THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 ANGKOR
-- Angkor Wat
-- Angkor Thom
-- Angkor Baksei Chamkr.
-- Angkor Banteay Srei
-- Angkor Bayon Tempel
-- Angkor Beng Mealea
-- Angkor Entree
-- Angkor Neak Pean
-- Angkor Olifanten-terras
-- Angkor Ta Prohm
-- Naga's
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Angkor Thom

"Onze brommerboys geven ons het advies om eerst Angkor Thom te bezoeken. Angkor Thom is een oude stad die voornamelijk door Koning Jayavarman VII rond 1200 is gebouwd. Binnen de muren van de stad liggen een aantal interessante tempels en we zullen er wel een paar uur nodig hebben.
Via de "Straat der Reuzen" bereiken we de zuidpoort van Angkor Thom. Voor de poort zitten aan iedere kant van de weg 27 demonen en 27 goden, die een reusachtige slang op hun knieën dragen. Deze demonen en goden zitten ook bij de andere poorten van de stad, maar de beelden zijn niet overal even goed bewaard gebleven."

De zuidpoort van Angkor Thom
Toegangspoort naar Angkor Thom

Jayavarman VII heeft na zijn machtsovername in 1177 een nieuwe hoofdstad gesticht: Angkor Thom, om de overwinning op het rijk Champa in 1203 glans te geven. Angkor Thom is een ommuurd gedeelte van de ruïnestad Angkor. De oude stad Angkor Thom heeft vier indrukwekkende toegangspoorten. Op zijn hoogtepunt leefden in en rondom Angkor Thom een bevolking van één miljoen mensen.
De stad is bijna perfect vierkant en ommuurd. Buiten de muur ligt een gracht. Precies in het midden van elke muur bevindt zich een poort, van waaruit een brug zich uitstrekt over de gracht naar het gebied buiten de Koninklijke stad. Het oorspronkelijke Koninklijke paleis in Angkor Thom werd in de 10e en 11e eeuw gebouwd. Het was waarschijnlijk van hout gebouwd en het bestaat niet meer.

 

 


 

Het overgrote deel van de Angkor Thom bestaat uit ruïnes. Er zijn veel stenen tempels en andere ruïnes te ontdekken. De stad heeft vijf monumentale poorten (één in elke muur, plus ééntje extra in de oostelijke muur. Ze zijn 20m hoog en versierd met stenen olifanten stammen en de vier gezichten van Avalokiteshvara (Boeddhistische God - de Houder van Lotus). Elke poort, die leidt naar een verhoogde weg over de gracht, wordt geflankeerd met beelden van de 54 goden aan de linkerkant en 54 demonen aan de rechterkant. De zuidelijke poort is de best gerestaureerde poort en ook de meest populaire, maar ook de meest drukke, omdat deze direct naar Angkor Wat leidt.

 

 

De oostelijke en westelijke poorten, aan het einde van ongelijke paden, zijn veel rustiger. De oostelijke poort werd gebruikt voor een scène in de film "Tomb Raider". In deze film braken de slechteriken een graf (tomb) open door een gigantische apsara (eigenlijk gemaakt van polystyreen) omver te trekken.
In de stad zijn een aantal tempels te vinden, waaronder:

  • De Baphuon-tempel (11e eeuw Hindoe - Shiva tempel)

  • De Bayon-tempel (12e eeuw Boeddhistische tempel)

  • De Phimeanakas-tempel

  • Ta Keo

  • Het olifantenterras

  • Het terras met koningsbeelden


De tempel van Jayavarman II was de Bayon, die aan Boeddha gewijd was. Deze tempel ligt tussen de eeuwenoude stadsmuren van Angkor Thom. De tempel telt maar liefst 54 torens en is versierd met meer dan 200 grote beeldhouwwerken van glimlachende gezichten.
De Bayon is een mengsel van boeddhisme en hindoeïsme. Voor beide godsdiensten vindt men afbeeldingen in de tempel.

De Bayon Tempel

 


In tegenstelling tot de meeste heiligdommen in Angkor is de Bayon rond en is complexer, door de lange duur van de bouw, en het wordt niet door een muur omringd, maar door open zuilengangen. Momenteel bestaan er 37 deels weer opgebouwde torens, het origineel had waarschijnlijk 49 of 54 torens. Op de torens werden 200 gezichten van de Lokeshvara gehouwen, op sommige 4, op andere slechts 2 of 3.
De Ta Prohm tempel is teruggegeven aan de jungle en is nu gedeeltelijk overwoekerd met boomwortels en lianen. De tempel vecht letterlijk met de natuur, een enerverend gezicht.
In Angkor Thom bevindt zich ook het 300 meter lange olifantenterras met uit steen uitgehouwen olifanten en Garuda's. Vanaf dit terras kon de Koninklijke familie de processies, parades en spelen op het Grote Terras gadeslaan.

Een blik op het olifantenterras

Gezicht vanaf het olifantenterras

Plattegrond Angkor Thom:

Plattegrond Angkor Thom