THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 ANGKOR
-- Angkor Wat
-- Angkor Thom
-- Angkor Baksei Chamkr.
-- Angkor Banteay Srei
-- Angkor Bayon Tempel
-- Angkor Beng Mealea
-- Angkor Entree
-- Angkor Neak Pean
-- Angkor Olifanten-terras
-- Angkor Ta Prohm
-- Naga's
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Angkor Wat

"Het Ankor Wat complex is enorm. Wat kwaliteit, maar ook wat kwantiteit betreft. Het is gebouwd tussen 900 tot 1400 na Christus. Met op het hoogtepunt meer dan één miljoen inwoners. Alle gebouwen waren van hout, behalve de tempels. In 1432 is de stad van het ene op het andere moment voorgoed verlaten. Niemand weet met zekerheid waarom dat gebeurd is. Pas in 1880 herontdekken de Fransen de restanten van de stad. Alle houten gebouwen zijn inmiddels weg. De stenen tempels resteren maar zijn overwoekerd door het oerwoud. Pas als het oerwoud is weggekapt blijkt hoe prachtig en enorm alles nog steeds is. In de afgelopen woelige eeuw is er toerisme ontwikkeld voor Ankor Wat. Er is veel oorlog geweest, waarbij er veel mijnen zijn gelegd in en rondom het complex. Nu de mijnen opgeruimd zijn, zijn de toeristen teruggekomen.
De afgelopen twee dagen hebben we een groot deel van de complexen bekeken. De 1ste dag op de fiets. De tweede dag de meer afgelegen plekken met een brommer met aanhanger."


 

Angkor Wat is het grootste tempelcomplex ter wereld. De bouw begon in 1113, onder de regering van Suryavarman II, en werd vlak voor de dood van de koning in 1150 opgeleverd. De tempel is zo'n 65 meter hoog en het staat sinds 1992 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO.
Het complex is 1300 bij 1500 meter en is omgeven door een gracht. De oppervlakte van de tempel bedraagt ongeveer 1 km². De stenen komen uit groeve van een heilige berg, die noordoostelijk van Angkor Wat ligt. Het materiaal is zandsteen. Via een kanalenstelsel, rivieren en olifanten kwamen de stenen op hun plek.
Het was eerst een Hindoe tempel, gewijd aan Vishnu, en ruim 100 jaar later  werd het een Boeddhistische tempel. De tempel heeft een duidelijke Khmer architectuur en is het symbool voor Cambodja geworden. Het verschijnt zelfs op de nationale vlag.

Men was klaar met de bouw van de tempel in 1145. Het vertegenwoordigt macht, grootheid en onsterfelijkheid. Angkor Wat en andere stenen tempels in de oude hoofdstad van de Khmer werden gebouwd voor godkoningen om de mens het goddelijke in het leven te verbinden en om de twee in de dood te verenigen.

Angkor Wat symboliseert de mythische hindoeïstische kosmos, bestaande uit het basisontwerp van de vijf pieken van de Berg Meru. Het bestaat uit een grote toren in het midden en vier kleinere er omheen. De middelste toren is 65 meter hoog. Deze grote toren vertegenwoordigde het huis van de Hindoe-goden en de vier kleinere de continenten en oceanen.

 

Het vertegenwoordigt macht, grootheid en onsterfelijkheid. Angkor Wat en andere stenen tempels in de oude hoofdstad van de Khmer werden gebouwd voor godkoningen om de mens het goddelijke in het leven te verbinden en om de twee in de dood te verenigen.

Angkor Wat symboliseert de mythische hindoeïstische kosmos, bestaande uit het basisontwerp van de vijf pieken van de Berg Meru. Het bestond uit een grote toren in het midden en vier kleinere er omheen. De grote toren vertegenwoordigde het huis van de Hindoe-goden en de vier kleinere de continenten en oceanen.


