuren: er moet iets verteld worden!  Een verhaal of een gebeurtenis, die geïnspireerd is en zich afspeelt in de tijd van het Angkor tijdperk . De dansen werden vaak alleen aan het hof opgevoerd.
We zien de Apsara dansers al afgebeeld op de muren van eeuwenoude tempels in Angkor. Dus we kunnen concluderen, dat deze dans al meer dan 1000 jaar oud moet zijn.

Het is echter onmogelijk de bron van deze dans te vinden. Veel van de hedendaagse dansen zijn geïnspireerd door het Angkoriaanse tijdperk en de thema's uit die tijd. De meeste  dansen zijn vanaf de 18e eeuw tot nu ontwikkeld.
Een grote heropleving van de Apsara dans vond plaats in het midden van de 19e eeuw, onder de regering van Koning Ang Duong (1841 -1869). Andere koningen en Khmer hoogheden waren ook gecharmeerd van de deze dans, in het bijzonder de moeder van de afgetreden Norodom Sihanouk: koningin Sisowath Kossamak Nearireach.
Zij zorgde voor een verdere ontwikkeling van de traditionele Khmer dans. Ze bevorderde dat de dans uit het paleis kwam naar het gewone volk.
 

Ze leerde haar kleindochter Prinses Bopha Devi de kunst van de traditionele dans toen ze nog klein was. Zij werd in de jaren 50 en 60 het gezicht van de Apsara dans. Zowel in Cambodja, als in de rest van de wereld.
Toen de Rode Khmer aan de macht kwam in de jaren 70, werden alle kunstzinnige uitingen verboden. Zo ook de dans. Maar door buitengewone inspanningen van prinses Bopha Devi herleefde het weer in de jaren 90.

Apsara Theater in Siem Reap
Hier vinden 's avonds voorstellingen plaats. Je zit aan lange houten tafels in een hal met een toneel. Terwijl de dansen zich afspelen op het toneel kun je genieten van een diner buffet met Khmer gerechten, maar ook westerse gerechten. De eerste voorstelling begint om 18.30 en de tweede om 20.30

De dansen duren ca.45 minuten.