De vier zijden van het vierkante complex zijn versierd met reliëfs. Elke muur, getooid met bas-reliëfs van bloemen en menselijke figuren, vertelt een ander verhaal uit de geschiedenis. Er zijn ongeveer 2.000 godinnen (devata) en halfgoddelijke danseressen (apsara) uitgebeeld waarvan niet één beeld gelijk is.
De hoofdingangen van de Khmer tempels liggen meestal op het oosten, daar waar de zon opkomt. De ingang van de Angkor Wat echter ligt op het westen, zoals bij dodentempels. Dit doet vermoeden dat deze tempel gebouwd is als een mausoleum. Ook het tegen de wijzers de klok in moeten lopen om de verhalen van de reliëfs te kunnen volgen komt overeen met het gebruik tijdens een dodenritueel. In tempels van de goden moet je namelijk met de wijzers van de klok kunnen lopen.

Angkor is de naam van de oude hoofdstad van het Khmer-rijk, dat in de 8e eeuw na Christus werd gesticht. De vruchtbare aarde en ingenieuze irrigatiesystemen legden de basis voor de macht van het Khmer-rijk, dat zich in haar gouden periode over delen van Vietnam, China, en Cambodja uitstrekte.
Op het hoogtepunt van haar bloei telde Angkor meer dan 100 tempels en was het het administratieve en religieuze centrum van het rijk. In de 12e eeuw woonden er waarschijnlijk een miljoen mensen in het gebied. De tempel was van steen, terwijl de huizen er omheen van hout waren.
Naast periodes van grote bloei en welvaart heeft Angkor ook veel tegenspoed gekend. Het Khmer rijk telde vele machtige vijanden, en Angkor is meermaals vrijwel met de grond gelijk gemaakt.
In de 15de eeuw verlieten de Khmer de stad en vestigden ze hun machtsbasis in Phnom Penh, de huidige hoofdstad van Cambodja. De jungle nam bezit van de stad, en Angkor raakte eeuwenlang in de vergetelheid. De herontdekking van Angkor
De tijd en de elementen van de natuur hebben ervoor gezorgd dat Angkor Wat als een verloren stad beschouwd moest worden. Verborgen voor de wereld tot dat de Franse ontdekkingsreiziger Mouhot in januari 1860 er drie weken lang de ruïnes bestudeerde. Zijn, postuum, gepubliceerde dagboeken (Voyage á Siam et dans le Cambodge) hebben er in de westerse voor gezorgd dat hij gezien wordt als de herontdekker van Angkor Wat.
Tijdens de Franse overheersing werden veel tempels van Angkor ontdaan van de dichte vegetatie, en veel ingestorte bouwwerken opnieuw opgebouwd, een klus die, met uitzondering van de tijd dat de Khmer Rouge in het gebied de dienst uitmaakte, tot op de dag van vandaag voortduurt.

 

 

Uit een reisverslag:

"Ja waar zullen we beginnen.
Wat zijn wij blij dat we dit gedaan hebben. Wat een indrukken!!!
Vanmorgen na het ontbijt met tuktukker richting tempels gereden. Was een erg aangename rit de enige manier om af te koelen.
Voordat we de tempels mogen bezoeken moeten we een toegangskaart kopen. Hiermee mogen we alle tempels bezoeken.
Als eerste de Angkor Wat, dit is de belangrijkste tempel maar niet de grootste. We hebben hier ruim 3 uur rond gelopen maar dit had ook makkelijk een hele dag kunnen zijn, dan heb je nog niet alles gezien. De muren zijn door de hele tempel versierd met graveringen. Erg indrukwekkend.
Eigenlijk weten we niet hoe we moeten uitleggen wat we vandaag gezien hebben.
Wat een indrukken.
Na de eerste tempel zijn we met onze tuktukker naar de volgende tempel gereden. Bij deze tempel kun je zien hoe de natuur alles overwoekerd. De boomstammen groeien er letterlijk door het dak. Deze tempel lag midden in de jungle met enorme bomen.
Als laatste hebben we nog een wat kleinere tempel bezocht maar daar weet ik de naam niet meer van. Op de weg terug naar het hotel begon het enorm te regenen. De dagelijkse stort bui zeg maar. Dus op tijd terug naar het hotel en heerlijk afkoelen in het zwembad."


Cambodja reis naar Angkor Wat